Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κλείνει ο 'χάρτης' αντικειμενικών αξιών .

8 Απρίλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Η προώθηση από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών των σχεδίων για τη σταδιακή επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών («τιμών ζώνης») σε όλα τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμών θα είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης αναφορικά με το σύστημα αυτό, μετά την προχθεσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Α. Μπέζα για αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 23,5% σε μέσο όρο στα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα.
Κλείνει ο χάρτης αντικειμενικών

Η προώθηση από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών των σχεδίων για τη σταδιακή επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών («τιμών ζώνης») σε όλα τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμών θα είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης αναφορικά με το σύστημα αυτό, μετά την προχθεσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Α. Μπέζα για αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 23,5% σε μέσο όρο στα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα.

Με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, περισσότερες από 5.000 κωμοπόλεις, χωριά και μικροί οικισμοί που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα (εκ των οποίων οι 2.000 μόνο στην Αττική) πρόκειται να ενταχθούν κατά τη διετία 2008 - 2009 στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας έχει ζητήσει από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ όλης της χώρας να μεριμνήσουν προκειμένου να συγκεντρωθούν, επεξεργασθούν και να αποσταλούν το συντομότερο δυνατό στη Διεύθυνση Οργάνωσης του υπουργείου τα στοιχεία των μελών των κατά τόπους επιτροπών που είναι αρμόδιες για να συντάσσουν τα πορίσματα καθορισμού των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Παράλληλα, προωθεί τη συγκρότηση των συγκεκριμένων επιτροπών στις ΔΟΥ όλης της χώρας, στο πλαίσιο της σταδιακής επέκτασης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σε περιοχές της χώρας εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού όπου σήμερα δεν ισχύει.

Αν και στο σχετικό έγγραφο δεν αναφέρεται καμία προοπτική τυχόν επικείμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν αυτή τη στιγμή στις εντός σχεδίου πόλης περιοχές, αλλά απλώς και μόνο για επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, αναμένονται σύμφωνα με πληροφορίες το φθινόπωρο οι αποφάσεις για την τρίτη κατά σειρά αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις εντός σχεδίου περιοχές. Eτσι, η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, στις οποίες σήμερα δεν εφαρμόζεται το σύστημα αυτό, θα έχει τις ακόλουθες συνέπειες:

1. Θα αυξηθούν σε σημαντικά ποσοστά (ακόμη και άνω του 100%) οι φορολογητέες αξίες διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, καταστημάτων και άλλων κτισμάτων που βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές και ακολούθως θα αυξηθούν οι φόροι μεταβιβάσεων, γονικών παροχών και δωρεών. Αυτό θα συμβεί επειδή σήμερα ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας των συγκεκριμένων ακινήτων γίνεται με βάση τις τιμές εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής, οι οποίες κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξης των 230 έως 500 ευρώ ανά τ.μ. στις περισσότερες περιοχές. Με την εφαρμογή των αντικειμενικών αξιών, τα ίδια ακίνητα θα «κοστολογούνται» πλέον από την εφορία με τιμές που θα ξεκινούν από τα 500 ευρώ το τ.μ. και θα φθάνουν μέχρι και τα 1.000-1.500 ευρώ το τ.μ.

2. Οι φορολογητέες αξίες των οικοπέδων των περιοχών αυτών δεν θα προσδιορίζονται από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ με βάση συγκριτικά στοιχεία για τιμές πώλησης γειτονικών ακινήτων. Ακόμη, εντός του 2008 αναμένεται να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και για τα εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού ακίνητα.

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης