Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οργή για το λουκέτο στο ΧΑ

6 Μάρτιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Εν αμφιβόλω τίθεται και η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς το πρωτοδικείο σήμερα -πριν από τις 9.00 το πρωί- αναμένεται να εκδώσει τη σχετική απόφαση που θα αφορά στην απεργία του προσωπικού της ΤτΕ.
Οργή για το λουκέτο στο ΧΑ

Εν αμφιβόλω τίθεται και η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς το πρωτοδικείο σήμερα -πριν από τις 9.00 το πρωί- αναμένεται να εκδώσει τη σχετική απόφαση που θα αφορά στην απεργία του προσωπικού της ΤτΕ.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Χ.Α. δηλώνει αισιόδοξος πως η αγορά θα μπορέσει σήμερα να τεθεί σε λειτουργία, τα ερωτήματα παραμένουν και αφορούν πρωτίστως στο αν θα αντιμετωπισθούν με επιτυχία πιθανά τεχνικά προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από το προσωπικό ασφαλείας της ΤτΕ, ώστε να εκκαθαρισθούν τουλάχιστον οι συναλλαγές της 27ης Φεβρουαρίου, απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της αγοράς.

Διασυρμός
Και ενώ ο διασυρμός της χώρας είναι πλέον διεθνής, ορατή είναι η απειλή αμφισβήτησης των συναλλαγών στο Χ.Α. από ξένους κυρίως θεσμικούς επενδυτές αφού δεν τηρήθηκε το Τ+3 ενώ ως βόμβα χαρακτηρίζουν μεγάλοι treasurers τα 90-100 δισ. ευρώ ανεκκαθάριστες συναλλαγές σε ομόλογα και repos. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το μέγεθος αυτό είναι τεράστιο, αφορά συναλλαγές οι οποίες έχουν γίνει χωρίς να έχουν εκκαθαριστεί στο επίμαχο διάστημα κυρίως στη δευτερογενή αγορά τίτλων που περιλαμβάνει και τις over the counter συναλλαγές σε ομόλογα και repos. Μάλιστα εάν μιλήσουμε για αγορές και για πωλήσεις το μέγεθος αυτό πολλαπλασιάζεται επί δύο.

Την ίδια στιγμή πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωναν πως θα αποσταλεί πρόσκληση στο προσωπικό ασφαλείας για τη λειτουργία του συστήματος Target και πως αυτό σε κάθε περίπτωση σήμερα θα μπει στην Τράπεζα και θα λειτουργήσει το σύστημα. Στο πλαίσιο της ίδιας ενημέρωσης επισήμαιναν πως στο δικαστήριο ο εκπρόσωπος εργαζομένων της ΤτΕ έδωσε ρητές διαβεβαιώσεις ότι το προσωπικό ασφαλείας θα εισέλθει στον χώρο εργασίας του.Εύλογα είναι τα ερωτήματα που τέθηκαν χθες και στη μαραθώνια σύσκεψη η οποία έγινε με όλους του εμπλεκομένους φορείς στην Κεφαλαιαγορά, γιατί άραγε δεν είχαν αποσταλεί προσωπικές προσκλήσεις από την ΤτΕ προς το προσωπικό ασφαλείας μέχρι χθες ή αν είχαν αποσταλεί γιατί το προσωπικό ασφαλείας δεν κατάφερε να εισέλθει στον χώρο εργασίας του. Τα χρηματιστηριακά γραφεία καταμετρούν μέχρι σήμερα τεράστιες πραγματικές απώλειες και το φάσμα του κινδύνου να απολέσουν φήμη και πελατεία σε μία αγορά που το 70% των συναλλαγών της διενεργείται από ξένους επενδυτές οι οποίοι πραγματικά δεν καταλαβαίνουν ποιο είναι το πρόβλημα και δεν μπορούν να διακανονίσουν τα χρηματικά τους υπόλοιπα για πράξεις που έχουν κάνει ή δεν μπορούν να κάνουν νέες πράξεις.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης