Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι εταιρείες που εμφάνισαν ζημιές το 2007

4 Απρίλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Μπορεί τα χαμόγελα να περίσσεψαν στην ελληνική κεφαλαιαγορά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2007, ωστόσο υπήρξαν αρκετές εισηγμένες που δεν ξέφυγαν από την κατήφεια.
Οι εταιρείες που εμφάνισαν ζημιές το 2007
Μπορεί τα χαμόγελα να περίσσεψαν στην ελληνική κεφαλαιαγορά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2007, ωστόσο υπήρξαν αρκετές εισηγμένες που δεν ξέφυγαν από την κατήφεια.

Ειδικότερα, σε μια χρονιά που επετεύχθη η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για τις εισηγμένες σε επίπεδο κερδοφορίας, η οποία σήμερα φθάνει τα 11 δις. Ευρώ, αν υπολογισθούν και οι αναμενόμενες ζημιές της Τεχνικής Ολυμπιακής, 82 εισηγμένες βρέθηκαν να καταγράφουν ζημιές το ύψος των οποίων άγγιξε τα 500 εκατ. Ευρώ.

Η αναλογία 1 προς 4 διατηρήθηκε µεταξύ κερδοφόρων και ζηµιογόνων εταιριών µε τις διαφορές τους να µεγαλώνουν δηµιουργώντας και µια τρίτη ταχύτητα εταιρειών, αυτές που είναι µεν κερδοφόρες έµειναν όµως πίσω σε ρυθµούς ανάπτυξης.

Ωστόσο, η εκκρεµότητα της Τεχνικής Ολυµπιακής πιθανότατα θα συµπιέσει περαιτέρω τα αποτελέσµατα στην τελική γραµµή καθώς στο εννεάµηνο ο όµιλος παρουσιάζει καθαρές ζηµιές της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, μέγεθος το οποίο εκτιµάται ότι θα είναι υψηλότερο στα αποτελέσµατα της χρήσης.

Έτσι από τα 11,32 δισ. ευρώ που είναι η κερδοφορία σήμερα θα κατέλθει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τεχνικής Ολυμπιακής ι στα 10,9 - 11 δισ. Ευρώ.

Το κλίμα στα αποτελέσματα των εισηγμένων διαμόρφωσαν η θετική εικόνα των τραπεζικών ισολογισµών, η µείωση της φορολογίας αλλά και η ύπαρξη σηµαντικών εκτάκτων κερδών από υπεραξίες (ανατίµηση των ευλόγων αποτιµήσεων των ακινήτων και χρηµατιστηριακών συµµετοχών).

Με αρωγούς τα ανωτέρω οι επιδόσεις των εισηγμένων σε επίπεδο κερδοφορίας ξεπέρασε με άνεση την προηγούµενη επίδοση κερδών της αγοράς η οποία ήταν 8,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι ισχυρές επιδόσεις µεταφράστηκαν σε καλύτερα µερίσµατα µε αποτέλεσµα φέτος η µερισµατική ροή να προσεγγίσει τα 5,27 δισ. ευρώ διαµορφώνοντας τη µερισµατική απόδοση της αγοράς στο 3,4%.

Σε επίπεδο ζημιογόνων χρήσεων, για μια ακόμη φορά πρωταθλητής αναμένεται να στεφθεί ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής (τα αποτελέσματα θα δηµοσιευθούν τέλη Απριλίου εξαιτίας της αδυναµίας της θυγατρικής της TOUSA να συντάξει οικονοµικές καταστάσεις). Ήδη στο εννεάμηνο του 2008 ο όμιλος εμφάνισε ζημιές ύψους 400,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 16,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2006, καθώς περιλαμβάνεται και η ζημιά από την αποτίμηση της συμμετοχής στην θυγατρική της TOUSA στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, σε ζημιές παρέμεινε η Geniki Bank, πλην σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το 2006, καθώς πέρυσι εμφάνισε ζημιές 43,6 εκατ. ευρώ από 78,8 εκατ. ευρώ το 2006, ενώ σε επίπεδο μητρικής οι ζημιές μειώθηκαν στα 40,4 εκατ. ευρώ το 2007 από 79,4 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Μειωμένες, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ήταν και οι ζημιές που εμφάνισε η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (40,4 εκατ. ευρώ από 52,6 εκατ. ευρώ), ενώ η Μαΐλλης εμφάνισε ζημιές 38,1 εκατ. ευρώ από κέρδη 2 εκατ. ευρώ. Η τελευταία βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης, όπως αυτή ανακοινώθηκε και μέσω του ΧΑ.

Σε αρνητική θέση συνεχίζει να βρίσκεται η ΑΕΓΕΚ που εκτός των ζημιών του 2007 που έφθασαν τα 35,5 εκατ. ευρώ βαρύνεται και από υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 45 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία της ΑΕΓΕΚ με την DS Construction αποτελεί παρελθόν και πλέον οι πιστώτριες τράπεζες Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς αναζητούν λύση για τον ιστορικό όμιλο, η οποία μπορεί να περάσει είτε από την πώληση της είτε από την κατάτμιση και εκ των υστέρων πώληση.

Αρνητικό αποτέλεσμα κατά 35 εκατ. ευρώ (από 68 εκατ. ευρώ το 2006) εμφάνισε στο τέλος της χρονιάς ο όμιλος Intracom, ενώ η Forthnet διεύρυνε τις ζημιές της στα 32,5 εκατ. ευρώ (από 16,9 εκατ. ευρώ το 2006). Η διοίκηση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας προσδοκά σε θετικά EBITDA στο β΄ εξάμηνο του 2008. Ακόμη μια εταιρεία του κλάδου, η Lannet, εμφάνισε ζημιές 31 εκατ. ευρώ (από ζημιές 12,4 εκατ. ευρώ).

Σε κλαδικό επίπεδο, αρνητική ήταν η εικόνα των εταιρειών σε κλάδους όπως της κλωστοϋφαντουργίας, των κατασκευών, της πληροφορικής, των ΜΜΕ και των μετάλλων. Ειδικότερα στην κλωστουφαντουργία, από τις 12 εισηγμένες εταιρείες του κλάδου οι 10 εμφάνισαν ζημιές στην χρήση 2007. Εκτός της "Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας" που αναφέρθηκε ήδη, η Ελληνική Υφαντουργία πέρυσι ανακοίνωσε ζημιές 7,2 εκατ. ευρώ, η Βαρβαρέσσος 2,9 εκατ. ευρώ, ενώ ζημιές εμφάνισαν η Τρία ¶λφα, η Βαρβαρέσσος, η ΕΛΦΙΚΟ, η Επίλεκτος (αποτελέσματα 6μήνου), ο Μουζάκης κ.ά.

Ένας κλάδος που ακόμη φαίνεται να ταλανίζεται και εκτιμάται ότι οδηγείται σε νέα ανακατάταξη και ξεκαθάρισμα είναι αυτός των κατασκευών, καθώς το δυσχερές περιβάλλον αποτυπώθηκε για άλλη μια χρονιά στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων εκπροσώπων του.

Η ΔΙΕΚΑΤ από κέρδη 5,1 εκατ. ευρώ "γύρισε" σε ζημιές 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ η προσπάθεια ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή συνεχίζεται, η Αθηνά εμφάνισε ζημιές 6,6 εκατ. ευρώ και η Προοδευτική 4,9 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αρκετές ήταν οι εισηγμένες που μείωσαν αισθητά τις ζημιές της προηγούμενης χρονιάς. Μεταξύ αυτών, η Πετζετάκις (στα 7,1 εκατ. ευρώ από 29,6 εκατ. ευρώ), ο ΔΟΛ (4,6 εκατ. ευρώ από 9,1 εκατ. ευρώ) και η ΧΚ Τεγόπουλος (536 χιλ. ευρώ από 6,2 εκατ.ευρώ).


Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης