Από τον Αύγουστο ενοποίηση Ταμείων

Εργατικά - Ασφαλιστικά

9 Απρίλιος 2008
Στην πλήρη εφαρμογή του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προχωρεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ξεκινούν τον Αύγουστο. Σε κοινή ανακοίνωσή τους χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά επισήμαναν ότι: «Ο νέος νόμος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή θα εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου, επακριβώς και προς κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου της Τραπέζης της Ελλάδος, το οποίο ως γνωστόν εντάσσεται στο ΙΚΑ». Taxheaven.gr

Από τον Αύγουστο ενοποίηση Ταμείων

Στην πλήρη εφαρμογή του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προχωρεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ξεκινούν τον Αύγουστο. Σε κοινή ανακοίνωσή τους χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά επισήμαναν ότι: «Ο νέος νόμος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή θα εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου, επακριβώς και προς κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου της Τραπέζης της Ελλάδος, το οποίο ως γνωστόν εντάσσεται στο ΙΚΑ».

Ακόμη οι δύο υπουργοί προσθέτουν ότι για την υλοποίηση του νόμου άρχισαν ήδη οι διαδικασίες με τη συγκρότηση στο υπουργείο Απασχόλησης Επιτροπής Συντονισμού της Εφαρμογής του νόμου καθώς και Επιτροπών για όσα Ταμεία ενοποιούνται και άλλης για όσα εντάσσονται όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος.

Στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών συγκρότησε τριμερή επιτροπή εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, της Τραπέζης της Ελλάδος και του ταμείου της τράπεζας, προκειμένου να εισηγηθεί στην Επιτροπή Εντάξεων τις τεχνικές λεπτομέρειες των διαδικασιών ένταξης στο ΙΚΑ.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση απαντά σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δημιουργήθηκε η πρώτη ρωγμή στο νομοσχέδιο.

Στον αντίποδα η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πετραλιά είναι αποφασισμένη όχι μόνο να μην κάνει πίσω, αλλά να προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου νόμου και των αλλαγών του. Οι πρώτες ενοποιήσεις ασφαλιστικών φορέων αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο, τέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου «Πετραλιά» στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως με αριθμό 3655.

Τα ταμεία κύριας ασφάλισης που θα ενοποιηθούν πρώτα θα είναι αυτά που εντάσσονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το οποίο είναι για τους μισθωτούς, στον ΟΑΕΕ, το οποίο θα συσταθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στο ΤΕΑΔΥ, για τους δημοτικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων.

Από την 1η του τέταρτου μήνα θα ενοποιηθούν:

Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα ταμεία προσωπικού του ΗΣΑΠ, της ΕΤΕ, της ΤτΕ, οι κλάδοι σύνταξης της «Εθνικής», του ΤΑΠ-ΟΤΕ και της ΕΤΒΑ.

Στον ΟΑΕΕ, το ταμείο ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων, το ταμείο Ξενοδόχων, του προσωπικού Ιπποδρομιών, τα επικουρικά ταμεία των αρτοποιών και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων.

Στο ΤΕΑΔΥ, τα ταμεία ασφάλισης των εργαζομένων στα ταμεία, των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων.
Πηγή Express