Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Eπιβλαβής» για την υγεία η απασχόληση τις νυχτερινές ώρες

6 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Oι εργαζόμενοι τις νυκτερινές ώρες κινδυνεύουν από καρκίνο, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασιζόμενη σε σχετική μελέτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC).
«Eπιβλαβής» για την υγεία η απασχόληση τις νυχτερινές ώρες

Oι εργαζόμενοι τις νυκτερινές ώρες κινδυνεύουν από καρκίνο, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασιζόμενη σε σχετική μελέτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC).

Οπως επισημαίνει ο επίτροπος Βλάντιμιρ Σπίντλα (απασχόληση) στην γραπτή απάντηση που έδωσε στην Ευρωβουλευτή Μαίρη Ματσούκα (ΠΑΣΟΚ), «η εργασία με βάρδιες που συνεπάγεται φως τη νύχτα χαρακτηρίζεται “δραστηριότητα Α2”, δηλαδή πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους».

Ο Επίτροπος προτρέπει τα κράτη μέλη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, που προβλέπονται σε 2 κοινοτικές οδηγίες, ώστε να εξασφαλισθεί ότι οι εργαζόμενοι τη νύχτα έχουν δικαίωμα δωρεάν ιατρικής εξέτασης, πριν από την ανάληψη της εργασίας και στη συνέχεια σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πρέπει επίσης να εξασφαλισθεί από τους «27» ότι οι εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας που οφείλονται στην εργασία τους πρέπει να μετατίθενται, όποτε είναι δυνατόν, σε θέση ημερήσιας εργασίας.

Τα κράτη - μέλη, αναφέρει στην απάντησή του ο επίτροπος, πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι εργοδότες λαμβάνουν υπόψη τους τη γενική αρχή της προσαρμογής της εργασίας στον εργαζόμενο, καθώς και τις απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας.

Οι παρατηρήσεις του Τσέχου επιτρόπου επιβεβαιώνονται από τα αποτελέσματα άλλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2007. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η νυχτερινή εργασία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και του μαστού. Συγκεκριμένα, το φως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της μελατονίνης, ορμόνης του βιολογικού ρολογιού που εκκρίνεται τη νύχτα και προσφέρει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Μόνο το κόκκινο φως δεν επηρεάζει την έκκριση μελατονίνης, αλλά δεν θεωρείται κατάλληλο για έναν εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με τη Μαίρη Ματσούκα, στην Ελλάδα το 20% των εργαζομένων εργάζεται σε βάρδιες και 16,2% τις νυχτερινές ώρες. Κατά την ευρωβουλευτή, η κοινοτική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, σήμερα στη χώρα.

Πηγή express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης