Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αμεπιθύμητη η ισοτιμία ευρώ στα 1,60 δολάρια

  • Aνεπιθύμητη χαρακτήρισε χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την ανεξέλεγκτη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ασκώντας κριτική στις αγορές γιατί αγνόησαν τις υποδείξεις των G7 σχετικά με την έντονη συναλλαγματική μεταβλητότητα. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα φλερτάρει πλέον στα 1,60 δολάρια, απειλώντας να υπονομεύσει τους εύθραυστους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνη.
Aνεπιθύμητη χαρακτήρισε χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την ανεξέλεγκτη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ασκώντας κριτική στις αγορές γιατί αγνόησαν τις υποδείξεις των G7 σχετικά με την έντονη συναλλαγματική μεταβλητότητα. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα φλερτάρει πλέον στα 1,60 δολάρια, απειλώντας να υπονομεύσει τους εύθραυστους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνη. Σε νέα ιστορικά επίπεδα ανήλθε χθες και το πετρέλαιο, πυροδοτώντας νέο κύκλο ανησυχιών για τον πληθωρισμό, ο οποίος σύμφωνα με την ΕΚΤ παραμένει σε ανοδική τροχιά μεσοπρόθεσμα, στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητεί άμεσα την προώθηση των επιβεβλημένων μεταρρυθμίσεων.

Το ευρώ ανήλθε χθες έως τα 1,5983 δολάρια, προκαλώντας την άμεση παρέμβαση του επικεφαλής του eurogroup. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπενθύμισε τα σχόλια των υπουργών Οικονομίας των G7 για τις «υπεροβολικές συναλλαγματικές ισοτιμίες» της 11ης Απριλίου, τα οποία είχαν προσωρινά αναστείλει την ενίσχυση της θέσης του νομίσματος. Η αύξηση όμως του πληθωρισμού στο 3,6% τον Μάρτιο στην ευρωζώνη, απομακρύνοντας την προοπτική μείωσης των επιτοκίων, μεσοπρόθεσμα έδωσε νέα κίνητρα τους κερδοσκόπους για τοποθετήσεις στο ευρώ. Ο χαρακτηρισμός «ανεπιθύμητη» ανατίμηση αποδίδει τις ανησυχίες για την υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών εξαγωγών και της μόχλευσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, η μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογραμμίζει την ύπαρξη ισχυρών ανοδικών τάσεων στο μέτωπο του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ συστήνει προς τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης να προχωρήσουν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις με αιχμή την ενοποίηση των αγορών και τη θεμελίωση ελαστικότερων συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Αν και η οικονομία της ευρωζώνης διαθέτει υγιή θεμελιώδη μεγέθη, δεν έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι οικονομικής επιβράδυνσης εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία δεν αποκλείεται να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί με επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης.

Οι ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις συνδέονται κυρίως με τις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων. Αυτές επιβεβαιώνει και η ατελεύτητη άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Χθες στο Λονδίνο η τιμή του αργού brent ανήλθε έως τα 113,88 δολάρια και διόρθωσε στα 112,11 δολάρια. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αμερικανικού light άγγιξε τα 115,54 δολάρια στη διάρκεια των συναλλαγών, υποχωρώντας στη συνέχεια στα 114,95 δολάρια.

Οι έντονες ανοδικές τάσεις στις αγορές εμπορευμάτων επέτρεψαν στον Τζορτζ Σόρος να μιλήσει για «φούσκα εμπορευμάτων», η οποία διανύει φάση ανάπτυξης, ενώ άλλες φούσκες π.χ. ακινήτων έχουν ήδη σπάσει.

Πηγή ExpressΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης