Αποτελέσματα live αναζήτησης

Yahoo: Βουτιά 21% της μετοχής μετά το "ναυάγιο" του deal με τη Microsoft

6 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Η αιφνίδια απόφαση της Microsoft να αποσύρει την προσφορά της για τη Yahoo! ανέτρεψε τις προσδοκίες για αλλαγή σκηνικού στις υπηρεσίες Διαδικτύου, απογοητεύοντας πολλούς μετόχους που ήλπιζαν πως ένα deal θα ωφελούσε και τις δύο εταιρείες.
Yahoo: Βουτιά 21% της μετοχής μετά το "ναυάγιο" του deal με τη Microsoft

Η αιφνίδια απόφαση της Microsoft να αποσύρει την προσφορά της για τη Yahoo! ανέτρεψε τις προσδοκίες για αλλαγή σκηνικού στις υπηρεσίες Διαδικτύου, απογοητεύοντας πολλούς μετόχους που ήλπιζαν πως ένα deal θα ωφελούσε και τις δύο εταιρείες.


Επίσης, θα πυροδοτήσει νέους γύρους συνομιλιών μεταξύ των μεγαλύτερων «παικτών» της βιομηχανίας του internet, αφού οι δύο εταιρείες αναζητούν τώρα άλλους τρόπους να ενισχύσουν τη θέση τους στο Διαδίκτυο, εκτιμούν αναλυτές και επενδυτές.

Μάλιστα, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Yahoo κατηγόρησε και τις δύο πλευρές ότι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα deal που θα άφηνε τους μετόχους της Yahoo με μεγάλο κέρδος και θα έδινε στη Microsoft μεγάλη ώθηση στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί την Google.

Διαφωνίες

Ο Στιβ Μπάλμερ, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, έβαλε τέλος στις προσπάθειες της εταιρείας του να εξαγοράσει τη Yahoo με μία επιστολή προς τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της δεύτερης, Τζέρι Γιανγκ, που είδε το φως της δημοσιότητας το Σάββατο.

Ο κ. Μπάλμερ ανέφερε ότι η Microsoft είχε αυξήσει την προσφορά της στα 33 δολάρια ανά μετοχή, από 31 δολάρια που προσέφερε αρχικά, αλλά ότι η Yahoo συνέχισε να ζητεί τουλάχιστον 37 δολάρια ανά μετοχή.

Ο κ. Γιανγκ θα είναι εκείνος που αναμένεται να δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση από τους μετόχους του, αφού η μετοχή της εταιρείας του αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά, έχοντας δεχθεί το προηγούμενο διάστημα μεγάλη ώθηση από την προσφορά της Microsoft. Σημειώνεται ότι η μετοχή έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα στα 28,67 δολάρια.

Ο Μπιλ Μίλερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Legg Mason, η οποία κατέχει ένα 6% των μετοχών της Yahoo, την Κυριακή ζήτησε από την εταιρεία να προβεί άμεσα σε αγορά ιδίων μετοχών αξίας τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων, για να αποδείξει ότι έχει εμπιστοσύνη στη μετοχή της, αφού απέρριψε μία προσφορά που αντιστοιχούσε σε premium 70% επί της τιμής που είχε η μετοχή πριν από την προσφορά της Microsoft.

Και οι δύο πλευρές έχασαν μία σημαντική ευκαιρία, δήλωσε ο κ. Μίλερ, προσθέτοντας ότι η διοίκηση της Yahoo βρίσκεται τώρα σε πολύ δύσκολη θέση και πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ξαναφέρει τη μετοχή στα 37 δολάρια.

Ωστόσο, ο κ. Μίλερ άσκησε δριμύτερη κριτική στη Microsoft που, όπως είπε, θα πρέπει να αρκεστεί στην τρίτη θέση online, μετά την άρνησή της να αυξήσει λίγο την προσφορά της, τη στιγμή που της το επέτρεπε η οικονομική της κατάσταση.

«Το να χάνεις μια σημαντικότατη στρατηγική ευκαιρία που αξίζει όσο το 2% της χρηματιστηριακής σου αξίας δεν βγάζει νόημα», δήλωσε.

Η προσφορά
Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις μήνες, η αρχική προσφορά της Microsoft ήταν 31 δολάρια ανά μετοχή της Υahoo. «Επειτα από προσεκτική εξέταση, πιστεύουμε ότι το ποσόν που απαιτεί η Yahoo δεν είναι λογικό για μας και ότι είναι προς το συμφέρον των μετόχων και των εργαζομένων της Microsoft να αποσύρουμε την πρότασή μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ.

Η Λόρα Μάρτιν, αναλύτρια της Soleil Securities, σχολίασε ότι η διοίκηση της Yahoo βάζει τους εργαζόμενους πάνω από το συμφέρον των μετόχων της Yahoo και περιμένει μηνύσεις των μετόχων κατά της εταιρείας.

«Η διοίκηση της Yahoo ζήτησε πάρα πολλά χρήματα για την εταιρεία. Πιστεύουμε ότι τα 33 δολάρια ανά μετοχή ήταν μία καλή τιμή, δεδομένης της εξασθένησης της οικονομίας και των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στη διαφημιστική αγορά», ανέφερε.

Η κ. Μάρτιν προβλέπει ότι η τιμή της μετοχής της Yahoo θα υποχωρήσει κατά 8 δολάρια ή 28%, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει η απόσυρση της προσφοράς της Microsoft σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την οικονομία και τη διαφημιστική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της μετοχής της Yahoo είχε ενισχυθεί κατά 49% μετά την προσφορά της Microsoft την 1η Φεβρουαρίου και ότι την Παρασκευή έφτασε τα 28,67 δολάρια, ενισχυμένη κατά 6,9%, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε επίτευξη συμφωνίας με τη Microsoft.

Συνεργασία
Η Yahoo και η Microsoft παραμένουν με απόσταση στη δεύτερη και την τρίτη θέση, αντίστοιχα πίσω από την Google, την πρώτη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο.

Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι η Yahoo ενδεχομένως θα ανακοινώσει συνεργασία της με την Google αυτήν την εβδομάδα.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Microsoft μπορεί να μην εγκατέλειψε οριστικά τη διεκδίκηση της Yahoo και ότι η κίνησή της το Σάββατο θυμίζει τη στρατηγική που ακολούθησε η Oracle στην προσπάθειά της να κερδίσει την ΒΕΑ Systems.

Η Oracle απέσυρε την προσφορά της τον Οκτώβριο του 2007 με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της ΒΕΑ Systems να υποχωρήσει κατά 6% και, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης