Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κλειστόν λόγω απεργίας, ημέρα 3η

5 Μάρτιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Αυτό που δεν νοείται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη, συνέβη. Τα συστήματα πληρωμών, το ταμείο του κράτους, η δευτερογενής αγορά τίτλων του δημοσίου και το Χρηματιστήριο Αθηνών «κατέβασαν ρολά» εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι «δεν νοείται να καταρρέουν τα συστήματα πληρωμών στη χώρα, καθώς, όπως προβλέπει ο νόμος, πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας».
Κλειστόν λόγω απεργίας, ημέρα 3η

Αυτό που δεν νοείται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη, συνέβη. Τα συστήματα πληρωμών, το ταμείο του κράτους, η δευτερογενής αγορά τίτλων του δημοσίου και το Χρηματιστήριο Αθηνών «κατέβασαν ρολά» εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι «δεν νοείται να καταρρέουν τα συστήματα πληρωμών στη χώρα, καθώς, όπως προβλέπει ο νόμος, πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας».

Σύμφωνα με στελέχη όμως της ΤτΕ, και προσωπικό ασφαλείας υπήρχε και ο προβλεπόμενος σχεδιασμός σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων τηρήθηκε. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να εφαρμοστεί, αφού η είσοδος του προσωπικού ασφαλείας δεν επετράπη από μέλη του συνδέσμου των εργαζομένων της ΤτΕ. Η Τράπεζα, σε ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για αιφνιδιαστική απεργιακή κινητοποίηση, χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις.

Αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει από χθες, Τρίτη, τις πληρωμές το ταμείο του κράτους ενώ εκτός λειτουργίας τέθηκαν τα συστήματα πληρωμών ΕΡΜΗΣ και Target τα οποία υποστηρίζουν τόσο τις πληρωμές μεταξύ τραπεζών (αλληλόχρεοι λογαριασμοί που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος και καλύπτουν Ελλάδα και εξωτερικό), όσο και την εκκαθάριση των συναλλαγών στο Χ.Α.

Το Χρηματιστήριο ξεκίνησε να υπολειτουργεί από την περασμένη Δευτέρα (η συνεδρίαση διεκόπη λίγο πριν τις 11.00 για να ξεκινήσει στις 14.45 και να ολοκληρωθεί χωρίς παράταση στις 16.30) ενώ ήδη βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι συναλλαγές των ξένων επενδυτών από την 27η Φεβρουαρίου.

Χθες η αγορά έμεινε κλειστή, ενώ όσον αφορά τη συνεδρίαση της Τετάρτης σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως "μετά από επικοινωνία με τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας της Τράπεζας για την πραγματοποίηση του χρηματικού διακανονισμού των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ο Πρόεδρος του ΧΑ αποφάσισε να μην ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση. Με την επανεκκίνηση του χρηματικού διακανονισμού από την Τράπεζα της Ελλάδος, με νεώτερη ανακοίνωση του ΧΑ, θα προσδιοριστεί η έναρξη της συνεδρίασης".

Για τις 12.30 έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος προς το σύλλογο των εργαζομένων. Είχε προηγηθεί συνάντηση της υφυπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά με τους εργαζόμενους στην ΤτΕ η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο, καθώς η υπουργός τόνισε πως από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν θα εξαιρεθεί κανένας κλάδος.

Στελέχη της διοίκησης του Χ.Α. ανέφεραν πως ακόμη και εάν το αρμόδιο δικαστήριο κρίνει παράνομες τις κινητοποιήσεις, θα απαιτηθεί χρόνος έως ότου τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα της Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που θα επηρεάσει και το βαθμό ανταπόκρισης του χρηματιστηρίου.

Επίσης, σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί και η εκκαθάριση των συναλλαγών των προηγούμενων ημερών. Επιπλέον, νομικοί κύκλοι επεσήμαναν πως ακόμη και στην περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία υπάρχουν περιθώρια συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων, γεγονός που επιτείνει την αβεβαιότητα για το αν θα λειτουργήσει σήμερα το Χ.Α.

Η διοίκηση του Χ.Α., πάντως, βρίσκεται σταθερά σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με τη ΤτΕ, όσο και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου έχει εκφράσει έντονα παράπονα προς την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού με αυτήν έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση συνεργασίας.


Υπενθυμίζεται πως το προσωπικό του κεντρικού τραπεζικού συστήματος της χώρας κήρυξε απεργία αντιδρώντας στην υπαγωγή του ταμείου κύριας σύνταξης του στο ΙΚΑ. Η ΟΤΟΕ σε έκτακτη συνεδρίαση της αποφάσισε να πραγματοποιηθεί σήμερα δίωρη πανελλαδική στάση εργασίας σε όλες τις τράπεζες, από τις 13.15 μέχρι το τέλος του ωραρίου εργασίας.

Πηγή Capital


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης