Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σε ομηρία η οικονομία

6 Μάρτιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Πλήθος προβλημάτων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας δημιουργεί πλέον η συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος, την ίδια στιγμή που ο κίνδυνος να μείνει η αγορά χωρίς ρευστότητα είναι πλέον ορατός.
Σε ομηρία η οικονομία

Πλήθος προβλημάτων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας δημιουργεί πλέον η συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος, την ίδια στιγμή που ο κίνδυνος να μείνει η αγορά χωρίς ρευστότητα είναι πλέον ορατός.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στην περίπτωση που η ΤτΕ αδυνατεί να διενεργεί συναλλαγές, προκύπτουν μια σειρά από σημαντικές συνέπειες με αντίκτυπο τόσο για τις τράπεζες όσο και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Συγκεκριμένα αυξημένη είναι πλέον και η πιθανότητα να αρχίσουν μια σειρά από καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και στις πληρωμές, ενώ ήδη ξεκίνησαν τα προβλήματα στον συμψηφισμό των επιταγών. Την ίδια στιγμή δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών με συνέπειες στη ρευστότητά τους, ενώ δεν πραγματοποιούνται και συναλλαγές χρεογράφων, τίτλων και μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Σημειώνεται επίσης ότι με δυσκολίες πραγματοποιούνται μια σειρά από άλλες τραπεζικές εργασίες, όπως η αποστολή εμβασμάτων, η είσπραξη μετρητών από επιταγή στην εκδότρια τράπεζα και οι πληρωμές λογαριασμών μέσω ΑΤΜs, ενώ σημαντικές είναι και συνέπειες για τις ίδιες τις τράπεζες, καθώς στρέφονται στον δανεισμό από άλλα ιδρύματα, με μεγαλύτερη ρευστότητα, προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους και μάλιστα με σημαντικό κόστος.

Σύμφωνα πάντα με τραπεζικά στελέχη, το «παζλ» στη δυσλειτουργία του συστήματος περιλαμβάνει ακόμη και από μια σειρά άλλες παραμέτρους όπως η απραξία κινήσεων στους λογαριασμούς του Δημοσίου, η αδυναμία πληρωμών ΝΠΔΔ αλλά και η προβληματική λειτουργία του συστήματος ΔΙΑΣ (που υποστηρίζει επίσης τις διατραπεζικές συναλλαγές).

Πλήθος είναι όμως και τα προβλήματα που δημιουργούνται και στις συναλλαγές με την ευρωζώνη. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες η χώρα μας δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ΤτΕ με τη σειρά της δεν μπορεί να διαχειριστεί τα διαθέσιμά της, ενώ υπάρχουν και αδυναμίες άσκησης νομισματικής πολιτικής, καθώς αν συμπέσει με ημέρα tender (δημοπρασίες του ευρωσυστήματος για τη χρηματοδότηση των τραπεζών) θα παραλύσει το σύστημα χρηματοδότησης.

Να προστεθεί η αδυναμία συναλλαγών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών με τράπεζες της Ε.Ε. καθώς και τα έντονα προβλήματα των συναλλαγών μεταξύ των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών ακόμα και εάν μόνο η ΤτΕ δεν λειτουργήσει.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι πολύωρες διακοπές ρεύματος, μεταξύ άλλων, νέκρωσαν περίπου το 5% των τραπεζικών καταστημάτων που ούτως ή άλλως αντιμετώπιζαν προβλήματα εκκαθάρισης συναλλαγών, ενώ εκτός έχει τεθεί και το πρόγραμμα Hφαιστος, μέσω του οποίου οι πάροχοι του πετρελαίου θέρμανσης εισπράττουν τη διαφορά φόρου και αντιμετωπίζοντας ρευστότητα δείχνουν απροθυμία σε νέες παραδόσεις,

Σε ανακοίνωσή της η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι «ο Σύλλογος των Υπαλλήλων αρνήθηκε και εξακολουθεί να αρνείται τη διάθεση του προβλεπόμενου και συμφωνημένου, για την περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων, προσωπικού ελάχιστης λειτουργίας, με συνέπεια την αδυναμία λειτουργίας όλων των υπηρεσιών της Τράπεζας, ακόμη και όσων έχουν χαρακτηρισθεί ως μεγάλης προτεραιότητας. (Μηχανογραφικό Κέντρο, Συστήματα Πληρωμών, Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων του Δημοσίου, Διαχείριση Διαθεσίμων, κ.ά.).

Η ΟΤΟΕ κήρυξε 24ωρη απεργία

Τα χρηματιστήρια Αξιών και Παραγώγων και η Αγορά Oμολόγων αναμένεται να μην λειτουργήσουν και σήμερα, καθώς η ΟΤΟΕ κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στην Τράπεζα της Ελλάδος, προλαμβάνοντας την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Η εκτελεστική γραμματεία της Ομοσπονδίας βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και κατόπιν εξουσιοδότησης του Γενικού Συμβουλίου θα προχωρήσει σε αποφάσεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων ανάλογες με τις εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με στόχο να αποτρέψουν τις δυσμενείς αλλαγές από την κατάργηση αυτονομίας του ασφαλιστικού τους ταμείου που προωθεί η κυβέρνηση.

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης