Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αλογοσκούφης: «Καθαρή τρέλα η αύξηση του ΦΠΑ»

5 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ αποκλείει κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξη του στην ΝΕΤ, ενώ ανακοίνωσε σημαντικά μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών.
Αλογοσκούφης: «Καθαρή τρέλα η αύξηση του ΦΠΑ»


Το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ αποκλείει κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξη του στην ΝΕΤ, ενώ ανακοίνωσε σημαντικά μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Ντόιτσε Τέλεκομ για τον ΟΤΕ τονίζει ότι μέσα από την συμφωνία μετόχων που θα υπογράψει το δημόσιο και η γερμανική εταιρία και η οποία θα ισχύει όσο το ελληνικό Δημόσιο κατέχει ποσοστό της τάξης του 5% στον ΟΤΕ η κυβέρνηση εξασφαλίζει πολύ σημαντικές διασφαλίσεις και το δικαίωμα του βέτο σε όλα τα στρατηγικά θέματα. Ο υπουργός διευκρινίζει ότι τα θέματα αυτά αφορούν την τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ που, όπως λέει, καθορίζεται από την εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών καθώς και σ όλα τα θέματα εθνικής ασφάλειας. «Θα υπάρχουν θέματα διαβούλευσης για τα εργασιακά, τις συλλογικές συμβάσεις, τις αλλαγές κανονισμού προσωπικού, θα χρειάζεται διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση και βεβαίως ισχύει ο ελληνικός νόμος, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του ονόματος του ΟΤΕ.

Ο υπουργός τονίζει βεβαίως ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε όλα τα θέματα και ότι υπάρχουν ακόμη αγκάθια που πρέπει να αντιμετωπιστούν και αυτά αφορούν την τιμή που θα γίνει η πώληση του 3% των μετοχών του ΟΤΕ από το δημόσιο στην Ντόϊτσε Τέλεκομ, τι επιλογές θα έχει το δημόσιο αν πουλήσει στο μέλλον και άλλα ποσοστά του ΟΤΕ ώστε να εισπράξει καλύτερη τιμή από την αγορά και άλλα.

Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρινίζει ότι η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι το δημόσιο να εισπράξει την καλύτερη δυνατή τιμή, μεγαλύτερη από αυτήν που πούλησε η ΜΙΝΤ στην Ντόϊτσε. Σημειώνει επίσης ότι με την συμφωνία μετόχων η οποία θα ισχύει επ άπειρον και όσο το ελληνικό δημόσιο έχει τουλάχιστον 5% στον ΟΤΕ αποτρέπεται ο κίνδυνος «που πάντα υπήρχε στον ΟΤΕ ότι θα ερχόταν κάποιος χωρίς την σύμπραξη του ελληνικού δημοσίου και θα έκανε μια δημόσια πρόταση στο χρηματιστήριο» για την αγορά του. Ο κ. Αλογοσκούφης σημειώνει ότι το δημόσιο «θα προτείνει τον πρόεδρο, θα έχει βέτο μέχρι 3 φορές στα ονόματα τα οποία προτείνει η άλλη πλευρά για τον διευθύνοντα σύμβουλο» και αυτό, όπως λέει, είναι πολύ σημαντικό.

Για το ΦΠΑ ο υπουργός δηλώνει ότι «σε μια περίοδο που έχει ανέβει ο πληθωρισμός θα ήταν καθαρή τρέλα να αυξήσω το ΦΠΑ» ενώ σε ότι αφορά τις επιπτώσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία από την διεθνή κρίση τονίζει ότι θα ξεπεραστούν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες». Η ακρίβεια, αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης, θα αντιμετωπιστεί με τα 41 μέτρα που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

Για την Ολυμπιακή τονίζει ότι η πολιτική της κυβέρνησης προβλέπει αποκρατικοποίηση της ενώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τονίζει ότι «η πολιτική μας είναι ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του. Δεν θέλουμε να γίνει προσάρτημα κάποιου άλλου τραπεζικού ομίλου γιατί αυτό θα ήταν κακό για τον οργανισμό.

Σημαντικές ανακοινώσεις κάνει ο κ. Αλογοσκούφης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τονίζει ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί στη Βουλή δεν θα μπορεί ένα ακίνητο να πωλείται σε πλειστηριασμούς κάτω από την αντικειμενική του αξία. Όπως λέει ο κ. Αλογοσκούφης «αυτή ήταν και μια πρόταση που έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, μου το έχουν προτείνει και εμένα τραπεζίτες, νομίζω ότι είναι σωστό. Αυτό θα γίνει». Παράλληλα ο υπουργός προαναγγέλλει και άλλα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών τα οποία, όπως είπε, είναι ακόμα στο πεδίο της εξέτασης και θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες.

Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή που θα προβλέπει τη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής για τον έλεγχο των προϋπολογισμών όλων των φορέων που είναι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Απαντώντας σε ερώτηση για τον αν βλέπει ανασχηματισμό τόνισε ότι «εγώ δεν βλέπω καμία ένδειξη παρά κάποια δημοσιεύματα» ενώ σε άλλη ερώτηση τονίζει ότι ¨όλες οι ενδείξεις που έχω και όλος ο προγραμματισμός που κάνουμε είναι προγραμματισμός 4ετίας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης