Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τριπλό σοκ στην οικονομία

3 Απρίλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Την αναθεώρηση των προβλέψεων του κρατικού προϋπολογισμού για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Οπως υποστήριξε, αυτό οφείλεται στις επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση. Παράλληλα, επισήμανε ότι θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας, εξαιτίας της αύξησης του κόστους που προκαλείται από τη σύμβαση ΓΣΕΕ - ΣΕΒ
Τριπλό σοκ στην οικονομία

Την αναθεώρηση των προβλέψεων του κρατικού προϋπολογισμού για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Οπως υποστήριξε, αυτό οφείλεται στις επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση. Παράλληλα, επισήμανε ότι θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας, εξαιτίας της αύξησης του κόστους που προκαλείται από τη σύμβαση ΓΣΕΕ - ΣΕΒ

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη, πληθωρισμό και ανεργία προχωρά το υπουργείο Οικονομίας υπό την πίεση της διεθνούς κρίσης.

Στο θέμα θα αναφερθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην οποία αναμένεται να δοθεί και το στίγμα της νέας εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο, ενώ τα τελικά στοιχεία για τις νέες προβλέψεις, αν δεν παρουσιασθούν σήμερα, θα δοθούν τις επόμενες ημέρες από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Το υπουργείο προσανατολίζεται σε ανοδική αναθεώρηση για το μέσο πληθωρισμό φέτος, από 2,8% ενδεχομένως στο 3,5%, και σε καθοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξη, στην περιοχή του 3,8% ίσως και χαμηλότερα, αντί του 4% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Χθες στη Βουλή, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζουν οι στόχοι του προϋπολογισμού.

Δήλωσε όμως ότι θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες τα στοιχεία «για προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης», ο οποίος υπογράμμισε πως θα παραμείνει διπλάσιος από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης «και προς τα πάνω αναθεώρηση του πληθωρισμού».

Ανεργία
Ταυτόχρονα προέβλεψε ότι η πρόσφατη υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που «έχει και αρνητικές πλευρές», θα οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού υποχώρησης της ανεργίας, μείωση της ανταγωνιστικότητας, εξαιτίας της επιβάρυνσης του κόστους εργασίας και σε άνοδο του επιπέδου των τιμών.

Επέστησε την προσοχή στην ομαλή λειτουργία των αγορών, ώστε «να μην έχουμε επιπτώσεις που δεν δικαιολογούνται με βάση τον εισαγόμενο πληθωρισμό - και στη λειτουργία της αγοράς εργασίας, ώστε να μην έχουμε φαύλο κύκλο μισθών / τιμών αλλά και στις διοικητικά καθοριζόμενες τιμές ή στους έμμεσους φόρους, για να μη δώσουμε μεγαλύτερη πληθωριστική ώθηση στην οικονομία».

Τράπεζες
Περισσότερο καθησυχαστικός εμφανίστηκε για τις επιπτώσεις στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαιτίας τις διεθνούς κρίσης. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, είναι πιο ισχυρό μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν, είπε, και υπογράμμισε πως «οι διοικήσεις των ιδρυμάτων δεν παρασύρθηκαν από τον πυρετό των τοποθετήσεων σε επικίνδυνα προϊόντα.

Οι επενδύσεις σε αυτά, ήταν μικρής έκτασης και κλίμακας και εξάλλου, αν υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας θα το αντιμετωπίσει τη ΤτΕ».

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, με το «σταγονόμετρο» εκταμιεύονται στο δεύτερο τρίμηνο οι πιστώσεις του φετινού προϋπολογισμού σε μία προσπάθεια να συμπιεστούν οι δαπάνες.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης