ΕΕ: Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στις επενδύσεις Έρευνας και Ανάπτυξης
- Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
- Την ανάγκη να υπερδιπλασιάσει η Ελλάδα τις σημερινές επενδύσεις της σε Έρευνα και Ανάπτυξη και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον ερευνητικό τομέα, για να επιτύχει τον κοινοτικό στόχο, επισημαίνει ο αρμόδιος για την Επιστήμη και Έρευνα Επίτροπος κ. Γιάνεζ Πότοτσνικ.
Την ανάγκη να υπερδιπλασιάσει η Ελλάδα τις σημερινές επενδύσεις της σε Έρευνα και Ανάπτυξη και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον ερευνητικό τομέα, για να επιτύχει τον κοινοτικό στόχο, επισημαίνει ο αρμόδιος για την Επιστήμη και Έρευνα Επίτροπος κ. Γιάνεζ Πότοτσνικ.
Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη-μέλη της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είχαν δεσμευτεί στην εαρινή Σύνοδο κορυφής του 2006 να επιτύχουν τον κοινοτικό στόχο για επενδύσεις 3% του ΑΕΠ σε έρευνα και ανάπτυξη, το 2010. Την ίδια χρονιά, η Ελλάδα είχε θέσει ως στόχο για επενδύσεις σε Ε&Α το 2010, το 1,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο κ. Πότοτσνικ, το φθινόπωρο του 2007, «η Ελλάδα αποφάσισε να μεταθέσει το στόχο του 1,5%, από το 2010 στο 2015! Προκειμένου να επιτύχει το φιλόδοξο(!) στόχο που έθεσε, η Ελλάδα θα χρειασθεί να υπερδιπλασιάσει τις σημερινές επενδύσεις σε Ε&Α και για το σκοπό αυτό είναι αναγκαίο να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον ερευνητικό τομέα», τονίζει χαρακτηριστικά στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ή απάντηση του κ. Πότοτσνικ, εκτός από συγκεκαλυμμένα ειρωνική, είναι και ενδεικτική της τρομακτικής ένδειας της χώρας μας σε ένα νευραλγικό για το μέλλον μας και το μέλλον της Ένωσης τομέα, όπως είναι η ανάπτυξη της Έρευνας και της Τεχνολογίας. Βεβαίως, εκτός από την απάντηση της Επιτροπής, καταλυτικά είναι και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), σύμφωνα με τα οποία οι επενδύσεις στην Ε&Α στην Ελλάδα βρίσκονταν το 2006 μόλις στο 0,57% του ΑΕΠ, σε παρόμοιο δηλαδή επίπεδο με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία, ενώ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες που αφορούν τις τεχνολογίες των πληροφοριών, υποχώρησαν το 2006 στο 1,2% του ΑΕΠ, δίνοντας στην Ελλάδα την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 27. Στρατηγικός στόχος της Ένωσης είναι η οικονομία της γνώσης. Εάν η Ελλάδα δε διαμορφώσει άμεσα στρατηγική έρευνας και καινοτομίας, θα βρεθεί στο περιθώριο και θα μετατραπεί σε παρία της ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε σχετικά η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. ¶ννυ Ποδηματά.
www.kathimerini.gr
Δείτε το επόμενο Webinar του κόμβου
Δαπάνες επιχειρήσεων
Στις : 14-12-2023 17:30
Εισηγητές: Κουλογιάννης Κωνσταντίνος, Γραβιάς Κωνσταντίνος
Ακολουθήστε το taxheaven.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα οικονομικά νέα