Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το 2009 οι νέες αντικειμενικές

14 Απρίλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών για τα εντός σχεδίου ακίνητα θα κυμανθούν κατά μέσο όρο περί το 30%
Το 2009 οι νέες αντικειμενικές

«Παγώνει» μέχρι το 2009 το σχέδιο αύξησης των αντικειμενικών αξιών για τα εντός σχεδίου ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει να μεταθέσει για τις αρχές του επόμενου έτους την εφαρμογή των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά ακινήτων και την οικοδομή δείχνουν καθίζηση.

Στο υπουργείο θεωρούν ότι μια νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών το διάστημα αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων αλλά και στην οικονομία, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από την «βουτιά» της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Τα σενάρια που συζητούν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών για την τρίτη αύξηση των αντικειμενικών τιμών για τα εντός σχεδίου ακίνητα προβλέπουν:

1. Οι νέες τιμές να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2009. Κάτι τέτοιο θα ανέβαζε αυτομάτως το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που θα πληρώσουν περίπου 3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο νέος φόρος φθάνει στο 0,1% της αντικειμενικής αξίας που ισχύει την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και επιβάλλεται από φέτος σε όλα τα ακίνητα με εξαίρεση την πρώτη κατοικία επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. και αξίας έως 300.000 ευρώ. Η εφαρμογή του ΕΤΑΚ πάνω στις νέες αντικειμενικές τιμές αναμένεται να ενισχύσει τα έσοδα του Δημοσίου σε σχέση με τα 890 εκατ. που προβλέπει για φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός από τη φορολογία των ακινήτων.

2. Η τρίτη αύξηση των αντικειμενικών αξιών για τα εντός σχεδίου ακίνητα να γίνει την άνοιξη μαζί με τη νέα αναπροσαρμογή των τιμών για τα εκτός σχεδίου ακίνητα. Το σενάριο αυτό, δεν επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι και το 2009 θα πληρώσουν το ΕΤΑΚ με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές.

Πάντως τον χρόνο αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων αναμένεται να καθορίσουν η εικόνα της κτηματαγοράς και η πορεία της οικονομίας. Οι αυξήσεις για τα εντός σχεδίου ακίνητα θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στο 30%, προκειμένου να προσεγγίσουν τις αγοραίες τιμές.

Στην κορυφή των αναπροσαρμογών αναμένεται να βρεθούν οι «φθηνές» περιοχές στις οποίες η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών παραμένει ανοιχτή, ενώ μικρές θα είναι οι αυξήσεις για τις λεγόμενες ακριβές περιοχές, αφού με την τελευταία αναπροσαρμογή έχουν πλησιάσει τις τιμές της αγοράς. Κοντά στο 30% θα είναι η μέση αύξηση και για τις αντικειμενικές αξίες γης.

Αλλαγές
Η τελευταία αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα συνοδευτεί με:

Αλλαγές σε συντελεστές οικοπέδων και συντελεστές εμπορικότητας βάσει των οποίων υπολογίζεται η φορολογητέα αξία των οικοπέδων και της επαγγελματικής στέγης, με στόχο την προσέγγιση των αντικειμενικών με τις αγοραίες.

Την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αξιών των ακινήτων και των περιοχών που σήμερα είναι εντός σχεδίου αλλά χωρίς αξίες. Ήδη έχουν συσταθεί οι αρμόδιες επιτροπές που θα εισηγηθούν στο υπουργείο Οικονομικών τις περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη. Με επιπλέον επιβαρύνσεις θα χρεωθούν όχι μόνο οι ιδιοκτήτες, αλλά ακόμη και οι ενοικιαστές κατοικιών, ενώ όσοι θα αποκτήσουν ακίνητο ακόμη και αν απαλλαχθούν από τον φόρο μεταβίβασης θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και για τη μεταγραφή του ακινήτου τους στο Κτηματολόγιο ή Υποθηκοφυλακείο.

Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης