Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι περιττές «υπογραφές» κοστίζουν... 16,7 δισ. ευρώ

22 Απρίλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Πρωταθλήτρια στη γραφειοκρατία αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συνολικό κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και αντιστοιχεί στο 6,8% του ΑΕΠ ή στο ποσό των 16,7 δισ. ευρώ το χρόνο. ...
Οι περιττές «υπογραφές» κοστίζουν... 16,7 δισ. ευρώ

Πρωταθλήτρια στη γραφειοκρατία αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συνολικό κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και αντιστοιχεί στο 6,8% του ΑΕΠ ή στο ποσό των 16,7 δισ. ευρώ το χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει τα κράτη-μέλη να μειώσουν την «περιττή» γραφειοκρατία εντός πενταετίας. Εχει θέσει ως στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% που θα απελευθερώσει κεφάλαια ύψους 150 δισ. ευρώ μέχρι το 2012 στο σύνολο της Ε.Ε.

Η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό και αναμένεται να εξοικονομηθούν άνω των 4 δισ. ευρώ από τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% μέχρι το 2012, γεγονός που θα πριμοδοτήσει το ΑΕΠ κατά 1,6%. Σύμφωνα με τη μελέτη της Επιτροπής, η μείωση της γραφειοκρατίας συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού, την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, τη μείωση του εργατικού κόστους, την ενίσχυση της απασχόλησης και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία ξεκινούν διαδικασίες καταγραφής και μέτρησης της «περιττής» γραφειοκρατίας, προκειμένου να προχωρήσουν σε ενέργειες περιορισμού κυρίως στους τομείς που έχει υποδείξει η Επιτροπή: φορολογία, κρατικές προμήθειες, αγροτικές επιδοτήσεις, εταιρικό και εργατικό δίκαιο, μεταφορές κ.λπ. Η μείωση της γραφειοκρατίας γίνεται με περιορισμό των περιττών αναφορών και διαδικασιών και με τη χρήση της τεχνολογίας.

Ηδη, άλλα κράτη, όπως Βρετανία, Γερμανία, Δανία και Ολλανδία έχουν ξεκινήσει την καταγραφή από το 2004 και σήμερα βλέπουν τα πρώτα αποτελέσματα.


Πηγή Καθημερινή

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης