Αποτελέσματα live αναζήτησης

'Μάχη' για καταθέσεις 850.000 επιχειρήσεων

8 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Mε αμείωτη ένταση συνεχίζεται η «μάχη» των τραπεζών για την προσέλκυση των καταθέσεων, με τη Eurobank να ανακοινώνει χθες τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού όψεως, ειδικά σχεδιασμένου για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στρατηγική κίνηση που αναμένεται σύντομα να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες.
Μάχη για καταθέσεις 850.000 επιχειρήσεων

Mε αμείωτη ένταση συνεχίζεται η «μάχη» των τραπεζών για την προσέλκυση των καταθέσεων, με τη Eurobank να ανακοινώνει χθες τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού όψεως, ειδικά σχεδιασμένου για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στρατηγική κίνηση που αναμένεται σύντομα να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό προϊόν, καθώς η Eurobank προσφέρει στους επαγγελματίες επιτόκιο 3% για καταθετικά υπόλοιπα από 3.000 ευρώ, όταν μέχρι σήμερα οι λογαριασμοί όψεως των επιχειρήσεων είχαν σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Η κίνηση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς στοχεύσει σε μια τεράστια αγορά, καθώς οι εγχώριες ΜμΕ εκτιμώνται στις 850.000.

Με υψηλότερα επιτόκια τόσο στο ταμιευτήριο, όσο και στις προθεσμιακές καταθέσεις, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιδιώκουν να «αγοράσουν» φθηνότερα το χρήμα αλλά και να προσελκύσουν νέους πελάτες.

Την ίδια στιγμή, οι καταθέσεις φαντάζουν ασφαλείς λιμένες για τους επενδυτές που, εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναζητούν ασφάλεια –αλλά και υψηλές αποδόσεις– απέναντι στις αναταραχές που μαστίζουν τα χρηματιστήρια. Η μάχη για τα συγκεκριμένα προγράμματα άρχισε εντός του 2006, κατά τη διάρκεια του οποίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε πέντε αυξήσεις του βασικού επιτοκίου του ευρώ, για να κορυφωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2007 μετά το σπάσιμο της «φούσκας» των δανείων μειωμένης εξασφάλισης, που προκάλεσε στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή χρηματαγορά, οδηγώντας τα διατραπεζικά επιτόκια σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τους πρώτους μήνες της πιστωτικής κρίσης τα επιτόκια με τα οποία δανείζονταν οι ελληνικές τράπεζες προσέγγισαν το 5%. Η δραματική αυτή αύξηση του κόστους δανεισμού ενεργοποίησε τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες στράφηκαν στην... ανεξάντλητη πηγή των αποταμιεύσεων των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η οποία αγγίζει τα 200 δισ. ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε μια πρωτοφανή μάχη επιτοκίων, ανεβάζοντας τον πήχυ ακόμα και στο 4% για το ταμιευτήριο και πάνω από το 5% για τις προθεσμιακές καταθέσεις, με διάρκεια όμως που δεν ξεπερνά τον ένα χρόνο, ενώ σε όσους επιθυμούν να συνδυάσουν κατάθεση με επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια η μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο στο 12%.

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, οι καταθέτες απολαμβάνουν εγγυημένες αποδόσεις υψηλότερες του πληθωρισμού, ενώ ειδικά στο ταμιευτήριο, όταν πριν περίπου από ένα χρόνο το μέσο επιτόκιο δεν ξεπερνούσε το 1% σήμερα έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί.

Την ίδια στιγμή, μάχη άνευ προηγουμένου έχει ξεσπάσει και στις καταθέσεις προθεσμίας, με τα μικτά επιτόκια να φτάνουν ακόμα και το 5,5%. Τα παραπάνω λειτουργούν προς όφελος των αποταμιευτών, οι οποίοι μετά μία τριετία (2003-2005) αρνητικών πραγματικών αποδόσεων διαθέτουν πλέον πληθώρα επιλογών για τη δέσμευση των μετρητών τους. Μάλιστα, η ανταπόκρισή τους στις προσφορές των τραπεζών ήταν άμεση, γεγονός που αποτυπώθηκε στις πρωτοφανείς για την εγχώρια αγορά μετακινήσεις κεφαλαίων. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, από τον Ιανουάριο του 2006 έως και τον Δεκέμβριο του 2007 τα υπόλοιπα των λογαριασμών ταμιευτηρίου μειώθηκαν κατά 6,3 δισ. ευρώ, από 79,8 δισ. ευρώ σε 73,5 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο τα υπόλοιπα των προθεσμιακών λογαριασμών σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση κατά περίπου 44 δισ. ευρώ, από 54,8 δισ. ευρώ σε 98,6 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Eurobank EFG, με τη δημιουργία αυτού του νέου λογαριασμού όψεως, ειδικά σχεδιασμένου για επαγγελματίες, έχει στόχο να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του επαγγελματία για συναλλαγές προσφέροντας επιτόκιο 3% για καταθετικά υπόλοιπα από 3.000 ευρώ, δωρεάν τραπεζικές συναλλαγές και κάλυψη πληρωμών σε ώρα ανάγκης μέσω της δυνατότητας του ορίου υπερανάληψης για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

Παράλληλα από χθες αναπροσαρμόστηκαν τα επιτόκια των τρεχούμενων λογαριασμών και των λογαριασμών απλού ταμιευτηρίου από 0,20% έως και 2,50%, ενώ το επιτόκιο για την αποταμίευση του Μεγάλου Ταμιευτηρίου, παραμένει αμετάβλητο στο 3% από το πρώτο ευρώ.

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης