Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αλλάζουν όλα στο Ασφαλιστικό - Δείτε Το σχέδιο νόμου

7 Μάρτιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
  • Το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό παρουσίασε χθές η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη Πετραλιά μετά από σημαντική καθυστέρηση και επεισόδια που οφείλοντο σε άρνηση αρχικά της ηγεσίας του υπουργείου να παραδώσει το σχέδιο στους εκπροσώπους Τύπου ώστε να είναι σε θέση να το εξετάσουν και να κάνουν παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου-παρουσίασης του.
Σχέδιο Νομου για το ασφαλιστικό

Αλλάζουν όλα στο Ασφαλιστικό

Το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό παρουσίασε χθές η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη Πετραλιά μετά από σημαντική καθυστέρηση και επεισόδια που οφείλοντο σε άρνηση αρχικά της ηγεσίας του υπουργείου να παραδώσει το σχέδιο στους εκπροσώπους Τύπου ώστε να είναι σε θέση να το εξετάσουν και να κάνουν παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου-παρουσίασης του.

Μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου έχουν προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνες του τομέα στο ΠαΣοΚ κυρίες Ξενογιαννακοπούλου και Χριστοφιλοπούλου, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει εφ΄όλης της ύλης και για το στίγμα του επικείμενου συνεδρίου ο πρόεδρος του κινήματος, κ. Γ. Παπανδρέου. Βασική θέση του ΠαΣοΚ είναι ότι θα βρεθεί στο πλάϊ των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις τους για το Ασφαλιστικό.

Στην ομιλία της η κυρία Φάνη Πάλλη Πετραλιά τόνισε ότι το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα είναι γερασμένο και δεν μπορεί να καλύψει όχι μόνο τις τρέχουσες ανάγκες αλλά κυρίως τις μελλοντικές, σημείωσε δε την έλλειψη της μηχανοργάνωσης μέσω της οποίας θα μπορούσε να γίνει διασταύρωση των στοιχείων καθώς και την ολοένα αυξανόμενη ανασφάλιστη εργασία. Υπογράμμισε δε ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τις στρεβλώσεις κυρίως για τις μελλοντικές γενεές, ενώ επεσήμανε ότι όσο καθυστερούν οι αλλαγές τόσο πιο επώδυνες γίνονται.

Σύμφωνα με την κα Πετραλιά δίνεται ικανοποιητικός μεταβατικός χρόνος για την εφαρμογή των αλλαγών ενώ δεν επηρεάζονται καθόλου οι εργαζόμενοι εκείνοι που κατοχυρώνουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως το 2013.

Οι κύριες αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο αφορούν σε:

- δραστική μείωση των ασφαλιστικών ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Απασχόλησης από 133 σε 13,( 5 κύριας, 6 επικουρικής και 2 πρόνοιας,) Κάθε ταμείο έχει το δικό του διοικητικό συμβούλιο με την πλειοψηφία των μελών να ψηφίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ διατηρείται η διεύθυνση παροχής ασφαλίσεων των υφιστάμενων ταμείων ώστε να διατηρηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

- δημιουργία ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος και ενιαιών ελεγκτικών μηχανισμών,


- κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ενώ το όριο συνταξιοδότησης για τη γυναίκα διαμορφώνεται στα 60 και τους άντρες στα 65,
Ειδικότερα διατηρείται 35ετία για πλήρη σύνταξη, ενώ επαναπροσδιορίζονται τα όρια ηλικίας για τους εργαζόμενους από 1.1.83 έως τις 1.1.92, με σταδιακή αύξηση ενός εξαμήνου έως το 2016, ώστε να ολοκληρωθεί το 60ο έτος

- αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά στα 55, από τα 50 που ίσχυε πριν. Ειδικότερα για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά καθορίζεται το 55ο έτος, για τις προ του 93 με 5.500 ένσημα και μετά το 93 με 6.000 ένσημα. Προβλέπεται, ωστόσο, να υπολογίζεται η ανηλικότητα του παιδιού από το 50ο έως το 55ο έτος της μητέρας.

- επαναπροδιορίζονται τα όρια για τις εργαζόμενες με παιδιά με αναπηρία. Καταργείται σταδιακά το 50ο έτος και αντικαθίσταται με το 55ο.

- παροχή επιπλέον 6 μηνών για άδεια μητρότητας πέραν της άδειας τοκετού και λοχείας και καταβολή επίδόματος από τον ΟΑΕΔ ίσο με τον εκάστοτε κατώτατο μισθό,

- παροχή πλασματικού χρόνου ασφάλισης πέραν της γονικής άδειας ανατροφής παιδιών,

- μείωση κατά 50% των εισφορών κατά το πρώτο χρόνο απασχόλησης μετά την γέννηση παιδιού και έως τα τρία παιδιά,

- επεκτείνεται σταδιακά η προϋπόθεση πρόωρης συνταξιοδότησης και στους πατέρες στην περίπτωση παιδιών με αναπηρία,

- η επικουρική ασφάλιση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% για τους ασφαλισμένους μέχρι το 1992 και εφόσον έχουν 10.500 ένσημα ενώ στη συνέχεια μειώνεται σταδιακά,

- σταδιακή αύξηση κατά 10 μέρες ετησίως για την παροχή υπηρεσιών υγείας από το 2009 έως το 20013 ώστε να φθάσει από 50 σε 100 ημέρες,

- παρατείνεται η συνταξιοδότηση με 3.500 ένσημα μέχρι το τελος του 2009,

- καθιέρωση μοναδικού αριθμού ασφάλισης για κάθε εργαζόμενο από τα μέσα του 2009,

- πρόβλεψη αντικινήτρων στην περίπτωση της προώρης συνταξιοδότησης, με την σύνταξη να μειώνεται κατά 8% ανά έτος πρόωρης συνταξιοδότησης,

- αντίθετα λαμβάνεται κίνητρο προσαύξησης της σύνταξης κατά 3,3% ανά έτος παραμονής στην εργασία από τα 65 έως τα 68,

- δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών με πόρους από 10% των κοινωνικών πόρων των ταμείων , 4% των ετήσιων εσόδων του ΦΠΑ και 10% των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις

- διπλασιασμό του χρόνου εργασίας των βουλευτών σε δύο τετραετίες για την καταβολή σύνταξης στο 65 έτος ηλικίας, Εξαιρούνται οι βουλευτές με αναπηρία, στους οποίους ο χρόνος διατηρείται σε μία τετραετία.

- για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής δημιουργούνται μικτά κλιμάκια ελέγχου.



ΠΑΣΟΚ: "Ολική επαναφορά στην ασφαλιστική φιλοσοφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη"

Την πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εξέφρασαν οι υπεύθυνοι του τομέα κοινωνικής πολιτικής του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του Κινήματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και εισηγήτρια ΚΤΕ Απασχόλησης Ευη Χριστοφιλοπούλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οπως είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου, η κυβέρνηση επιχειρεί ολική επαναφορά στην ασφαλιστική φιλοσοφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

"Η περίφημη κυβέρνηση Μητσοτάκη που τόσα δεινά συσσώρευσε στον ελληνικό λαό βλέπουμε τώρα να έρχεται άλλη μία φορά από την κυβέρνηση της ΝΔ και να την θεσμοθετεί",τόνισε, προσθέτοντας ότι "με αυτή την ολική επαφορά σε ένα μαύρο παρελθόν για τον ελληνικό λαό, έρχεται και μας λέει ο πρωθυπουργός ότι προχωράει μπροστά, ότι προχωράει στο μέλλον".

Η κα Ξενογιαννακοπούλου είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση με τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έχει δώσει δείγμα γραφής για το πώς αντιλαμάνεται το διάλογο και τη διαφάνεια, επιλέγοντας, όπως τόνισε, να το καταθέσει λίγο πριν κλείσει η Βουλή για το τριήμερο της Αποκριάς και χωρίς να το δώσει πριν στα κόμματα και τους δημοσιογράφους. "Αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση", επισήμανε, είναι "να περιορίσει τις αντιδράσεις",προσθέτοντας ότι δεν θα το πετύχει, καθώς, όπως είπε, είναι δεδομένη η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και των πολιτών που πλήτονται.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου είπε ακόμα ότι είναι ψέμμα πως οι μεταρρυθμίσεις έρχονται για να αντιμετωπίσουν προβλήματα του παρελθόντος και να διορθώσουν αδικίες, όπως λέει η κυβέρνηση και σημείωσε ότι στην πραγματικότητα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα εντείνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των πολιτών.

Στη συνέχεια η κα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι οι αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα γίνονται χωρίς μελέτη, χωρίς σύστημα, χωρίς τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων και χωρίς χρηματοδότηση.

Αναφερόμενη στο ταμείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, είπε ότι το 1999 η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε συναινέσει στη δημιουργία του και σήμερα το καταργεί, καθώς, όπως υποστήριξε, η κατάργησή του εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο απαξίωσης της ΔΕΗ, που έχει ως στόχο το ξεπούλημά της. Είπε ακόμα ότι τα τρία "δεν" του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό θα μπορούσαν να γίνουν το πιο σύντομο ανέκδοτο, αν δεν ήταν, όπως τόνισε, μία πρόκληση για τον ελληνικό λαό,προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο που παρουσίασε η Υπουργός κα Πετραλιά ομολογεί ότι και οι συντάξεις θα μειωθούν και τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν, θίγοντας το δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και δημιουργώντας χώρο για τις ιδιωτικές εταιρίες.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου είπε ακόμη ότι στις μεταρρυθμίσεις αντιδρά το σύνολο του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι "είμαστε κοντά σε αυτόν τον κόσμο. Με αυτόν δίνουμε τη μάχη και θα τη δώσουμε και στη Βουλή και στο δρόμο και στην κοινωνία".

Τόνισε δε ότι"θα δώσουμε τη μάχη για να αποτρέψουμε αυτές τις ρυθμίσεις και δεσμευόμαστε ότι αν αυτές οι κοινωνικά άδικες και αναποτελεσματικές ρυθμίσεις περάσουν έχουν ημερομηνία λήξης που είναι οι επόμενες εκλογές".

Από την πλευρά της η κα Χριστοφιλοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί εδώ και τέσσερα χρόνια μία συστηματική αντιμεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με απαξίωση και καταλήστευση, όπως είπε, των ταμείων .

Σύμφωνα με την κα Χριστοφιλοπούλου, με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση το ασφαλιστικό σύστημα δέχεται τέσσερις μαχαιριές: Η πρώτη, είπε, αφορά τις περικοπές συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η δεύτερη τις εργαζόμενες μητέρες, η τρίτη την ενοποίηση των ταμείων κι η τέταρτη το ταμείο αλληλεγγύης γενεών.

Αναλυτικότερα για το τέταρτο σημείο είπε ότι πρόκειται για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η οποία κακοποιήθηκε εξαιρετικά από την κυβέρνηση, καθώς, όπως πρόσθεσε, η χρηματοδότησή του θα γίνεται από την αύξηση του ΦΠΑ και την παρακράτηση του 10% του κοινωνικού πόρου,εκφράζοντας ταυτόχρονα τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ στον τρόπο χρηματοδότησης.

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης