Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέο «μαχαίρι» στην αυτοτελή φορολόγηση επαγγελμάτων

23 Μάρτιου 2008 Σχόλια
  • Αλλάζει άρδην το φορολογικό τοπίο στη χώρα μας μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να «μεταφέρει» στην κλίμακα μία σειρά εισοδημάτων που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς. Οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταθέσει συγκεκριμένες περιπτώσεις επαγγελμάτων που ευνοούνται ιδιαίτερα από την αυτοτελή φορολόγηση και προτείνουν....
Νέο «μαχαίρι» στην αυτοτελή φορολόγηση επαγγελμάτων


Αλλάζει άρδην το φορολογικό τοπίο στη χώρα μας μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να «μεταφέρει» στην κλίμακα μία σειρά εισοδημάτων που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς. Οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταθέσει συγκεκριμένες περιπτώσεις επαγγελμάτων που ευνοούνται ιδιαίτερα από την αυτοτελή φορολόγηση και προτείνουν την ένταξη των εισοδήματων αυτών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος από 1-1-2009. Οι αλλαγές θα γίνουν ταυτόχρονα με την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών που θα ενταχθούν πλέον στο προϋπολογισμό. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας ολοκληρώνει τη μελέτη για τους ειδικούς λογαριαμσούς και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει παρουσιάσει την πρότασή του στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα φορολογούνται από το νέο έτος οι αμοιβές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας, καθώς και ορισμένα επιδόματα υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 15% έως 20%).

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για υπαγωγή στην κλίμακα από το νέο έτος των αμοιβών των ιπταμένων των αεροπορικών εταιρειών, των εκτός έδρας αποζημιώσεων υπαλλήλων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, του 50% των επιδομάτων ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, ΔΙΒΕΕΤ των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, των παροχών στα πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται ως πριμ (μεταγραφής, ανανέωσης συμβολαίου κ.λπ.) στους αθλητές από τα σωματεία τους και τις εθνικές ομάδες.

Αναλυτικότερα τα εξής εισοδήματα φορολογούνται αυτοτελώς:

α) Του κέρδους ή της ωφέλειας που προκύπτει από τη μεταβίβαση από επαχθή αιτία επιχείρησης ή μεριδίου ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας από γονέα προς τα τέκνα ή από σύζυγο σε σύζυγο, λόγω συνταξιοδότησης.

β) Της νόμιμης αμοιβής όσων ασχολούνται ατομικά με την ανέγερση οικοδομών προς πώληση λόγω της υπαγωγής των τεχνικών επιχειρήσεων στις γενικές διατάξεις φορολόγησης.

γ) Των εισοδημάτων αλλοδαπών επιχειρήσεων και οργανισμών που αναλαμβάνουν στην Ελλάδα την κατάρτιση μελετών και σχεδίων ή της διεξαγωγής ερευνών.

δ) Των εισοδημάτων αλλοδαπών εταιρειών και οργανισμών που αναλαμβάνουν την εργοληπτική κατασκευή έργων στην Ελλάδα.

ε) Των εσόδων από έπαθλα ή βραβεία από την κατοχή δρομώνων ίππων.

στ) Των πάσης φύσεως παροχών που χορηγούνται στα πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ζ) Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από το Δημόσιο σε αθλητές εθνικών ομάδων ως επιβράβευση αυτών λόγω επίτευξης εθνικών στόχων.

η) Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται σε ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές.

θ) Των αποζημιώσεων που καταβάλλονται σύμφωνα με τις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους υπαλλήλους των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και στα πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης για τις εκτός έδρας υπηρεσίες που τους έχουν ανατεθεί.

Πού διατηρείται

Προτείνεται να διατηρηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των πάσης φύσεως τόκων, του κέρδους ή της ωφέλειας από τη μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης ή εταιρικών μεριδίων λόγω της έκτακτης φύσεως των εισοδημάτων αυτών που δεν κρίνεται ορθό να υπαχθούν στην κλίμακα και να φορολογηθούν με υψηλούς συντελεστές. Eπίσης, θα διατηρηθεί ο αυτοτελής τρόπος φορολόγησης των αμοιβών που καταβάλλονται από ορισμένους δημόσιους φορείς σε ξένα καλλιτεχνικά συγκροτήματα ή μεμονωμένους καλλιτέχνες ξένων χωρών. Θα διατηρηθεί το καθεστώς φορολόγησης των χρηματικών ποσών που παρέχονται σε όσους συμμετέχουν σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς διαγωνισμούς.

Πηγή Καθημερινή


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης