Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φόβος για ύφεση και πληθωρισμό

23 Απρίλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Φόβος για ύφεση και πληθωρισμό από την αλματώδη αύξηση του πετρελαίου.

Ως δαμόκλειος σπάθη επικρέμεται πάνω από την παγκόσμια οικονομία η αλματώδης άνοδος του πετρελαίου, που χωρίς φρένο ξεπέρασε αισθητά χθες τα 119 δολάρια το βαρέλι στην αμερικανική αγορά. Οι φόβοι για έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων ως συνέπεια της κούρσας του αργού, όχι μόνο απομακρύνουν τις προσδοκίες για μείωση στο κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη, αλλά όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για το ενδεχόμενο αύξησής του. Μέσα στο κλίμα αυτό το ευρώ ξεπέρασε τα 1,60 δολάρια.

Σε ύφεση απειλούν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, εκτιμά ανώτερο στέλεχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), με την τιμή του αμερικανικού αργού να ξεπερνά χθες για πρώτη φορά, τα 119 δολάρια το βαρέλι. Οι εντάσεις στη Νιγηρία, μεγαλύτερη αφρικανική πετρελαιοεξαγωγό χώρα, οι επιφυλάξεις του ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του και η εξασθένηση της ισοτιμίας του δολαρίου με το ευρώ, που έσπασε το φράγμα των 1,60 δολαρίων, ήταν αυτή την φορά το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που εκτόξευσε στα ύψη την τιμή του αργού.
Στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ 2008 στη Ρώμη, ο γενικός διευθυντής της IEA - η οποία συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ - κ. Νομπούο Τανάκα, απάντησε «είναι πιθανό» σε ερώτηση κατά πόσον η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές πρόκειται να πυροδοτήσει ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.
Την προηγουμένη, ο κ. Τανάκα είχε προβεί στην εκτίμηση ότι τα επίπεδα των τιμών του πετρελαίου «είναι πολύ υψηλά για όλον τον κόσμο», ιδιαιτέρως για τις υπό ανάπτυξη χώρες, «οι οποίες αντιμετωπίζουν επίσης αύξηση του κόστους και σε άλλους τομείς», κυρίως στα αγροτικά προϊόντα διατροφής.


Κερδοφόρο σπιράλ

Αναλυτές επισημαίνουν ότι στην πετρελαιαγορά παρατηρείται πλέον ένα ανοδικό σπιράλ των τιμών, όπου κάθε φορά που σημειώνονται αυξήσεις, αυτό λειτουργεί σαν μια επιβεβαίωση ότι η ανοδική τάση διατηρεί τη δυναμική της και με τη σειρά του αυτό προσελκύει τους κερδοσκόπους σε νέες τοποθετήσεις με τα προφανή αποτελέσματα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον κάθε είδηση από το πεδίο προσφοράς και ζήτησης έχει άμεσες επιπτώσεις στις κινήσεις των κερδοσκόπων και άρα την πορεία της τιμής του πετρελαίου. Παράδειγμα, η αύξηση στην ζήτηση από την Κίνα τον μήνα που πέρασε και οι φόβοι για προβλήματα στην ομαλή προσφορά από τις κορυφαίες παραγωγούς Νιγηρία και Ρωσία.


ΟΠΕΚ: Αλλα λόγια...

Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚ επιμένει μονότονα πλέον ότι η άνοδος στις πετρελαικές τιμές απορρέει από κάποιες ελλείψεις σε επίπεδο διύλισης, από το ασθενές δολάριο και από διάφορους γεωπολιτικούς παράγοντες και όχι από θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς.
«Εμείς στον ΟΠΕΚ δεν θα διστάζαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας... αν πραγματι υπήρχε έλλειψη προσφοράς», δήλωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ κ. Μοχάμεντ αλ-Ολέμ.
Στο ίδιο κλίμα και ο γγ του καρτέλ κ. Αμπντουλά αλ -Μπάντρι που δήλωσε ότι δεν αναμένει να συνεδριάσει εκτάκτως ο οργανισμός πριν από την επόμενη προγραμματισμένη σύνοδό του τον Σεπτέμβριο.
Η συνεχής άνοδος του πετρελαίου έχει θέσει σε επιφυλακή τα οικονομικά επιτελεία σε όλο τον κόσμο και στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση άνοιξε χθες δημόσιο διάλογο στους κόλπους της σχετικά με πετρελαϊκά αποθέματα που διατηρούν οι χώρες - μέλη της ως προστασία από τις κρίσεις στην πετρελαιαγορά.
Ο δημόσιος διάλογος ξεκινησε χθες με το πετρέλαιο στα 117 δολάρια το βαρέλι, σε κοντινή απόσταση από το ιστορικό του ρεκόρ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά γνώμες για το πώς να αναθεωρηθεί η οδηγία που προβλέπει ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να διαθέτουν προμήθειες πετρελαίου για διάστημα 90 ημερών. Η οδηγία αυτή είχε διαμορφωθεί το 1968, λίγο πριν την πρώτη μεγάλη πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970.


Πηγή Κέρδος



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης