Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

11 Απρίλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σταθερό στο 4% διατήρησε για έναν ακόμα μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, με τον πρόεδρό της, Ζαν-Κλωντ Τρισέ, να προειδοποιεί για μια ακόμα φορά έναντι του πληθωριστικού κινδύνου.
Αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

Σταθερό στο 4% διατήρησε για έναν ακόμα μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, με τον πρόεδρό της, Ζαν-Κλωντ Τρισέ, να προειδοποιεί για μια ακόμα φορά έναντι του πληθωριστικού κινδύνου.

Ωστόσο, τα σχόλια του κ. Τρισέ κινήθηκαν σε χαμηλότερους τόνους από αυτούς που ανέμενε η αγορά, καθώς μάλιστα αντιστάθμισε την ανησυχία του για τον πληθωρισμό με τις αναταράξεις στις αγόρές, για τις οποίες δήλωσε ότι ενδέχεται να διαρκέσουν περισσότερο από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να υποχωρήσει ελάχιστα μέσα στο 2008 παραμένοντας αρκετά πάνω από το όριο επιφυλακής του 2% μεσοπρόθεσμα.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με την μοναδική απειλή να εντοπίζεται στο μέτωπο της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Βιομηχανική παραγωγή

Εξάλλου, απροσδόκητη αύξηση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας το Φεβρουάριο ενώ αντίθετα μειώθηκε εκείνη της Ιταλίας τον ίδιο μήνα, σε μια ακόμα ένδειξη της οικονομικής απόκλισης που παρατηρείται προσφάτως εντός της Ευρωζώνης, ανάμεσα στη βόρεια Ευρώπη και στον ευρωπαϊκό νόμοτο.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση (ή 2% σε ετήσια) διαψεύδοντας τη μέση εκτίμηση των οικονομικών αναλυτών ότι θα παρέμενε αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιανουάριο και υποδηλώνοντας την ανθεκτικότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης έναντι της πρόσφατης ενίσχυσης του ευρώ, παρά τις διαμαρτυρίες του Παρισιού για πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των γαλλικών προϊόντων.

Η αύξηση αυτή εξάλλου έρχεται να συμπλήρώσει ανάλογη άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής και στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, η οποία είχε ανακοινωθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι οι δυο μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο αντίστοιχα, με την τρίτη και την τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, δηλαδή την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες εμφανίζονται εξασθενημένες στην τρέχουσα συγκυρία.

Η τελευταία είδηση αφορά την Ιταλία και ειδικότερα την βιομηχανική της παραγωγή, η οποία σε αντίθεση με τη γαλλική μειώθηκε κατά 0,2% το Φεβρουάριο.

Η εξέλιξη  αυτή έρχεται σε συνέχεια των αρνητικών στοιχείων για τον μεταποιητικό τομέα που είχε ανακοινωθεί στις αρχές Απριλίου και επιβεβαιώνει επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας που την απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τον γαλλογερμανικό άξονα.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης