Αποτελέσματα live αναζήτησης

Απατηλό όνειρο αρχίζει να γίνεται η ικανοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

9 Απρίλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, οι περισσότερες χώρες δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.
Απατηλό όνειρο αρχίζει να γίνεται η ικανοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, οι περισσότερες χώρες δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Οι επιπτώσεις από την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων είχε άμεσες συνέπειες στην αποτυχημένη, όπως αποδείχθηκε, χρονιά όσον αφορά του στόχους. Ειδικότερα για το 2006, ο στόχος για τη μείωση του υποσιτισμού υπολείπεται κατά 10% και η μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά 45%! Η βασική εκπαίδευση βρισκόταν κατά 15% εκτός στόχου και η πρόσβαση στην υγεία κατά 20%. Η επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης παγκοσμίως δείχνει ότι θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η κατάσταση το τρέχον έτος.
 
 
Η αδράνεια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα κοστίσει πολύ ακριβά στην παγκόσμια οικονομία, αντίθετα αν ληφθεί άμεση δράση το κόστος θα ανέλθει στο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ακόμα και αν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, ο επιδράσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας θα συνεχίσει να έχει επιπτώσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη δεκαετία του 90 περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες, κατά μέσο όρο, επηρεάστηκαν από τις κλιματικές αλλαγές. Αντίθετα στον ανεπτυγμένο ο αριθμός ανήλθε στους ένα εκατομμύριο.

Αν συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε, τότε το άμεσο κόστος στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5% με 7%, ενώ το κόστος από την καταστροφή του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών, θα φτάσει το 11% με 14% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή συνολικά μείωση από 5% έως 20%. Αυτό ισοδυναμεί με το κόστος του Α Παγκόσμιου Πολέμου, του Β Παγκόσμιου Πολέμου και του Κραχ του 1930 μαζί!

Οκτώ είναι στο σύνολό τους οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας που θα πρέπει να επιτευχθούν έως το 2015. Παρά το γεγονός ότι αναμένεται να μειωθεί στο μισό ο πληθυσμός της Γης που ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, δεν συμβαίνει η ίδια πρόοδος στην επίτευξη της βασικής εκπαίδευσης για όλους, της προώθησης της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση των γυναικών, τη μείωση της θνησιμότητας των παιδιών, τη βελτίωση της υγείας της μητέρας, την ανατροπή της διάδοσης του υιού HIV (δηλαδή του AIDS) και άλλων ασθενειών, την εξασφάλιση περιβαλλοντολογικής σταθερότητας και την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών για την ανάπτυξη.

«Για το 2008 η προσοχή μου στρέφεται στους κινδύνους που απειλούν την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Οπως δείχνει η έκθεση, ο υποσιτισμός έχει πολλαπλασιαστική αρνητική επίδραση στην επίτευξη και άλλων στόχων, όπως στη βελτίωση της υγείας της μητέρας και στην εκπαίδευση» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της έκθεσης «ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται περισσότερη εξωτερική βοήθεια ώστε να επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η σταθερότητα του μακροοικονομικού περιβάλλοντος αποτελούν αναγκαία συστατικά στοιχεία για τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της υγείας και της εκπαίδευσης».

Η πρόοδος διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών, περιφερειών και διαφορετικών εισοδηματικών ομάδων, σύμφωνα με την έκθεση. Η υπό-Σαχάρια Αφρική υστερεί σε όλους τους στόχους, ακόμα και σε αυτόν της μείωσης των ποσοστών φτώχειας, παρά το γεγονός ότι πολλές περιοχές σημειώνουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Βασικά στοιχεία της έκθεσης: Που βρίσκονται οι στόχοι;

   
-Ενισχύεται η οικονομική βοήθεια, η οποία υπολογίζεται στα 103,7 δισ. δολάρια το 2007, αλλά καθυστερεί η διάχυσή της.

- Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να διατηρηθούν και να διευρυνθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί από το 4,9% το 2007 στο 3,7% το 2008.

- Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα θα μειώθηκε κατά 278 εκατομμύρια από το 1990 έως το 2004 και κατά 150 εκατομμύρια τα πέντε τελευταία χρόνια της εξεταζόμενης περιόδου.

- Η ταχεία πρόοδος είναι εφικτή. Το Βιετνάμ μείωσε το ποσοστό φτώχειας από 58% το 1993 στο 16% το 2006.

- Σαράντα εκατομμύρια περισσότερα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, ενώ η άνιση συμμετοχή των δύο φύλων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει μειωθεί κατά 60%. Ωστόσο, 75 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται ακόμα εκτός σχολείων.

- Κάθε χρόνο, τρία εκατομμύρια περισσότερα παιδία επιβιώνουν και δύο εκατομμύρια ζωές σώζονται λόγω εμβολιασμών. Ωστόσο, κάθε εβδομάδα 10.000 γυναίκες πεθαίνουν λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επιπλοκές οι οποίες είναι ιατρικά αναστρέψιμες. Περισσότερα από 190.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών χάνουν τη ζωή τους λόγω ασθενών. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν αγωγή για το AIDS, αλλά περίπου ο ίδιος αριθμός ανθρώπων πεθαίνουν κάθε χρόνο εξ αιτίας αυτής της ασθένειας. Στα 33 εκατομμύρια ανέρχονται οι φορείς του ιού.

- Το οικονομικό βάρος των περιβαλλοντικών αλλοιώσεων ανέρχεται στο 1,5% με 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι αποτελούν την αιτία της δημιουργίας του 80% των νοσημάτων, μεταξύ των οποίων η ελονοσίας και άλλες. Ένα παιδί χάνει τη ζωή του κάθε 30 δευτερόλεπτα εξαιτίας της ελονοσίας.

- Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε καθαρό νερό και 2,6 δισεκατομμύρια (περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού) δεν έχουν πρόσβαση στη βασική υγεία. Για την ικανοποίηση των δύο συγκεκριμένων στόχων απαιτείται διπλασιασμός των σημερινών επιπέδων επενδύσεων στα 30 δισ. δολάρια.

- Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στη μοντέρνας μορφής ενέργεια.

- Περιοχές δασών του μεγέθους του Παναμά ή της Σιέρα Λεόνε χάνεται κάθε χρόνο λόγω της εκτεταμένης χρήσης, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται στη λατινική Αμερική και στην υπο-Σαχάρια Αφρική.

www.kathimerini.gr Με πληροφορίες από Παγκόσμια τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης