Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Πέταξε» πάνω και από τα 122 δολ. η τιμή του «μαύρου χρυσού»

7 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Με φρενήρεις ρυθμούς συνεχίζεται το ράλι του μαύρου χρυσού, ο οποίος εκτοξεύθηκε χθες πάνω από τα 122 δολ./βαρέλι. Οι ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς και η εξασθένηση του δολαρίου δίνουν -μεταξύ άλλων- ώθηση στις πετρελαϊκές τιμές, με την Goldman Sachs να προβλέπει περαιτέρω άνοδο έως και τα 200 δολ. εντός διετίας
«Πέταξε» πάνω και από τα 122 δολ. η τιμή του «μαύρου χρυσού»

Με φρενήρεις ρυθμούς συνεχίζεται το ράλι του μαύρου χρυσού, ο οποίος εκτοξεύθηκε χθες πάνω από τα 122 δολ./βαρέλι. Οι ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς και η εξασθένηση του δολαρίου δίνουν -μεταξύ άλλων- ώθηση στις πετρελαϊκές τιμές, με την Goldman Sachs να προβλέπει περαιτέρω άνοδο έως και τα 200 δολ. εντός διετίας

Σε...«μαύρο εφιάλτη» για την παγκόσμια οικονομία τείνει να αναδειχθεί ο μαύρος χρυσός, ο οποίος αφού έσπασε τη Δευτέρα το φράγμα των 120 δολ./βαρέλι, άγγιξε χθες τα 123 δολ. (φτάνοντας έως και τα 122,73 δολ./βαρέλι), σημειώνοντας ιστορικό υψηλό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, οι παράγοντες που οδηγούν σε αλλεπάλληλα ρεκόρ τις πετρελαϊκές τιμές περιλαμβάνουν την υψηλή ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία, την αδυναμία του δολαρίου, την άρνηση του ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής, αλλά και τις απειλές για την προσφορά σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ και τη Νιγηρία.

Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 25% από την αρχή του χρόνου ενώ έχει διπλασιαστεί το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Σύμφωνα μάλιστα με την Goldman Sachs, που πρώτη, ήδη από τον Μάρτιο του 2005 -όταν το πετρέλαιο διαπραγματευόταν στα 55 δολ./βαρέλι) είχε κάνει λόγο για «υπερ-άνοδο» (super-spike) των τιμών σε τριψήφιο αριθμό, έπεται συνέχεια.

200 δολάρια
Σε χθεσινή του ανάλυση, ο διεθνής οίκος «βλέπει» την τιμή του πετρελαίου να φτάνει έως και τα 200 δολάρια εντός της προσεχούς διετίας.

«Η πιθανότητα οι τιμές να προσεγγίσουν τα 150-200 δολ./βαρέλι εμφανίζεται όλο και μεγαλύτερη για τους επόμενους 6-24 μήνες, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς το «ζενίθ» του ανοδικού κύκλου καθώς και τη διάρκεια της περαιτέρω ενίσχυσης», σημειώνει ο αναλυτής της Goldman Αρτζούν Μούρτι.

Προσθέτει δε ότι οι βασικοί καταλύτες πίσω από το ξέφρενο «ράλι» παραμένουν σε λειτουργία, κατονομάζοντας μεταξύ άλλων τη «φτωχή» αύξηση της προσφοράς πετρελαίου στις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, τα χαμηλά περιθώρια αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας εντός του καρτέλ, τους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις που επιβάλλουν παραγωγοί με ρόλο-«κλειδί» διεθνώς καθώς και τη δίψα για ενέργεια των αναδυόμενων οικονομιών.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις ότι η επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα περιόριζε δραστικά τη ζήτηση της μεγαλύτερης καταναλώτριας πετρελαίου στον κόσμο, τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που παραπέμπουν σε σχετικά «ρηχή» ύφεση θέτουν εν αμφιβόλω τη θέση αυτή, προσφέροντας πρόσθετα καύσιμα στο ράλι.

Και αν κρίνει κανείς από τα μηνύματα που στέλνει η προθεσμιακή αγορά, με το συμβόλαιο αμερικανικού αργού με παράδοση τον Δεκέμβριο του 2016 να διαπραγματεύεται πάνω από τα 110 δολ./βαρέλι, φαίνεται ότι το ακριβό πετρέλαιο... ήρθε για να μείνει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τζορτζ Μπους αναμένεται να ζητήσει ανάληψη δράσης από τον ΟΠΕΚ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία αργότερα εντός του μηνός. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πρόσφατα ζητήσει από το καρτέλ να αυξήσει την παραγωγή του ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές.

Ο ΟΠΕΚ ωστόσο «κώφευσε», υποστηρίζοντας ότι η προσφορά πετρελαίου είναι επαρκής κι ότι για τις υψηλές τιμές φταίνε τα παιχνίδια των κερδοσκόπων.

Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ δήλωσε ότι το καρτέλ δεν πρόκειται να εξετάσει αύξηση της παραγωγής πριν από την επόμενη προγραμματισμένη σύνοδό του τον Σεπτέμβριο.

Πηγή Ημερησία

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης