Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πηγή ανησυχίας ο πληθωρισμός 3,3%

6 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Η κατακόρυφη άνοδος στις τιμές των τροφίμων και των εμπορευμάτων δυναμιτίζει τον πληθωρισμό σε όλο τον πλανήτη και δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, δήλωσαν οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη, με την ολοκλήρωση της συνόδου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements) στη Βασιλεία.
Πηγή ανησυχίας ο πληθωρισμός 3,3%

Η κατακόρυφη άνοδος στις τιμές των τροφίμων και των εμπορευμάτων δυναμιτίζει τον πληθωρισμό σε όλο τον πλανήτη και δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, δήλωσαν οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη, με την ολοκλήρωση της συνόδου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements) στη Βασιλεία.

Συνοψίζοντας τις συνομιλίες των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων αγορών, ο προεδρεύων της Παγκόσμιας Οικονομικής Συνόδου, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τόνισε ότι ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί παγκόσμια ανησυχία.

Η αναρρίχηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη υποχρεώνει την ΕΚΤ να διατηρεί σταθερή πιστωτική πολιτική, παρότι άλλες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, όπως η αμερικανική Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας, έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων προκειμένου να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός ανήλθε στην ευρωζώνη τον Απρίλιο στο 3,3% και τον Μάρτιο στο 3,6%, έναντι 1,8% πέρσι τον Απρίλιο. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πραγματοποιεί την Πέμπτη στην Aθήνα την τακτική συνεδρίαση καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής και αναμένεται να διατηρήσει το ευρώ στο 4%.

Καθώς οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί πάνω από 40% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, το ζήτημα ήταν κορυφαίο στην ατζέντα των συνομιλιών της συνόδου της BIS, που ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώθηκε χθες. Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι όλες οι χώρες, χωρίς καμία εξαίρεση, επηρεάζονται από τους σημαντικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό που προκαλούν οι αυξήσεις στις τιμές για τα τρόφιμα, τα καύσιμα και άλλα προϊόντα.

Eνα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε ήταν οι συνεχιζόμενες εντάσεις στις αγορές χρήματος, αν και στο τελευταίο διάστημα εμφανίζονται ενδείξεις βελτίωσης των τιμών των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια και μια γενικότερη υποχώρηση των ανησυχιών για τον κίνδυνο στις αγορές.

Ο κ. Τρισέ υπογράμμισε ότι υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης στις αγορές και ειδικά στις τιμές των μετοχών και τα επιτόκια των credit default swaps, αλλά σημείωσε ότι η απόκλιση ανάμεσα στα επιτόκια overnight και τα τρίμηνα επιτόκια παραμένει υψηλή και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Ο προεδρεύων της συνόδου κ. Τρισέ συμπλήρωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει ικανοποιητική, αν και με κάποια επιβράδυνση, καθώς η ανθεκτικότητα των αναδυόμενων αγορών θα υπερσκελίσει την επιβράδυνση στις βιομηχανοποιημένες χώρες.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας σημείωσε ότι το Πεκίνο εκτιμά πως θα είναι μικρή η επίδραση της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας στις εξαγωγές της Κίνας.
Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης