Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κατά 45,2% εκτινάχθηκε η κερδοφορία 150 εισηγμένων το 2007

29 Μάρτιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • H αύξηση των προς διανομή μερισμάτων, σε μια προσπάθεια των διοικήσεων να ανταμείψουν, αλλά και να κρατήσουν τους μετόχους σε μια δύσκολη χρηματιστηριακή συγκυρία, είναι εμφανής στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2007. Τα παχυλά μερίσματα δείχνουν ότι οι διοικήσεις ενδιαφέρονται να σταματήσουν την πτώση της αξίας των μετοχών τους, γιατί πιστεύουν ότι το ένα κακό μπορεί να φέρει το άλλο. Δηλαδή, η υποχώρηση της μετοχής θα πλήξει και την εικόνα της εταιρείας με δυσμενείς συνέπειες και για τα οικονομικά αποτελέσματα.
Κατά 45,2% εκτινάχθηκε η κερδοφορία 150 εισηγμένων το 2007

H αύξηση των προς διανομή μερισμάτων, σε μια προσπάθεια των διοικήσεων να ανταμείψουν, αλλά και να κρατήσουν τους μετόχους σε μια δύσκολη χρηματιστηριακή συγκυρία, είναι εμφανής στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2007. Τα παχυλά μερίσματα δείχνουν ότι οι διοικήσεις ενδιαφέρονται να σταματήσουν την πτώση της αξίας των μετοχών τους, γιατί πιστεύουν ότι το ένα κακό μπορεί να φέρει το άλλο. Δηλαδή, η υποχώρηση της μετοχής θα πλήξει και την εικόνα της εταιρείας με δυσμενείς συνέπειες και για τα οικονομικά αποτελέσματα.

Έκρηξη

Κατά τα άλλα, η πορεία των εταιρικών κερδών το 2007 είναι εξαιρετική, αλλά αντανακλά μιαν άλλη εποχή, καθώς μόνο ένα μέρος των δύσκολων συνθηκών του 2008 (που κυριαρχούν σήμερα στις αγορές και σε επιμέρους επιχειρηματικούς κλάδους) αποτυπώθηκε στις λογιστικές καταστάσεις. Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, που επεξεργάστηκε δείγμα περίπου 50% των εισηγμένων επιχειρήσεων (η διαδικασία δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται μεθαύριο 31 Μαρτίου 2008):

α) η κερδοφορία αυξήθηκε κατά 45,2% αγγίζοντας τα 11 δισ. ευρώ το 2007. Ο ρυθμός και το απόλυτο μέγεθος οφείλονται στην αύξηση κατά 72% των κερδών του τραπεζικού κλάδου, τα οποία έφτασαν τα 5,744 δισ. ευρώ ή το 52% του συνόλου,

β) ο ρυθμός αύξησης των κερδών μειώνεται σε 22%, εάν εξαιρεθούν από το δείγμα οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα (δηλαδή τράπεζες, ασφαλιστικές και εταιρείες επενδύσεων),

γ) τα κέρδη των 20 μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων εκτός χρηματοοικονομικού τομέα ενισχύθηκαν κατά 27,5%, που σημαίνει ότι αντεπεξήλθαν καλύτερα στις δυσκολίες που ανέκυψαν μετά το δεύτερο μισό του έτους.

Τα μηνύματα πάντως που εκπέμπει η πορεία των εταιρειών τους τελευταίους μήνες του 2007 δεν ήταν καλά και αναμένεται να επηρεάσουν και την πορεία των εταιρειών το 2008. Ποια είναι αυτά;

-Επιβράδυνση ή και μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των εταιρικών κερδών το γΆ και δΆ τρίμηνο του 2007. Υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, που ξεκίνησαν το 2007 παίρνοντας άριστα για τις επιδόσεις τους. Ολοκλήρωσαν όμως το έτος με μικρή αύξηση των πωλήσεων, αλλά μικρή και αρνητική αύξηση των κερδών τους. Η επιβράδυνση οφείλεται στην άνοδο του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων και κυρίως έναντι του δολαρίου, επηρεάζοντας τις εξαγωγές. Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η αύξηση των πρώτων υλών, που σταδιακά αύξανε το κόστος παραγωγής.

Πηγή ΙΣοτιμία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης