Αποτελέσματα live αναζήτησης

Λυγίζει μπροστά στα νέα σενάρια για τα επιτόκια

29 Μάρτιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Νέα καθίζηση του δολαρίου έναντι του ευρώ προκάλεσαν τα σενάρια για ακόμη πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και τα παράλληλα μηνύματα από την ευρωζώνη ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ενδώσει στην πίεση για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.
Λυγίζει μπροστά στα νέα σενάρια για τα επιτόκια

Νέα καθίζηση του δολαρίου έναντι του ευρώ προκάλεσαν τα σενάρια για ακόμη πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και τα παράλληλα μηνύματα από την ευρωζώνη ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ενδώσει στην πίεση για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.
Αφετηρία της χθεσινής ανόδου αποτέλεσαν δηλώσεις του προέδρου της Bundesbank και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ κ. Αξελ Βέμπερ, ο οποίος δεν απέκλεισε ακόμη και αύξηση των επιτοκίων εάν το επιβάλλει ο υψηλός πληθωρισμός.


Νέα καθίζηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, με το αμερικανικό νόμισμα να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου μήνα, προκάλεσαν χθες τα σενάρια για ακόμη πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και τα παράλληλα μηνύματα από την ευρωζώνη ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ενδώσει στην πίεση για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

Η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ ΗΠΑ και ευρωζώνης και δη σε μία φάση που η αμερικανική οικονομία οδεύει ολοταχώς προς ύφεση, αναδεικνύονται σε καταλυτικό παράγοντα της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, η οποία χθες κυμαινόταν γύρω στα 1,58. Το επίπεδο αυτό απέχει ελάχιστα από το ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε το ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και οι αναλυτές θεωρούν ότι το ράλι θα έχει περαιτέρω συνέχεια.

Ωθηση στο ευρώ από Βέμπερ
Αφετηρία της νέας χθεσινής ανόδου του ευρώ αποτέλεσαν δηλώσεις του προέδρου της Bundesbank και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ κ. Αξελ Βέμπερ, ο οποίος δεν απέκλεισε ακόμη και αύξηση των επιτοκίων εάν το επιβάλει ο υψηλός πληθωρισμός. Οι δηλώσεις Βέμπερ έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων από τα έξι κρατίδια της Γερμανίας, που προϊδεάζουν για περαιτέρω άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, γεγονός που κατά τον πρόεδρο της Bundesbank συνιστά στοιχείο «συναγερμού».

«Η ΕΚΤ», τόνισε ο κ. Βέμπερ σε ομιλία του στο Λουξεμβούργο, «θα αναλάβει δράση εάν απειληθεί η σταθερότητα των τιμών. Οι κίνδυνοι στο μέτωπο του πληθωρισμού έχουν ενταθεί και αποτελούν πηγή συναγερμού».

Ο κ. Βέμπερ θεωρείται, παραδοσιακά, ένα από τα πλέον «σκληροπυρηνικά» στελέχη της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την ανάγκη περιοριστικής νομισματικής πολιτικής και οι απόψεις του δεν απηχούν αναγκαστικά ούτε εκείνες του προέδρου της κεντρικής τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ούτε της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου. Η χθεσινή του παρέμβαση, ωστόσο, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς, αν μη τι άλλο, ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν έχει καμία πρόθεση άμεσης μείωσης των επιτοκίων από το τρέχον επίπεδο του 4% προς στήριξη της ανάπτυξης.
Ο κ. Βέμπερ δήλωσε, μάλιστα, πως παρ ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη επιβραδύνεται, παραμένει «ισχυρή σε δομικό επίπεδο».

«Η οικονομική ανάπτυξη και η υψηλή προσφορά χρήματος», πρόσθεσε, «εξακολουθούν να κλιμακώνουν τους κινδύνους για τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών».

Οι εκτιμήσεις για τη Fed
Τον αντίκτυπο των δηλώσεων Βέμπερ στις αγορές συναλλάγματος ήρθαν να επιτείνουν και οι παράλληλες προβλέψεις έγκυρων αναλυτών, οι οποίοι δεν αποκλείουν την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της Fed ακόμη και σε μηδενικό επίπεδο - αντίστοιχο με εκείνο που είχε επιλέξει η Ιαπωνία κατά τη μεγάλη κρίση του αποπληθωρισμού.

Ενδεικτική είναι έκθεση της ABN Amro, η οποία υποστηρίζει ακριβώς αυτό το σενάριο, επικαλούμενη και παλαιότερες μελέτες του ίδιου του προέδρου της Fed κ. Μπεν Μπερνάνκι με αντικείμενο ακριβώς την ιαπωνική πολιτική των μηδενικών επιτοκίων.

«Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Fed», σημειώνει στην έκθεση ο αναλυτής κ. Ρόμπερτ Λιντ, «έχουν ήδη δείξει ποιες είναι οι πιθανές εναλλακτικές επιλογές τους. Με δεδομένο δε το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει ένα πιθανό σοκ προς τόνωση της ζήτησης, θεωρώ ότι η ηγεσία της Fed εξετάζει ήδη και το ενδεχόμενο των μηδενικών επιτοκίων».

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει ήδη μειώσει εφέτος τα επιτόκιά της κατά 2%, φέρνοντάς τα στο 2,25%. Πρόκειται για τον πιο επιθετικό κύκλο μείωσης επιτοκίων που έχει επιχειρήσει η Fed τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ ακόμη και οι πιο συντηρητικοί αναλυτές θεωρούν ότι έως το τέλος του χρόνου τα αμερικανικά επιτόκια θα έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον έως το 1,75%.

«Η εικόνα που βλέπουμε σήμερα μας δείχνει περαιτέρω απώλειες για το δολάριο», επεσήμανε και ο αναλυτής της Commerzbank κ. Αντγιε Πρέφκε προσθέτοντας: «Η αμερικανική οικονομία οδεύει πιθανότατα προς ύφεση και η Fed δεν έχει άλλη επιλογή από το να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της. Την ίδια στιγμή, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στον χρηματοοικονομικό κλάδο και η πιστωτική κρίση δημιουργούν σωρευτικά βάρη για το αμερικανικό νόμισμα».

Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης