Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αλλαγές για 18 μετοχές

14 Απρίλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σημαντικές ανακατατάξεις στην κατηγοριοποίηση και τους δείκτες του Χ. Α., που θα επηρεάσουν αρκετές εισηγμένες και θα καθορίσουν και τις κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων στην ελληνική αγορά αναμένεται να σημειωθούν από αυτή την εβδομάδα έως τα τέλη Μαϊου.
Αλλαγές για 18 μετοχές

Σημαντικές ανακατατάξεις στην κατηγοριοποίηση και τους δείκτες του Χ. Α., που θα επηρεάσουν αρκετές εισηγμένες και θα καθορίσουν και τις κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων στην ελληνική αγορά αναμένεται να σημειωθούν από αυτή την εβδομάδα έως τα τέλη Μαϊου.

Ο κύκλος των αλλαγών ξεκινά αυτή την εβδομάδα με τις αλλαγές στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης, που θα ανακοινώσει το Χ.Α. και ολοκληρώνονται στο τέλος Μαϊου, οπότε θα τεθεί σε ισχύ η νέα στάθμιση των ελληνικών εταιρειών στους διεθνείς δείκτες MSCI.

Αρκετές αλλαγές αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη, ως προς τις αναθεωρήσεις των κεφαλαιοποιήσεων στο Χ.Α.

Πρόκειται για την εξαμηνιαία τακτική αναθεώρηση των εισηγμένων εταιρειών και την αντίστοιχη αναθεώρηση που πραγματοποιούνται στους δείκτες FTSE. Η εφαρμογή της πρώτης, λαμβάνει χώρα άμεσα, ενώ της δεύτερης θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μία και μοναδική εταιρεία αναβαθμίζεται και πηγαίνει στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση από τη μεσαία και μικρή. Πρόκειται για την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, 3 εταιρείες παίρνουν τον δρόμο από τη μεγάλη προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Οι δύο απ αυτές, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δραστηριοποιούνται στον χώρο της ναυτιλίας και πρόκειται για την Blue Star και τη ΝΕΛ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι άλλες εταιρείες οδεύουν από τη μεγάλη προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας και άλλες λόγω περιορισμένης διασποράς.

«Κίτρινη κάρτα»
Δέκα εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται οι JP ΑΒΑΞ, Αστέρας, FG Europe, Ηλεκτρονική Αθηνών, ΙΑΣΩ, Καθημερινή, Infoquest, θα λάβουν «κίτρινη κάρτα» καθώς η εμπορευσιμότητά τους είναι μικρότερη του 20%, που απαιτεί το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι εταιρείες αυτές θα δεχθούν μια πρώτη προειδοποίηση και, αν δεν βελτιώσουν την εμπορευσιμότητά τους, σε επόμενη αναθεώρηση ενδέχεται να αλλάξουν κατηγορία.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στα ειδικά χρηματιστηριακά χαρακτηριστικά αναμένεται να οδεύσουν ΑΕΓΕΚ και Καραμολέγκος, ενώ από τα ειδικά χαρακτηριστικά αναβαθμίζονται προς τη μικρή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι μετοχές των Ατλάντικ και Ζάμπα. ,Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 17 Απριλίου, οπότε και θα ανακοινωθούν επίσημα οι αναθεωρήσεις, είναι πιθανόν να αποφασιστούν και άρσεις επιτηρήσεων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι παράγοντες της αγοράς, τις αλλαγές στους δείκτες MSCI, που θα ανακοινωθούν στις 6 Μαϊου και θα τεθούν σε ισχύ στις 30 του ίδιου μήνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την αναδιάρθρωση θα προκύψει μείωση του ειδικού βάρους της ελληνικής αγοράς στους δείκτες MSCI, που μπορεί να οδηγήσει σε εκροές κεφαλαίων περίπου 610 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές μετοχές.

Αλλαγές θα γίνουν και στους δείκτες FTSE του ελληνικού χρηματιστηρίου. Στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ASE 20, δεν αναμένονται μεταβολές.

Αντιθέτως αναμένεται να φύγουν αρκετές μετοχές από τον δείκτη FTSE Mid 40, που αποδείχθηκε πως είχαν σοβαρά προβλήματα και να συμπληρωθούν με άλλες κυρίως μετοχές από το FTSE Small Cap 80.

Αλλαγές στον κανονισμό

Την Πέμπτη αναμένεται να αποφασιστούν οι αλλαγές στον κανονισμό του Χ.Α., εκπληρώνοντας και το τελευταίο κριτήριο που απαιτείται από τον FTSE, ώστε να μην υποβαθμιστεί σε αναπτυσσόμενη αγορά.

Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης