Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στα ύψη τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων δημοσίου

2 Απρίλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • ΝΕΑ αύξηση σημείωσαν χθες τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στα επίπεδα του έτους 2000, της προ ΟΝΕ εποχής, εξέλιξη που οφείλεται στη διεθνή αβεβαιότητα και στην άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Στα ύψη τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων δημοσίου

ΝΕΑ αύξηση σημείωσαν χθες τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στα επίπεδα του έτους 2000, της προ ΟΝΕ εποχής, εξέλιξη που οφείλεται στη διεθνή αβεβαιότητα και στην άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα στη δημοπρασία που πραγματοποίησε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μέσω της οποίας άντλησε ποσό ύψους 408 εκατ. ευρώ, το ετήσιο επιτόκιο ανήλθε στο 4,43%, από 4,41% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία στις αρχές Ιανουαρίου, το εξάμηνο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,53% από 4,41% και το τρίμηνο επιτόκιο έφτασε στο 4,52% από 4,13%.

Πρόκειται για τα υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια από το έτος 2000, με τα οποία δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο, αν και οι άμεσες επιπτώσεις είναι περιορισμένες λόγω του μικρού όγκου κεφαλαίων που αντλούνται μέσω εντόκων γραμματίων. Επηρεάζονται όμως τα επιτόκια μακροπρόθεσμων ομολόγων, κυμαινόμενου επιτοκίου, η απόδοση των οποίων έχει ως βάση υπολογισμού το επιτόκιο των εντόκων.

Πριν από ένα έτος, τον Απρίλιο του 2007, το ετήσιο επιτόκιο των εντόκων γραμματίων ήταν στο 3,80%, ενώ το χαμηλότερο ιστορικά ετήσιο επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε το Δημόσιο ήταν το 2,04% και επιτεύχθηκε στη δημοπρασία 10ης Ιουνίου 2003.

Με δεδομένες και τις πιέσεις στα επιτόκια των άλλων τίτλων, που εκδίδει το υπουργείο Οικονομικών το κόστος δανεισμού, θα αυξηθεί σε μεσοπρόθεσμη βάση. Φέτος ο νέος δανεισμός είναι προγραμματισμένος να ανέλθει σε 39,3 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος του χρέους θα υπερβεί στο τέλος του 2008 τα 250 δισ. ευρώ ή το 102% του αναθεωρημένου ΑΕΠ.

Πηγή Ναυτεμπορική


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης