Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πληθωριστική «βόμβα»

7 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΣΥΕ θεωρούν ότι το πιθανότερο είναι ο πληθωρισμός να έχει διαμορφωθεί στο 4,4% τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας μικρές πιθανότητες για οριακή αποκλιμάκωση του στο 4,3% και ακόμη μικρότερες για επιτάχυνση του στο 4,5%.
Πληθωριστική «βόμβα»
Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΣΥΕ θεωρούν ότι το πιθανότερο είναι ο πληθωρισμός να έχει διαμορφωθεί στο 4,4% τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας μικρές πιθανότητες για οριακή αποκλιμάκωση του στο 4,3% και ακόμη μικρότερες για επιτάχυνση του στο 4,5%.

Στα επίπεδα του 4,4% κινήθηκε και τον Απρίλιο, για τρίτο διαδοχικό μήνα, ο πληθωρισμός, ενώ το νέο «ράλι» στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς απειλεί με εκτροχιασμό οικογενειακούς προϋπολογισμούς, επιχειρηματικούς σχεδιασμούς αλλά και τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν περαιτέρω τους προσεχείς μήνες, ενώ οι μεγάλες ανατιμήσεις στα είδη διατροφής δημιουργούν κινδύνους κοινωνικών εντάσεων και διεκδικήσεων που θα επιτείνουν τον φαύλο κύκλο του πληθωρισμού.

Τα οριστικά στοιχεία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο το μεσημέρι από την ΕΣΥΕ. Βασικός λόγος για τη διατήρηση του πληθωρισμού στην περιοχή του 4,4% τον Απρίλιο και τη μη αποκλιμάκωσή του στη ζώνη του 4,1%-4,2%, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, είναι το νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου το οποίο ουδείς μπορούσε να προβλέψει.

Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για την εξέλιξη του πληθωρισμού, ιδίως υπό το πρίσμα των αρνητικών εξελίξεων στο «μέτωπο» του πετρελαίου που βρέθηκε περίπου στα 122,5 δολ. ανά βαρέλι.

Από τις πρώτες μέρες του Μαϊου η μέση λιανική τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε μέσα σε μία εβδομάδα 2,63% και έφτασε στα 1,171 ευρώ ανά λίτρο που αποτελεί νέο ρεκόρ όλων των εποχών.

Πετρέλαιο
Ιδιαίτερα ανησυχητική για τη προοπτική του πληθωρισμού θεωρείται η μεγάλη άνοδος του πετρελαίου κίνησης που επιβαρύνει ήδη υπέρμετρα το κόστος λειτουργίας χιλιάδων βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων καθώς επίσης και των μεταφορικών επιχειρήσεων.

Η μέση τιμή των εν λόγω καυσίμων έχει φτάσει στα 1,264 ευρώ το λίτρο και είναι κατά 31,4% ή 30,2 λεπτά αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ενδεικτική της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί είναι η πρωτοφανής αύξηση με ρυθμό 10% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, ενώ με υψηλές ταχύτητες τρέχει και ο εισαγόμενος πληθωρισμός.

Οι ανατιμήσεις στις χονδρικές και στις τιμές εισαγωγής επικεντρώνονται κυρίως στα είδη διατροφής.

Τον Μάιο ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβαρυνθεί από τις νέες αυξήσεις των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ αστάθμητος παράγοντας παραμένουν οι τιμές στα τρόφιμα.

Εάν επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις για πληθωρισμό στο 4,4%, ο μέσος δείκτης το 4μηνο διαμορφώνεται στην «περιοχή» του 4,3%.


Δευτερογενείς συνέπειες
Οι συνέπειες της κρίσης γίνονται ήδη αισθητές στην αγορά καθώς όλες οι μετρήσεις καταγράφουν μείωση του όγκου των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο τους πρώτους μήνες του 2008.

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, που είναι και το πιθανότερο, τότε το πλήγμα στην εγχώρια κατανάλωση αναμένεται να είναι σημαντικό με δυσμενείς συνέπειες στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι εξελίξεις προβληματίζουν έντονα την Πλατεία Συντάγματος που καλείται να υλοποιήσει φέτος έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο προϋπολογισμό, ο οποίος στοχεύει σε σημαντική μείωση του ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ με έμφαση κυρίως στη μεγάλη άνοδο των φορολογικών εσόδων.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης