Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κρατική ένεση 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών

4 Απρίλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Ολα δείχνουν ότι κι αυτή τη φορά ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών θα ξεπεράσει το σκόπελο της οικονομικής δυσπραγίας και θα εξασφαλιστούν τα αναγκαία ποσά για την καταβολή των συντάξεων και του δώρου Πάσχα. Αλλά οι συνεχείς περιπέτειες, που το οδήγησαν το περασμένο καλοκαίρι και στη ρευστοποίηση 80 εκατομμυρίων...
Κρατική ένεση 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών


Ολα δείχνουν ότι κι αυτή τη φορά ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών θα ξεπεράσει το σκόπελο της οικονομικής δυσπραγίας και θα εξασφαλιστούν τα αναγκαία ποσά για την καταβολή των συντάξεων και του δώρου Πάσχα. Αλλά οι συνεχείς περιπέτειες, που το οδήγησαν το περασμένο καλοκαίρι και στη ρευστοποίηση 80 εκατομμυρίων ευρώ από την περιουσία του, δεν θα σταματήσουν εύκολα. Ηδη, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας θεωρούν επιβεβλημένη τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων που υπερβαίνουν το 100% και φτάνουν, όπως λένε, ακόμη και στο 135% των αποδοχών. Οι υψηλές –κατά το υπουργείο– συντάξεις και η αδυναμία είσπραξης των εισφορών, κυρίως από τους νέους ασφαλισμένους, που έχει ως συνέπεια απώλειες ύψους έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ, είναι επισήμως η ερμηνεία της δυσκολίας να εξευρεθούν οι πόροι για τις συντάξεις του Mαΐου.

Πάντως, οι ίδιες πηγές θεωρούν βέβαιο ότι εντός του Απριλίου θα καταβληθούν 100 εκατομμύρια ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση του 2008. Υπενθυμίζεται ότι για το 2007, το Ταμείο είχε χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 304 εκατ. ευρώ. Το θέμα αναμένεται να διευθετηθεί στη συνάντηση που θα έχει ο διοικητής του ΟΑΕΕ, κ. Κόντος, με την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Φ. Π. Πετραλιά, ίσως και αύριο.

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ, μιλώντας στην «Κ», απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναζητήσει πόρους μέσω ρευστοποίησης ομολόγων, επικαλούμενος και τις ισχυρές αντιδράσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων στο διοικητικό συμβούλιο. Στις αιτίες των προβλημάτων συγκαταλέγει την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ (αποτελούσε τη βασική πηγή χρηματοδότησης του ΤΣΑ με το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ), αλλά και τη δυνατότητα που δόθηκε τα τελευταία χρόνια σε πρώην δικαιούχους του ΤΕΒΕ και του ΤΑΕ να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, στις περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους. Ο κ. Κόντος εκτιμά ότι μόνον από αυτήν τη ρύθμιση ο ΟΑΕΕ έχασε από το 2002 περίπου 110.000 ασφαλισμένους του με εισφορές άνω των 145 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, θεωρεί ότι παραμένουν μεγάλο πρόβλημα οι κατά 30% χαμηλότερες εισφορές των νέων ασφαλισμένων. Πάντως, είναι γεγονός ότι τα μεγάλα ελλείμματα ρευστότητας του ΟΑΕΕ εκδηλώθηκαν αμέσως μετά την οριστική συγχώνευση του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ και του ΤΣΑ. Αναλογιστική μελέτη που προηγήθηκε της συγχώνευσης εκείνη την περίοδο έφερε στην επιφάνεια αναλογιστικό έλλειμμα στο ΤΕΒΕ, στο ύψος των 800 εκατ. ευρώ. Επίσης, με τη συγχώνευση δεν βελτιώθηκαν ούτε οι συνθήκες είσπραξης των εισφορών. Το πρόβλημα παραμένει μεγάλο και δίδει ένα στίγμα των πιθανών προβλημάτων που θα έχουν κι άλλα Ταμεία, τα οποία θα πρέπει να ενοποιηθούν μέχρι τον Αύγουστο, χωρίς να έχει προηγηθεί η εσωτερική τους εξυγίανση.

Πηγή Καθημερινή
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης