Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σε πέντε κύρια Ταμεία όλοι οι ασφαλισμένοι

6 Μάρτιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Το «πράσινο φως» έδωσε χθες στην υπουργό Απασχόλησης Φ. Πάλλη Πετραλιά η κυβερνητική επιτροπή ύστερα από μια συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από 3 1/2 ώρες. Το πλαίσιο των παρεμβάσεων ανέλαβε να περιγράψει, με δήλωσή του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενώ ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Ταμεία, Γ. Κουτρουμάνης, εκτίμησε πως οι φερόμενες ως ήπιες αλλαγές θα θίξουν 2 εκατ. ασφαλισμένους. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους αλλαγές θα γίνουν ακόμη και για τους βουλευτές με ξεχωριστή ρύθμιση.
Σε πέντε κύρια Ταμεία όλοι οι ασφαλισμένοι

Το «πράσινο φως» έδωσε χθες στην υπουργό Απασχόλησης Φ. Πάλλη Πετραλιά η κυβερνητική επιτροπή ύστερα από μια συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από 3 1/2 ώρες. Το πλαίσιο των παρεμβάσεων ανέλαβε να περιγράψει, με δήλωσή του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενώ ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Ταμεία, Γ. Κουτρουμάνης, εκτίμησε πως οι φερόμενες ως ήπιες αλλαγές θα θίξουν 2 εκατ. ασφαλισμένους. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους αλλαγές θα γίνουν ακόμη και για τους βουλευτές με ξεχωριστή ρύθμιση.

1. Ενοποιήσεις ταμείων : Διαμορφώνεται νέος «χάρτης» με 13 Ταμεία (5 κύριας ασφάλισης, 6 επικουρικά και 2 για την παροχή εφάπαξ) ύστερα από συγχωνεύσεις των 133 φορέων. Πέραν του Δημοσίου και του ΝΑΤ που δεν επηρεάζονται, το νομοσχέδιο προβλέπει να παραμείνουν ως φορείς κύριας ασφάλισης το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (στο οποίο θα συγχωνευθούν ταμεία ασφάλισης εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα), ο ΟΑΕΕ (για τους ελεύθερους επαγγελματίες) στον οποίο θα δημιουργηθεί και κλάδος επικουρικής ασφάλισης για όσους το επιθυμούν (στον κλάδο αυτό εντάσσονται τα επικουρικά ταμεία των αρτοποιών και των βενζινοπωλών), ο ΟΓΑ, το Ταμείο των Αυτοαπασχολουμένων (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών) και ένα Ταμείο Τύπου. Νέοι ενιαίοι φορείς επικουρικής ασφάλισης θα είναι το ΕΤΕΑΜ του ΙΚΑ (όπου θα συγχωνευτούν προβληματικά ταμεία), ένα Ταμείο εργαζομένων για τα υγιή επικουρικά ταμεία, ένα ταμείο για τους απασχολούμενους στις ΔΕΚΟ, ένα για τις τράπεζες (ΕΤΑΤ) κ.ο.κ., ενώ παραμένουν το ΤΕΑΔΥ (για επικουρική ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων) και ένα Ταμείο για τους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας. Για την πληρωμή εφάπαξ θα παραμείνουν δύο Ταμεία Πρόνοιας, ένα για τους δημοσίους υπαλλήλους και ένα για τους ιδιωτικούς.

2. Ορια ηλικίας: Αυξάνονται σταδιακά από το 2013 όλα τα χαμηλότερα (του 60ού και του 65ου έτους) όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με την προσθήκη ενός 6μήνου κάθε χρόνο (κατά τα πρότυπα του νόμου Σιούφα). Η αύξηση θα είναι 2 - 5 έτη και υπολογίζεται ότι πλήξει περίπου 300.000 ασφαλισμένες και ασφαλισμένους που δεν θα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ακόμη και η προβλεπόμενη (στο ΙΚΑ) δυνατότητα συνταξιοδότησης με 35 έτη ασφάλισης σε ηλικία 58 ετών θα ακολουθήσει την αύξηση, ώστε να φτάσει η ηλικία καταβολής της σύνταξης στο 60ό έτος το 2017. Στο σχέδιο προβλέπεται και η κατάργηση των χαρακτηριζόμενων ως «ακραία ευνοϊκών ρυθμίσεων» όπως της δυνατότητας συνταξιοδότησης με 20 ή 25 έτη εργασίας.

3. Μητέρες ανηλίκων : Καταργείται η πρόωρη συνταξιοδότηση για τις μητέρες ανηλίκων (από τα 50 στα 55 έτη) και αντικαθίσταται από πρόσθετη άδεια 6 μηνών (επιδοτούμενη μέσω του ΟΑΕΔ με ποσό 675 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι κρατήσεις υπέρ των ταμείων που θα βαρύνουν την ασφαλισμένη). Προβλέπεται, ωστόσο, δυνατότητα συνυπολογισμού για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος έως και 5 ετών (ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων) πλασματικού χρόνου ασφάλισης για όσες έχουν γίνει μητέρες από το 2000 και μετά.

4. Υψος παροχών: Τίθεται πλαφόν στο ύψος της επικουρικής σύνταξης στο 20% επί του ποσού της κύριας σύνταξης (θίγονται 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι με μείωση που θα φθάνει έως το 43%). Για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυξάνονται οι ελάχιστες ημέρες ασφάλισης σταδιακά από την 1/1/2009 από τα 50 ένσημα στα 100 επηρεάζοντας 400.000 ασφαλισμένους.

5. Ποινή στις πρόωρες: Το νομοσχέδιο αυξάνει την ποινή - μείωση του ποσού της σύνταξης για την πρόωρη (έως και 5 έτη νωρίτερα) συνταξιοδότηση από 4,5% ετησίως σε 8% (δηλ. μείωση κατά 40% για 300.000 ασφαλισμένους). Το ύψος της ποινής δεν αποκλείεται να περιοριστεί στο 6%, αλλά θα επιβληθεί νωρίτερα (ή στα τέλη του 2009 ή από το 2010) σε συνάρτηση και με το κίνητρο παραμονής (προσαύξηση τουλάχιστον κατά 3,3% το χρόνο του ποσού της σύνταξης) έως και 3 έτη μετά τη συμπλήρωση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (έως τα 63 και τα 68).

6. Αποθεματικό: Δημιουργείται «Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών», ως «κουμπαράς» που τα αποθεματικά του θα χρησιμοποιούνται από το 2019 για την κάλυψη ελλειμμάτων. Τα έσοδα του κουμπαρά θα προέρχονται από το 10% των κοινωνικών πόρων των Ταμείων, από τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και από το 4% από τα ετήσια έσοδα του ΦΠΑ.

7. ΑΜΚΑ: Κάθε ασφαλισμένος αποκτά προσωπική κάρτα με Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης