Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας με Ε.Φ.Κ.Α., με pos

Το σχόλιο της Δευτέρας με Ε.Φ.Κ.Α., με pos
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης

Επιμέλεια

Καρποδίνης Μ. Δημήτριος

Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα καλή εβδομάδα.

Όπως καταλαβαίνεται  δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω το σημερινό σχόλιο με το θέμα του ΕΦΚΑ και την ανακοίνωση της παράτασης για τις ΑΠΔ που δόθηκε την Δευτέρα (ημέρα αργίας). Η ανακοίνωση αυτή δημιούργησε απορίες εκνευρισμό και αναστάτωση ενώ θα έπρεπε να είχε δοθεί δημοσιευθεί νωρίτερα και όχι την τελευταία στιγμή, με ξεκάθαρες διευκρινήσεις για την καταβολή των εισφορών. Δυστυχώς οι υπεύθυνοι του ΕΦΚΑ πρόχειρα και ανεύθυνα εξευτελίζουν τους συναδέλφους δείχνοντας την προχειρότητα τους με διευκρινήσεις στο δελτίο τύπου που ανακοίνωσαν την προηγούμενη ημέρα σχετικά με τις καταβολές των εισφορών. 
Το αποτέλεσμα τελικά μετά και από την δεύτερη ανακοίνωση του ΕΦΚΑ είναι να παραταθούν οι ΑΠΔ  και εισφορές μηνός Ιανουαρίου 2017 και δώρου Χριστουγέννων 2016 μέχρι τις 17 Μαρτίου, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχουν λυθεί όλες οι εκκρεμότητες, και θα έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι για τις εισφορές μισθωτών σε ορισμένους κλάδους (ΤΣΑΥ κλπ).

Το σίγουρο είναι ότι Υπουργείο εργασίας θα πρέπει να δώσει την δέουσα σοβαρότητα ανακοινώνοντας τις εκκρεμείς εγκυκλίους νωρίτερα βοηθώντας και όχι δυσχεραίνοντας τις εργασίες μας. Επιτέλους να σεβαστούν τους συναδέλφους καθώς πίσω από τις δικές τους αστοχίες ολόκληρος κλάδος ταλαιπωρείται.
Τα θέματα του ΕΦΚΑ είναι ευνόητο ότι θα συνεχίσουν να μας απασχολούν καθώς τις επόμενες ημέρες; αναμένονται και άλλες αλλαγές σε ότι αφορά τα μπλοκάκια αλλά και τις συντάξεις.

Καθώς οδεύουμε προς την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων θέλω να υπενθυμίσω στους αρμόδιους πως πίσω  από μία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση οι συνάδελφοι με άγχος και ελάχιστο προσωπικό χρόνο προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις αντιμέτωποι με τεχνικά προβλήματα σε εφαρμογές που δεν έχουν τεσταριστεί και περιμένουν εμάς ως beta tester να βρούμε τα λάθη χάνοντας τον πολύτιμο χρόνο μας. Πρέπει και από μεριάς των αρμόδιων υπουργείων να υπάρχει πριν το άνοιγμα κάθε εφαρμογής ενημέρωση στις αλλαγές που θα υπάρξουν ( νέοι κωδικοί, νέα μηνύματα ) να έχει προηγηθεί πριν το άνοιγμα ένα δοκιμαστικό περιβάλλων που θα μπορούμε να το δοκιμάζουμε.

Σχετικά με τις εφαρμογές να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι είναι ήδη σε παραγωγική λειτουργία από την περασμένη εβδομάδα η εφαρμογή για την υποβολή των βεβαιώσεων έτους 2016, ενώ ακόμα εκκρεμεί από πλευράς ΑΑΔΕ η έκδοση της εγκυκλίου για τον υπολογισμό των παροχών σε είδος οχημάτων, μετά και την τελευταία τροποποίησή του μέσα στο 2016. Ας ελπίσουμε να την δούμε μέσα στην εβδομάδα.   Λεπτομέρειες για τις βεβαιώσεις αποδοχών θα δείτε πιο κάτω.

Αφήνω τελευταίο θέμα του προλόγου την υποχρέωση που θα έχουμε και εμείς ως λογιστές για την απόκτηση pos όπως φαίνεται από το δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ της Κυριακής. Ετοιμαστείτε λοιπόν για μερικά επιπλέον έξοδα, αλλά και και την σχετική επιχορήγηση στις τράπεζες (μέσω των προμηθειών) που τόσο ανάγκη την έχουνε. [Δείτε το σχετικό θέμα εδώ] . Λεπτομέρειες γιατί και "pos"  θα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο μην βιαστείτε να προμηθευτείτε μηχάνημα εάν δεν εκδοθεί πρώτα η εγκύκλιος και σιγουρευτούμε για όλες τις λεπτομέρειες.

 


●●●

Τα Briefing της  εβδομάδας

 

Η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα. Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά μας δρώμενα. 

 ●●●

 

Επισημάνσεις

 

Τι θα συμπεριληφθεί φέτος στις βεβαιώσεις μερισμάτων 2016

Καταληκτική ημερομηνία 31/03/2017.  Για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία θα αναγραφούν τα μερίσματα που εγκρίθηκαν μέσα στο 2016 και κατά συνέπεια ο χρόνος κτήσης του εισοδήματος ήταν το φορολογικό έτος 2016. Δείτε αναλυτικά ποια μερίσματα θα συμπεριληφθούν και τι ισχύει στα απλογραφικά.

 

Ποιος είναι ο ορθός υπολογισμός απόσβεσης των παγίων κοινής χρήσης ( δηλαδή εγκαταστάσεων όπως πάρκα, πλατείες παιδότοποι, πεζοδρόμια του Δήμου ) για μετά την 01/01/2014; 

Γνώμη του τεχνικού γραφείου της ΣΟΛ είναι πως λόγω της ιδιόμορφης ιδιοκτησιακής σχέσης των παγίων αυτών και για να μην υπάρχουν υποκειμενικές κρίσεις στους υπολογισμούς (π.χ. σε πόσα χρόνια αποσβένεται μια πλατεία ή μια αρχική ασφαλτόστρωση δρόμου), οι περισσότεροι Δήμοι χρησιμοποιούν τον προβλεπόμενο από τις αρχικές οδηγίες απογραφής συντελεστή (100/12=8,33%) μέχρι και σήμερα.

 

 

 ●●●

 

 

ΕΦΚΑ - Εργατικά - Ασφαλιστικά


 

Ερώτηση 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πληρωμή βασικού μισθού μέσω διατακτικών (κουπόνια) και προπληρωμένων καρτών

Σύμφωνα με καταγγελίες όλο και περισσότεροι εργοδότες αντί να πληρώνουν μέσω μισθοδοσίας υπερωρίες πληρώνουν με διατακτικές κουπόνια καθώς με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν να πληρώνουν με μετρητά τις υπερωρίες, κερδίζουν έκπτωση φόρου αλλά και πίστωση -έως και 6 μήνες  - στην αποπληρωμή τους, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη ρευστότητα. οι εργαζόμενοι λόγω της ανεργίας συναινούν σε αυτή την τακτική και το κράτος χάνει σε εισφορές.  Ποιες οι ενέργειες ώστε να μειωθεί η εισφοροδιαφυγή ?

ο Συνήγορος πρότεινε να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες προσαρμογές των ηλεκτρονικών εφαρμογών που χρησιμοποιούνται από τον ΟΑΕΕ ώστε οι τελευταίες να λειτουργούν κατά τρόπο συμβατό με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ο Διοικητής του ΟΑΕΕ αρνήθηκε να αποδεχτεί την πρόταση του Συνηγόρου προτάσσοντας ότι οι χρησιμοποιούμενες ηλεκτρονικές εφαρμογές δεν παραβιάζουν τη νομοθεσία.

 

ΕΛΣΤΑΤ: «Οι διαθέσιμες στατιστικές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών του νέου ασφαλιστικού»

για τον υπολογισμό και έκδοση των συντάξεων η ΕΛΣΤΑΤ τονίζει πως οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε αυτήν. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει ενημερώσει το υπουργείο εργασίας και πρέπει να προβούν με την βοήθεια της ΕΛΣΤΑΤ σε μελέτη και αξιολόγηση μεθόδων που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες. Διαβάστε εδώ την τροπολογία που αναφέρει τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης. Προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Το υπουργείο εργασίας σε δελτίο τύπου αναφέρει πως όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης θα έχουν ολοκληρωθεί ώς τον 10/2017

 

Στα πλαίσια της ορθής ενημέρωσης για το ασφαλιστικό ο ΕΦΚΑ με δελτίο τύπου τονίζει πως λόγω της παραπληροφόρησης που κάποιοι εσφαλμένα αναπαράγουν θα ενημερώνουν σε καθημερινή βάση στο site την δράση και λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ ενημερώνοντας οτιδήποτε έχει σχέση με τους ασφαλισμένους.

Ακόμα μια κίνηση κατά του ασφαλιστικού από 77 δικηγόρους διαφόρων συλλόγων με δελτίο τύπου τα μέλη της Πανελλήνιας διαδικτυακής ομάδας ένωσης δικηγόρων έχουν καταθέσει αίτηση στο ΣΤΕ για ακύρωση του ασφαλιστικού  Ν.4387/2016

Αριθ. πρωτ.: ΔΙΕΙΣΦΜΜ/ 164/ 311048/ 2017 Παράταση της προθεσμίας καταβολής εισφορών έτους 2016 των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Νομικών (ΤΑΝ)

Αποφασίστηκε η παράταση μέχρι 31-3-2017 της καταβολής των εισφορών του έτους 2016 των ασφαλισμένων που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του πρώην Ταμείου Νομικών (ΤΑΝ) και των συναφών τομέων Κλάδου Υγείας.

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 9/2017 Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13 του Ν. 4387/2016 (ΦΕΚ 85, Α')

Καταβαλλόμενες συντάξεις, βοηθήματα, καθώς, και επιδόματα που χορηγούνται μαζί με τη σύνταξη, μέχρι ποσού δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ παρακρατούνται με απόφαση της/του Προϊσταμένης/ου της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τα ποσά των συντάξεων, που θα καταβληθούν κατά τους επόμενους μήνες σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι την ολοσχερή εξόφλησή τους. Να τονίσουμε πως τα ποσά που έπρεπε να μην καταβάλλονται από 01/06/2016 κατ' εφαρμογή της κοινοποιούμενης διάταξης, θα συμψηφίζονται με τις καταβαλλόμενες συντάξεις σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και μέχρι την εξόφληση τους. Αν το ποσό της μηνιαίας σύνταξης είναι μέχρι 1000€ παρακρατείται το 1/10 αυτής ενώ για πάνω από 1000€ το 1/6 αυτής.

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. ( για το σύμφωνο συμβίωσης ) αρ. 10/2017 Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 16 του Ν. 4387/2016

Παροχή που χορηγήθηκε βάσει του συμφώνου συμβίωσης του νόμου αυτού, πρέπει να διακόπτεται με τη λύση του. Να τονίσουμε πως λύση του συμφώνου συμβίωσης, επέρχεται: α) με συμφωνία των μερών, αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο, β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον έχει επιδοθεί προηγουμένως με δικαστικό επιμελητή πρόσκληση για συναινετική λύση στο άλλο μέρος και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση και γ) αυτοδικαίως, αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών (παρ. 1) και ισχύει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου, που περιέχει τη συμφωνία ή τη μονομερή δήλωση, στο ληξίαρχο όπου έχει καταχωριστεί και η σύστασή του (παρ. 2).

Αριθ. πρωτ.: Φ. 40021/ οικ. 9522/ 428/ 2017 Χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης στους αναβάτες ιπποδρομιών, μαθητευόμενους αναβάτες και προπονητές δρομώνων ίππων.

Χορηγείται, από 1/3/2017 έως 28/2/2018, ασφαλιστική κάλυψη στους αναβάτες και στα μέλη της οικογενείας τους, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.

Ένας μήνας από την έναρξη του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»

Σε αυτόν τον μήνα, εγκρίθηκαν 154.027  αιτήσεις δικαιούχων νοικοκυριών που αντιστοιχούν σε 354.640 ωφελούμενους, δηλαδή στο 50% όσων θα πάρουν το ΚΕΑ μέχρι το τέλος 2017.

 ●●●

 

 

Φορολογικές αποφάσεις - Nόμοι

ΠΟΛ.1029/2017

Αφορά  Φορολογική μεταχείριση μισθωμάτων που καταβάλλονται για τη χρήση δικαιωμάτων (franchising)

Η απόφαση αυτή δέχεται ότι ίσχυε και πριν από την ισχύ του νέου ΚΦΕ (ν.4172/2013) σύμφωνα με την ΠΟΛ.1142/1997, η οποία αναφέρει ότι τα όποια δικαιώματα καταβάλλονται προς τον δικαιοπάροχο (franchisor) - προμηθευτή για τη χρήση των επωνυμιών αποτελούν μέρος των μισθωμάτων για τη χρήση δικαιωμάτων (franchising) τα οποία ενσωματώνονται στο κόστος των εμπορευμάτων που λαμβάνει από τον προμηθευτή. Έτσι ο δικαιοδόχος δεν μπορεί να εκπέσει τα έξοδα για τα δικαιώματα επωνυμίας ή μισθωμάτων, στις περιπτώσεις που ο δικαιοδόχος είναι και προμηθευτής των προϊόντων που αγοράζει ο δικαιοπάροχος.

Δείτε την απόφαση γιατί είναι αρκετά σημαντική για όσους έχουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις. (franchisε)

 

ΠΟΛ.1024/2017

Αφορά  Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν από τις 6.1.2017 και μέχρι τις 12.1.2017 στο Δήμο Αλοννήσου της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

Παράταση καταβολής οφειλών μέχρι 31/03/2017 σε φυσικά και νομικά πρόσωπα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 10 Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας

Αφορά  Σκοπός η θέσπιση κανόνων που πρέπει να υπάρχουν στη συναλλακτική συμπεριφορά και στις σχέσεις μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών. ο σκοπός του κώδικα είναι η διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών. 

Αρχικά προτάθηκε με γνωμοδότηση από τον συνήγορο του καταναλωτή και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ για να ενημερώσει καταναλωτές και προμηθευτές υποχρεώσεις και κανόνες συναλλαγής.

 

 

ΠΟΛ.1025/2017
Αφορά  Η εγκύκλιος για την υποβολή των βεβαιώσεων.

Στην απόφαση εκτός από όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουμε για την υποβολή των βεβαιώσεων περιέχονται και τα έντυπα έτσι όπως δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ, αλλά και σε μορφή EXCEL από τον κόμβο

Η εγκύκλιος ορίζει τα υποχρεωτικά χαρακτηριστικά ( τύπος δομή περιεχόμενο κωδικοποίηση αμοιβών ) της βεβαίωσης εισοδημάτων, την διαδικασία και ημερομηνία υποβολής. Υπάρχουν και νέοι κωδικού αμοιβών για τις αμοιβές Δ.Σ. ( για πάνω ή κάτω του 3% )

Υπενθυμίζεται ότι, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των βεβαιώσεων είναι 31η Μαρτίου 2017, εκτός από τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, των οποίων η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 30η Ιουνίου 2017

 

●●●

  

ΓΕΜΗ

 

Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 25976/ 2017 Ερώτημα σχετικά με την είσοδο Μονοπρόσωπης Ι.Κ.Ε. σε Μονοπρόσωπη Ο.Ε.

κατόπιν αποχώρηση του ετερόρρυθμου εταίρου έχουμε μονοπρόσωπη ΟΕ και προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση της Ο.Ε. «Α», είναι σύμφωνο με το νόμο στην θέση του αποχωρούντα εταίρου από την «Α» να εισέλθει η μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.;

 

 

●●●

  

Λοιπές Οικονομικές ειδήσεις


Σύμφωνα με το απολογιστικό δελτίο της ΑΑΔΕ ( πρώην ΓΓΠΣ ) πληρώθηκαν από τους φορολογούμενους 4δις περισσότεροι φόροι σε σχέση με το 2015. Αν και οι φόροι που πλήρωσαν τα νομικά πρόσωπα είναι κατά 1δις παραπάνω σε σχέση με το 2015 τελικά η φορολογική επιβάρυνση πέφτει όπως πάντα στις πλάτες των φυσικών προσώπων. 

 

Πως θα γίνεται η αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι την έκδοση της κ.υ.α. του ν. 4442/2016

Προκειμένου να απλοποιηθούν οι αδειοδότησεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε μεταβατικό στάδιο μέχρι να εκδοθεί η Κ.Υ.Α. θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι διατάξεις σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. 6 του Ν4442/2016. Το αστείο είναι πως στο πλαίσιο απλοποίησης της αδειοδότησης για την άδεια μουσικής πρέπει να υπάρχει τεχνική έκθεση από μηχανικό με τοπογραφικό που θα αναφέρει την θέση και φορά των ηχείων ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στα σημεία προστασίας.

Ανακοινώθηκε η 4η δημόσια διαβούλευση για την καταπολέμηση της απάτης του ΦΠΑ. Μπορούν και οι πολίτες να συμμετέχουν μέσω ερωτημάτων ( στα αγγλικά ) με σκοπό να υποβληθούν προτάσεις ώστε να βελτιωθεί το σύστημα vies. Ο τελικός στόχος είναι κάποια στιγμή όλα τα κράτη μέλη να διαμορφώνουν κοινούς χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. 

 

Χωρίς παρακράτηση φόρου οι αμοιβές των εργοληπτών από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για το ΠΑΑ 2014-2020

Με τον Ν.4456/2017 συμπληρώνεται η παράγραφος 9 του άρθρου 65 Ν 4389/2016 και πλέον δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, οι αμοιβές που καταβάλλονται σε εργολήπτες στο πλαίσιο πράξεων του ΠΑΑ 2014-2020 και αφορούν δημόσιες συμβάσεις. Σύμφωνα με την αιτιολογική η ρύθμιση αυτή δεν επιφέρει απώλεια εσόδων στο Δημόσιο. Η μη διενέργεια παρακράτησης φόρου στις αμοιβές αυτές αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι οι παρακρατούμενοι αυτοί φόροι δε συμψηφίζονται κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των εργοληπτών κλπ. (εκδότες των τιμολογίων). 

 

Αριθ. ΔΑΕΦΚ/5320/2016/Α325 Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηλείας και Θεσσαλονίκης, τις πλημμύρες της 8ης, 9ης και 10ης Σεπτεμβρίου 2016 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών, Κοζάνης, και Τρικάλων και την πλημμύρα της 10ης Σεπτεμβρίου 2016 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας

Δείτε αναλυτικά ανά περιοχή τις κανονιστικές πράξεις που ισχύουν σήμερα, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε κτίρια από τις πλημμύρες που ορίζονται ως φυσική καταστροφή.

 

Η αγορά είναι ψυχολογία και στην έρευνα του ΙΟΒΕ δείχνει να υπάρχει επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο. Επτά χρόνια ύφεσης και ακόμα να δούμε ανάπτυξη και μείωση ανεργίας.

 

Ο.Α.Ε.Δ.: 304,41 ευρώ ανά τ.μ η ενιαία τιμή παραχώρησης 11.134 κατοικιών του πρώην ΟΕΚ σε 150 οικισμούς

Με δελτίο τύπου ο ΟΑΕΔ  ανακοίνωσε πως με σκοπό την ισόνομη και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των οικιστών, η ενιαία τιμή για παραχώρηση των κατοικιών θα εφαρμοστεί για όλους ( και αυτούς που έχουν οριστικούς τίτλους και δεν έχει εξοφληθεί το τίμημα ) τιμή παραχώρησης άνω των 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

 

ΙΕΛΚΑ: Αύξηση στη διείσδυση των ηλεκτρονικών αγορών στο λιανεμπόριο τροφίμων αν και τα επίπεδα πωλήσεων παραμένουν χαμηλά

Όλο και περισσότερα super market δείχνουν την παρουσία τους  στις ηλεκτρονικές αγορές στο λιανεμπόριο τροφίμων. Αν και τα ποσοστά είναι χαμηλά ωστόσο στην Ελλάδα υπάρχει ανάπτυξη και πολλά super market έχουν παρουσία δημιουργώντας online κανάλια ( e-shop και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ).

.

Παπανάτσιου: Αναλογικά τέλη για να πάρει ο κόσμος πίσω τις πινακίδες ( λόγω των αναλογικών τελών )

Κατώφλια 2017 - Νέο URL υποβολής δήλωσης INTRASTAT

Νεό link για τις υποβολές δήλωσης intrastat https://eurostat.statistics.gr/login.aspx  ) επίσης να τονίσουμε τα όρια ( στατιστικά κατώφλια ) όπου μια επιχείρηση είναι υπόχρεη υποβολής δήλωσης.

Όταν είτε έχει υπερβεί το στατιστικό κατώφλι κατά την διάρκεια του έτους αναφοράς είτε του έτους αναφοράς κατά το προηγούμενο έτος. Για παράδειγμα, ορίζεται για το έτος 2017 κατώφλι ύψους 150.000 €. Μια επιχείρηση Α έχει πραγματοποιήσει αφίξεις ύψους 95.000 € μέχρι 31/12/2016. Μια άλλη επιχείρηση Β έχει κάνει αφίξεις ύψους 155.000 € μέχρι 31/12/2016. Μόνο η επιχείρηση Β είναι υπόχρεη δήλωσης Intrastat για το έτος 2017, και θα υποβάλλει δήλωση από τον 1ο μήνα του 2017, έστω και αν φέρει εμπορεύματα αξίας 1 €.

Έξι νέα προγράμματα ΕΣΠΑ θα προκηρυχτούν με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Από 15/3 η υποβολή των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ Από τις 15/3/2017 μέχρι τις 15/5/2017 έχουμε τις υποβολές των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Μετά από την 15/5 μέχρι 09/06/2017 υπάρχει ποινή 1% την ημέρα. Οι υποβολές γίνονται online και η χρήση της επεκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων ( και των κτηνοτρόφων).

Δείτε εδώ τις αλλαγές που έφερε ο νόμος 4456/2017 σε άλλους νόμους. ( στο σχόλιο αναφερθήκαμε στο 4389/2016 - άρθρο 65, παράγρ. 9 για την μη διενέργεια παρακράτησης φόρου στις αμοιβές εργοληπτών

 

●●●

Αρθρογραφία 

Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο του Κώστα Νιφορόπουλου και Γ. Παπαδημητρίου για τις αγροτικές επιχειρήσεις και ασφαλιστικές τους εισφορές.


 

●●●

 

  Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις.

Ο Μάρτιος μάζεψε πολλές υποχρεώσεις και εκτός των συνηθισμένων υποχρεώσεων έχει και τις παρατάσεις που προέκυψαν από Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης λογιστή - φοροτεχνικού στο Ο.Ε.Ε. - Παράταση έως την 15/03

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων - Υποβολή ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου.  - Παράταση έως 17/03

Δηλώσεις φόρου πλοίων Α κατηγορίας νόμου 27/1975 - Παράταση έως 20/03

Υποβολή ετήσιων συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών περιόδου 2016 - Παράταση έως 31/03 Για τα ημερολογιακά έτη 2016 και επόμενα, για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέχρι το τέλος Απριλίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.

Να υπενθυμίσω ότι, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των βεβαιώσεων είναι 31η Μαρτίου 2017, εκτός από τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, των οποίων η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 30η Ιουνίου 2017

 

Για αυτήν την εβδομάδα έχουμε τις παρακάτω υποχρεώσεις

10/03/2017

Μπορείτε να συμβουλευτείτε πιο αναλυτικά από την ενότητα του κόμβου τις υποχρεώσεις του μήνα. 


●●●

Καλή συνέχεια... Καλή εβδομάδα...και καλή δύναμη στα δύσκολα που έρχονται!!!

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης