Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πώς ο υπουργός Οικονομίας οδήγησε ένα από τα «χρυσά παιδιά» του Μαξίμου σε παραίτηση

21 Απρίλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
  • Ενα από τα «χρυσά παιδιά» - τα λεγόμενα «golden boys» - του «καραμανλικού» συστήματος, ο κ. Σπ. Κλαδάς ταρακούνησε το νεοδημοκρατικό σύστημα με την παραίτησή του προχθές το μεσημέρι από τη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ). Η κλεψύδρα του χρόνου είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα για τον κ. Κλαδά μετά την επιμονή του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη να απομακρυνθεί από τη συγκεκριμένη θέση.
Πώς ο υπουργός Οικονομίας οδήγησε ένα από τα «χρυσά παιδιά» του Μαξίμου σε παραίτηση


Ενα από τα «χρυσά παιδιά» - τα λεγόμενα «golden boys» - του «καραμανλικού» συστήματος, ο κ. Σπ. Κλαδάς ταρακούνησε το νεοδημοκρατικό σύστημα με την παραίτησή του προχθές το μεσημέρι από τη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ). Η κλεψύδρα του χρόνου είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα για τον κ. Κλαδά μετά την επιμονή του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη να απομακρυνθεί από τη συγκεκριμένη θέση. «Οποτε πατήσω το κουμπί θα φύγει» έλεγε ο κ. Αλογοσκούφης και αυτή η στιγμή δεν άργησε. Οι σχέσεις του με τον κ. Κλαδά είχαν φθάσει σε οριακό σημείο το τελευταίο διάστημα. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι λέγεται ότι ήταν η απόφαση του κ. Κλαδά να στείλει επιστολή στο πρωθυπουργικό γραφείο που εξιστορούσε την προβληματική σχέση του με τον κ. Αλογοσκούφη και την οποία όμως αρνήθηκαν να παραλάβουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε για τον υπουργό Οικονομίας «casus belli». Κατόπιν επικοινωνίας του κ. Αλογοσκούφη με το Μέγαρο Μαξίμου, προχθές το πρωί, αποφασίστηκε να δοθεί ένα τέλος σε μια πολύμηνη ενδοκυβερνητική σύγκρουση. Εξάλλου από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε τοποθετήθηκε ο κ. Κλαδάς στην ΥΠΕΕ, οι σχέσεις του με τον κ. Αλογοσκούφη πέρασαν από «σαράντα κύματα».

Η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Κλαδά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ουσιαστικά άρχισε το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Ο κ. Ι. Αγγέλου, διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στο Μέγαρο Μαξίμου, επικοινώνησε μαζί του και ζήτησε να του υποβάλει την παραίτησή του.

Αμέσως άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία για το πολιτικό μέλλον του επικεφαλής της ΥΠΕΕ. Από το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδαν ως την τελευταία στιγμή τα σενάρια για απομάκρυνση του κ. Κλαδά. Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομίας επέμεναν και άφηναν να διαρρέουν τα περί...«ηρωϊκής εξόδου» του κ. Κλαδά. Εξάλλου η ενδοκυβερνητική σύγκρουση αποτελούσε κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και ταυτόχρονα αξιοποιήθηκε από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

* Αγεφύρωτο χάσμα

Η κυβέρνηση προσπάθησε εξ αρχής να αποφύγει να προσλάβει πολιτικές διαστάσεις η υπόθεση. Θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα εν αντιθέσει με το υπουργείο Οικονομίας που συντηρούσε το αρνητικό κλίμα για τον κ. Κλαδά. Ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης απέφυγε συστηματικά να εμπλακεί ευθέως στην υπόθεση, αν και με τις κινήσεις του ανέδειξε το χάσμα που υπήρχε στις σχέσεις με τον επικεφαλής της ΥΠΕΕ. Το αρνητικό περιβάλλον είχε διαμορφωθεί και όλοι σχεδόν στην κυβέρνηση και στη ΝΔ περίμεναν πότε θα ανακοινωθεί η παραίτηση. Αυτό έγινε προχθές το μεσημέρι, όταν ο κ. Αλογοσκούφης κάλεσε τον κ. Κλαδά να συζητήσουν και στο τέλος ο δεύτερος υπέβαλε προφορικά την παραίτησή του. Το διαζύγιο μόνο «βελούδινο» δεν ήταν έπειτα από πολύμηνη σύγκρουση, παρά την επίσημη δικαιολογία του υπουργείου Οικονομίας για «καλή συνεργασία».

Παρά τη μετωπική σύγκρουση ο κ. Κλαδάς ήταν ήρεμος και έλεγε ότι «έκανε τη δουλειά του χωρίς να υπολογίζει τίποτα». Οσο για το πολιτικό του μέλλον, από την αρχή έλεγε ότι αν του ζητούσαν από το Μέγαρο Μαξίμου να υποβάλει την παραίτησή του θα το έπραττε αμέσως, υπενθυμίζοντας ότι αξιοποιήθηκε κατόπιν έγκρισης του πρωθυπουργικού γραφείου. Ολο το προηγούμενο διάστημα, και ειδικά μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρ. Ζαχόπουλου, αισθανόταν ότι είχε γίνει «σάκος του μποξ».

* Τα αίτια της σύγκρουσης

Από τις πρώτες ημέρες η σχέση του κ. Κλαδά με τον υπουργό Οικονομίας διαταράχθηκε και δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό βηματισμό. Η αρχή έγινε με τη δήλωσή του (τον περασμένο Οκτώβριο) ότι «η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ανέρχεται σε 70 δισ. ευρώ». Η δήλωση ενόχλησε σφόδρα τον κ. Αλογοσκούφη ο οποίος ερμήνευσε τη δήλωση ως αιχμή για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στον τομέα αυτόν. Το γεγονός ότι δεν εντάχθηκε στην «ομπρέλα» του κ. Αλογοσκούφη ενόχλησε τον υπουργό Οικονομίας που είδε τη δημιουργία «καπετανάτου» στο υπουργείο, όπως λένε στελέχη της ΝΔ.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Αλογοσκούφης είχε καταγράψει πολλά αρνητικά εις βάρος του, εκτιμούσε τις ικανότητές του. Του καταλόγιζε υπέρμετρη διάθεση αυτοπροβολής, ότι «μιλούσε πολύ» καθώς και ότι άφηνε κατά καιρούς να διαρρέουν διάφορα στοιχεία ελέγχων. Ο υπουργός θεωρούσε ότι έγιναν σφάλματα σε φορολογικούς ελέγχους μεγάλων επιχειρήσεων και εκτιμούσε ότι δόθηκε μεγαλύτερη δημοσιότητα από όσο έπρεπε σε ορισμένες υποθέσεις. Επίσης έκρινε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση υποθέσεων φοροδιαφυγής, όπως το «ξέπλυμα χρήματος» από εμπόριο ναρκωτικών και όπλων και από το εκτεταμένο λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Κλαδάς ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση του κ. Ζαχόπουλου και το όνομά του ακούστηκε τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την απόπειρα αυτοκτονίας. Τότε, δηλαδή τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυρία Εύη Τσέκου κατήγγειλε τον επίμαχο διαγωνισμό για την πρόσληψη 148 υπαλλήλων στο υπουργείο Πολιτισμού, στον οποίο ενέπλεξε τον κ. Κλαδά καθώς η προκήρυξη ήταν της αρμοδιότητας της Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης, με προϊστάμενο τον ίδιο τον κ. Κλαδά, ο οποίος αντέδρασε έντονα.

Τον κ. Κλαδά ενέπλεξε και με αναφορά-καταγγελία της η πρώην προϊσταμένη της Υπηρεσίας διαχειριστικού ελέγχου του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Ερση Φιλιπποπούλου, αναφέροντας ότι ο κ. Ζαχόπουλος ανέθεσε σε δύο εταιρείες τον ρόλο συμβούλου του ΥΠΠΟ για τη διαχείριση των εκατοντάδων εκατομμυρίων του Γ ΚΠΣ, ενώ έπρεπε να διενεργηθεί διαγωνισμός. Αντί για γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου διαπίστωσε, όπως υποστήριξε, ότι προσκομίστηκε μια «φιλική επιστολή ιδιώτη δικηγόρου» στις 30 Ιουλίου 2004, «φωτογραφίζοντας» τον κ. Κλαδά.

* Ο κ. Κουκοδήμος και οι καταγγελίες

Την τρίτη φορά που ενεπλάκη το όνομά του ήταν όταν ο δημοσιογράφος κ. Μ. Τριανταφυλλόπουλος υποστήριξε ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Πιερίας, τότε της ΝΔ, κ. Κ. Κουκοδήμος θέλησε να μεσολαβήσει στον κ. Κλαδά για να διευθετηθούν οικονομικές εκκρεμότητες 5,5 εκατ. ευρώ του κ. Θ. Αναστασιάδη.

Η εμπλοκή του σε αυτές τις τρεις υποθέσεις αποτέλεσε σημείο έντονης κριτικής στο παρασκήνιο και βρέθηκε στο στόχαστρο του Γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτη και του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Ν. Καραχάλιου, ο οποίος του ζήτησε δημοσίως «να μην παρασύρεται σε παιχνίδια προβολής, τύπου "golden boys"». Επίθεση δέχθηκε και από υπουργούς, όπως ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης ο οποίος παλαιότερα ζήτησε την αποπομπή του. Ο κ. Κλαδάς για πολλές εβδομάδες ήταν στο στόχαστρό τους, αν και ως σήμερα δεν έχει αποδειχθεί τίποτε από όσα κατήγγειλαν για το πρόσωπό του. Εξάλλου από το Μέγαρο Μαξίμου τον στήριξαν και ύψωσαν γύρω του «τείχος» προστασίας για όλες τις υποθέσεις, ενώ για τα 5,5 εκατ. ευρώ υποστήριζαν ότι αυτός ξεκίνησε την έρευνα.
Εξακολουθεί να έχει «γερές πλάτες»

Η στήριξη από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν δεδομένη για τον κ. Κλαδά. Και αυτό διότι στηριζόταν - και όπως λέγεται στηρίζεται ακόμη - στον κ. Αγγέλου. Η στενή αυτή σχέση του άνοιξε «πόρτες» και έγινε άνθρωπος ειδικών κομματικών αποστολών, λόγω και του γεγονότος ότι ήταν καθαρόαιμος «κομματικός». Η δράση του αρχίζει από το 1997, όταν ήταν στενός συνεργάτης τού τότε εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου. Μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2004, οι πολιτικές του «μετοχές» ανέβηκαν και ο Πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» για να αξιοποιηθεί. Η στενή πολιτική φιλία του με τον κ. Αγγέλου αποτέλεσε το κατάλληλο «διαβατήριο».

Ο δικηγόρος κ. Κλαδάς μετά τις εκλογές του 2004 και ως τον Ιούνιο του 2005 διετέλεσε γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων και ακολούθως ορίστηκε γενικός γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης του υπουργείου Πολιτισμού. Ως εκ τούτου συνεργάστηκε επί μακρά περίοδο με τον κ. Ζαχόπουλο, με τον οποίο διατηρούσε καλές σχέσεις. Την ίδια περίοδο ο κ. Κλαδάς συνεργαζόταν στενά και με τον κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ (βασικό στέλεχος της ομάδας των «golden boys»), ο οποίος ήταν πρόεδρος της ΑΕ Ολυμπιακά Ακίνητα και τώρα πρόεδρος του ΟΠΑΠ, με τον οποίο επίσης έχει στενούς δεσμούς.

Λίγοι γνωρίζουν τις άριστες σχέσεις των κκ. Κλαδά και Χατζηεμμανουήλ με το ζεύγος Αγγέλου, με το οποίο αρκετές φορές γευματίζουν ή πίνουν καφέ. Λόγω αυτής της σχέσης πολλοί στη ΝΔ στοιχηματίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να... εξοστρακιστεί οριστικά από το κεντρικό νεοδημοκρατικό σύστημα, παρά την απομάκρυνσή του από την ΥΠΕΕ.

Πηγή Το βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης