Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δεν «απειλεί» την οικονομία η διεθνής κρίση, αλλά ο πληθωρισμός, λέει ο Ν.Γκαργκάνας

16 Απρίλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Αισιόδοξος ότι οι επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη - και ίσως εντεινόμενη - παγκόσμια κρίση, με το ενδεχόμενο στασιμότητας της αμερικανικής οικονομίας, δεν θα έχουν αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία -τουλάχιστον όχι προς το παρόν-, εμφανίστηκε ο διοικητής της ΤτΕ, Νίκος Γκαργκάνας, ενημερώνοντας την Τρίτη την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την οικονομική και νομισματική πολιτική 2007-2008.
Δεν «απειλεί» την οικονομία η διεθνής κρίση, αλλά ο πληθωρισμός, λέει ο Ν.Γκαργκάνας

 
Αισιόδοξος ότι οι επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη - και ίσως εντεινόμενη - παγκόσμια κρίση, με το ενδεχόμενο στασιμότητας της αμερικανικής οικονομίας, δεν θα έχουν αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία -τουλάχιστον όχι προς το παρόν-, εμφανίστηκε ο διοικητής της ΤτΕ, Νίκος Γκαργκάνας, ενημερώνοντας την Τρίτη την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την οικονομική και νομισματική πολιτική 2007-2008.

Ακόμη ο Διοικητής της ΤτΕ συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα του πληθωρισμού, που φαίνεται να επιμένει, συνέχεια του Προγράμμματος Σταθερότητας και συγκράτηση του δανεισμού των νοικοκυριών.

Μύθους χαρακτήρισε ο Ν.Γκαργκάνας τα περί υπέρογκων κερδών των ελληνικών τραπεζών.

«Η Ελλάδα κατέχει την 20η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ σε τραπεζική κερδοφορία» είπε ο Διοικητής, προκαλώντας την αντίδραση και τη δυσφορία των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, μιλώντας στην Βουλή ο κ. Γκαργκάνας, εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, αν υπάρξουν, θα είναι μικρές, καθώς δεν έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανόδου ανάπτυξης.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρουσιάσει παρόμοια φαινόμενα με αυτά των ΗΠΑ, σημειώνοντας πάντως ότι μακροπρόθεσμα οι επιπτώσεις ίσως να είναι πιο σημαντικές, στο βαθμό που θα επιβραδυνθεί περισσότερο ο ρυθμός ανάπτυξης.

Έμφαση έδωσε ο κ. Γκαργκάνας στις προσπάθειες για μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος δείχνει, όπως είπε, να έχει μονιμότερο χαρακτήρα στην Ευρωζώνη και να είναι πάνω από το 3%, ενώ αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες.

Ο Διοικητής της ΤτΕ τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να συνεχιστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και να ενισχυθούν οι αποταμιεύσεις.

«Στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η ενίσχυση των επιχειρηματικών δανείων και η συγκράτηση του δανεισμού των νοικοκυριών», τόνισε ο κ. Γκαργκάνας, επισημαίνοντας ότι έχει ζητηθεί από τις εμπορικές τράπεζες να υπάρξουν πιο αυστηρά κριτήρια στην χορήγηση δανείων.

Όπως είπε, το 2007 τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια έφθασαν στο 6%, ενώ τα στεγαστικά δάνεια στο 3,6% και τα επιχειρηματικά στο 4,6%.

Σε ό,τι αφορά τις κατασχέσεις από πλειστηριασμούς τραπεζών, ανέφερε ότι στο πρώτο 11μηνο του 2007 έφθασαν στις 3.229 έναντι 1.014 το 2006 και 1.471 το 2005.

Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με υπέρογκα τραπεζικά υπερκέρδη, ο κ. Γκαργκάνας τα χαρακτήρισε «μύθους», τονίζοντας ότι η Ελλάδα κατέχει την 20ή θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ σε τραπεζική κερδοφορία, ενώ απέδωσε τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών στις σωστές στρατηγικές επιλογές που έχουν κάνει.

«¶λλες 19 χώρες πριν από την Ελλάδα έχουν μεγαλύτερη κερδοφορία. Δεν πρέπει, λοιπόν, να δαιμονοποιούμε την κερδοφορία των τραπεζών, γιατί ενισχύει τα κεφάλαια και την κεφαλαιακή επάρκειά τους και μπορεί να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς σε περιπτώσεις αναταραχής», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου ζήτησε την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς, όπως είπε, τα κέρδη των εγχώριων τραπεζών αυξήθηκαν κατά 65%.

Στον ίδιο επικριτικό τόνο ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη και του ΛΑΟΣ - ¶δωνη Γεωργιάδη.

*Την εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι μικρότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης, επισήμανε η διευθύντρια του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού καθηγήτρια Ελένη Λουρή-Δενδρινού μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Η Διεθνής Οικονομική Συγκυρία και οι επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία».

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών καθηγητής Πλούταρχος Σακελλάρης επισήμανε ότι για την χώρα μας ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η διεθνής αρνητική οικονομική συγκυρία είναι μέσα από την επιμονή στη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και στην εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πηγή In.gr

 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης