Αποτελέσματα live αναζήτησης

Απάτη με πλαστά ΑΦΜ και... κέρδη για εφοριακούς

11 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Μια καλοστημένη απάτη με εικονικά ΑΦΜ και πλαστές φορολογικές δηλώσεις στην οποία πρωταγωνιστούν και εφοριακοί εντόπισαν οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών.
Απάτη με πλαστά ΑΦΜ και... κέρδη για εφοριακούς
Μια καλοστημένη απάτη με εικονικά ΑΦΜ και πλαστές φορολογικές δηλώσεις στην οποία πρωταγωνιστούν και εφοριακοί εντόπισαν οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάλληλοι εφορίας του κέντρου της Αθήνας φέρονται να έχουν χορηγήσει μέσα σε διάστημα δύο μηνών περισσότερους από 1.500 Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου σε ονόματα αλλοδαπών.

Ερευνα
Η έρευνα που διεξάγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δείχνει μέχρι στιγμής ότι οι ΑΦΜ που χορηγήθηκαν ήταν εικονικοί και η υπόθεση στήθηκε για δύο λόγους.

Την υποβολή πλαστών φορολογικών δηλώσεων στα ονόματα των αλλοδαπών ενδεχομένως και εν αγνοία τους με σκοπό την είσπραξη παρανόμων επιστροφών φόρου εισοδήματος. Η ύπαρξη ΑΦΜ ανοίγει τον δρόμο υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους ενδιαφερόμενους. Με ένα εικονικό ΑΦΜ μπορεί να υποβληθεί μια πλαστή δήλωση, που συνήθως συνοδεύεται και από πλαστές βεβαιώσεις αποδοχών ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία κυρίως σχετικά με δαπάνες που μειώνουν τον φόρο. Με τον τρόπο αυτό, όσοι έχουν στήσει την κομπίνα μπορούν να εισπράξουν παράνομα επιστροφή φόρου εισοδήματος.

Την έκδοση άδειας παραμονής εργασίας από τους αλλοδαπούς. Ο αλλοδαπός αποκτάει ένα ψεύτικο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, προκειμένου να πάρει, επίσης παράνομα, την κάρτα εργασίας, που του εξασφαλίζει και τη νόμιμη διαμονή του στην Ελλάδα.

Τους παράνομους ΑΦΜ που εξέδιδε σωρηδόν η συγκεκριμένη εφορία, που εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας, φέρεται να εντόπισε σε πρώτη φάση η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Αυτό που έκανε τους υπαλλήλους της ΓΓΠΣ να σταθούν στην εν λόγω εφορία ήταν η έκδοση σημαντικού αριθμού ΑΦΜ σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μόλις δυο μηνών.

Οι πρώτοι έλεγχοι δείχνουν ότι πρόκειται για πλαστούς Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου, ενώ ερευνάται μέχρι πού φθάνουν όσοι εμπλέκονται στην κομπίνα, καθώς υπάρχουν υπόνοιες πως δεν είναι μόνο οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης εφορίας.

Πλαστές δηλώσεις
Οι έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών επεκτείνονται σε πλαστές δηλώσεις φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ. Ανάλογες έρευνες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν έδειξαν ότι πίσω από τους εικονικούς ΑΦΜ κρύβονταν φυσικά πρόσωπα, λογιστικά γραφεία και επιχειρήσεις που με πλαστές βεβαιώσεις αποδοχών πέτυχαν υψηλές επιστροφές φόρου ή χορήγηση τραπεζικών δανείων ή πιστωτικών καρτών ή άδειες παραμονής εργασίας για αλλοδαπούς.

Το υπουργείο είχε διαπιστώσει ακόμα ότι οι πλαστές βεβαιώσεις αποδοχών εκδίδονται από επιχειρήσεις «φαντάσματα» ή όσες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους, κατά τον χρόνο απασχόλησης συγκεκριμένου προσωπικού στο όνομα του οποίου υποβάλλεται η φορολογική δήλωση.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης