Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αλαλούμ με τις αποδείξεις - Ταλαιπωρία στην πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων

6 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Αλαλούμ έχουν προκαλέσει στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων οι αποδείξεις που προστέθηκαν στη λίστα που εκπίπτουν δαπανών το περασμένο καλοκαίρι και αφορούν, μεταξύ άλλων, ταβέρνες, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους και υποβάλλονται για πρώτη φορά φέτος στην Εφορία.
Αλαλούμ με τις αποδείξεις - Ταλαιπωρία στην πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων

Αλαλούμ έχουν προκαλέσει στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων οι αποδείξεις που προστέθηκαν στη λίστα που εκπίπτουν δαπανών το περασμένο καλοκαίρι και αφορούν, μεταξύ άλλων, ταβέρνες, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους και υποβάλλονται για πρώτη φορά φέτος στην Εφορία.

Το αλαλούμ έγινε έντονο στις εφορίες χθες, πρώτη ημέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και συγκεκριμένα από αυτούς που ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου τους λήγει σε 1. Σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι υποβάλλουν αποδείξεις που απορρίπτονται από την Εφορία λόγω «ψιλών γραμμάτων» στη φορολογική νομοθεσία ενώ σε πολλές εφορίες παρατηρούνται καθυστερήσεις καθώς οι υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι με την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων προχωρούν σε δειγματοληπτικό έλεγχο των αποδείξεων η οποία απαιτεί χρόνο.

¶λλο ταβέρνα, άλλο φαστ φουντ
Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως λόγω δύο παραμέτρων στη φορολογική νομοθεσία που αφορούν τον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων για τα νέα είδη δαπανών που αναγνωρίζονται αλλά και στις παραλλαγές διαφόρων δαπανών με αποδείξεις (π.χ. αν η απόδειξη είναι από ταβέρνα αναγνωρίζεται ενώ αν είναι από φαστ φουντ δεν αναγνωρίζεται). Ειδικότερα:

- Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, αποδείξεις για τα νέα είδη δαπανών δεν αναγνωρίζονται όλες οι αποδείξεις που εκδόθηκαν το 2007 αλλά μόνο αυτές που έχουν εκδοθεί μετά την 1η Αυγούστου 2007. Σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι υποβάλλουν αποδείξεις που έχουν εκδοθεί τον Ιούλιο ή και νωρίτερα όταν είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν οι πληροφορίες για τα νέα είδη δαπανών που θα αναγνωρίζει με αποδείξεις η Εφορία.

- Παρατηρούνται πολλά προβλήματα λόγω της δαιδαλώδους νομοθεσίας αναφορικά με τις αποδείξεις που αναγνωρίζονται. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την εστίαση, αναγνωρίζονται οι δαπάνες με αποδείξεις εφόσον η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας συνοδεύεται από σερβίρισμα. Έτσι, ενώ αναγνωρίζεται από την Εφορία η δαπάνη για φαγητό σε ένα εστιατόριο με σερβίρισμα, αν ο φορολογούμενος πήρε το φαγητό σε πακέτο δεν μπορεί να υποβάλει τη συγκεκριμένη δαπάνη.
Επίσης, δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις από φαστ φουντ, από εστιατόρια πλοίων και ξενοδοχείων και από κυλικεία.

¶λλο επισκευή, άλλο ανακαίνιση
Αλαλούμ έχει δημιουργηθεί και με τις αποδείξεις για επισκευές σε κατοικίες. Ενώ αναγνωρίζεται η δαπάνη για την παροχή εργασίας από τον τεχνίτη, υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο, δεν αναγνωρίζεται η απόδειξη που αφορά ανταλλακτικά που τοποθετήθηκαν. Γρίφος είναι για τους φορολογούμενους και το γεγονός ότι η Εφορία αναγνωρίζει τις δαπάνες επισκευής για την επαναφορά μιας κατοικίας στην αρχική της κατάσταση, ενώ δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες για ανακαίνιση κατοικίας που στοχεύει στην αύξηση της αξίας της. Το ερώτημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι είναι πότε μια δαπάνη για μια κατοικία είναι ανακαίνιση και πότε είναι επισκευή.
Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης