Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στόχος oι φορολογικοί παράδεισοι

5 Μάρτιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Μήνυμα προβληματισμού για την ταχεία ανατίμηση του ευρώ (που είναι η... άλλη όψη του νομίσματος της συνεχούς εξασθένησης του δολαρίου) έστειλαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες κάλεσαν την Ουάσιγκτον να επιβεβαιώσει την πολιτική του ισχυρού δολαρίου, καθώς το ενιαίο νόμισμα έχει ενισχυθεί 3,5% την τελευταία εβδομάδα και 16% σε δωδεκάμηνο ορίζοντα, απειλώντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών τη στιγμή που η οικονομία της περιοχής «κατεβάζει ταχύτητα» λόγω της επιβράδυνσης στις ΗΠΑ.
Στόχος oι φορολογικοί παράδεισοι

Μήνυμα προβληματισμού για την ταχεία ανατίμηση του ευρώ (που είναι η... άλλη όψη του νομίσματος της συνεχούς εξασθένησης του δολαρίου) έστειλαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες κάλεσαν την Ουάσιγκτον να επιβεβαιώσει την πολιτική του ισχυρού δολαρίου, καθώς το ενιαίο νόμισμα έχει ενισχυθεί 3,5% την τελευταία εβδομάδα και 16% σε δωδεκάμηνο ορίζοντα, απειλώντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών τη στιγμή που η οικονομία της περιοχής «κατεβάζει ταχύτητα» λόγω της επιβράδυνσης στις ΗΠΑ.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις εξελίξεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών... Δεν θεωρούμε ότι οι πρόσφατες κινήσεις αντανακλούν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη», ανέφερε το ανακοινωθέν που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, μετά το Eurogroup και λίγες ώρες αφότου το ευρώ είχε αγγίξει τα 1,53 δολάρια. Ανάλογο κλίμα επικράτησε και κατά τη χθεσινή σύνοδο του ECOFIN, με τις δηλώσεις ανησυχίας των υπουργών, αλλά και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, να λειτουργούν -προσωρινά- ως ανάχωμα στην άνοδο του ευρώ που χθες... δεν σημείωσε νέο ρεκόρ έναντι του δολαρίου (για πρώτη φορά μετά από πέντε συνεδριάσεις).
Οι φόβοι για τις παρενέργειες του ισχυρού ευρώ δεν είναι αβάσιμοι, καθώς τα αναλυτικά στοιχεία για το ΑΕΠ δ τριμήνου της Ευρωζώνης που ανακοίνωσε χθες η Eurostat έδειξαν μεγάλη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών (0,5% έναντι 2,1% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο), η δε Γερμανία ανακοίνωσε ότι η αξία των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά την ίδια περίοδο κατά 12,9%, και η Siemens παραδέχτηκε ότι το τρέχον επίπεδο του ευρώ της δημιουργεί δυσκολίες. Ούτε και το επιχείρημα ότι ένα ισχυρό νόμισμα ενισχύει την αγοραστική δύναμη, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, αφού η καταναλωτική δαπάνη κατά την εξεταζόμενη περίοδο μειώθηκε κατά 0,1% (έναντι αύξησης 0,5% το γ τρίμηνο), περνώντας σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία. Η φρενήρης άνοδος του ενιαίου νομίσματος εντείνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια, παρότι ο πληθωρισμός (στο 3,2% τον Φεβρουάριο) παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα 14ετίας. Αν και κατά την αυριανή της σύνοδο η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει το κόστος του χρήματος στο 4% και να υιοθετήσει υψηλούς τόνους για τον πληθωρισμό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αναθεωρημένες -επί τα χείρω- προβλέψεις της Φραγκφούρτης για την ανάπτυξη που εκτιμάται ότι θα ανοίξουν «παράθυρο» για μείωση επιτοκίων προς τα μέσα του έτους.


Σχέδιο για φορολόγηση τόκων από επενδύσεις σε άλλο κράτος
Σε κοινοτικό επίπεδο περνάει, πλέον, η μέχρι σήμερα γαλλο-γερμανική προσπάθεια αντιμετώπισης των φορολογικών παραδείσων στην Ευρώπη. Μετά τη γερμανική «επίθεση» κατά του Λιχτενστάιν, τη «σκυτάλη» τώρα παίρνει η Γαλλία (που αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. το επόμενο εξάμηνο) και οι Βρυξέλλες. Όπως, άλλωστε, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την καγκελάριο Μέρκελ, «οι θέσεις μας είναι οι ίδιες στο θέμα των φορολογικών παραδείσων και της ιδιοκτησίας των εταιρειών ενέργειας».

Οι δύο χώρες πιέζουν την Κομισιόν να επιταχύνει τη διαδικασία αναθεώρησης των κοινοτικών κανόνων για τη φορολόγηση τόκων από επενδύσεις πολιτών ενός κράτους σε άλλο κράτος-μέλος. Για να εγκριθούν οι αλλαγές, όμως, απαιτείται ομοφωνία των 27 κυβερνήσεων και κάτι τέτοιο, ακόμα, δεν διαφαίνεται. Δύο από τα μέλη της Ε.Ε. (Λουξεμβούργο και Αυστρία), άλλωστε, κατηγορούνται ότι υιοθετούν πρακτικές ανάλογες με εκείνες των φορολογικών παραδείσων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών, Ντ. Ρέιντερς, οι κανόνες θα πρέπει να καλύπτουν όλες τις μορφές αποταμιεύσεων. Οι δε Βρυξέλλες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη φορολογική συνεργασία μη ευρωπαϊκών φορολογικών παραδείσων, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και η Σιγκαπούρη. Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε όταν γερμανικές μυστικές υπηρεσίες απέκτησαν DVD με απόρρητα τραπεζικά στοιχεία καταθέσεων στο Λιχτενστάιν. Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται, ήδη, πάνω από 1.000 Γερμανοί πολίτες και πολλές άλλες κυβερνήσεις έχουν ζητήσει από τις γερμανικές αρχές να τους αποστείλουν στοιχεία που αφορούν δικούς τους υπηκόους. Χθες, και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επιστολή στο Βερολίνο, ζητώντας πληροφορίες για Έλληνες φοροφυγάδες.
Το χθεσινό EcoFin απασχόλησε και η εισήγηση της Κομισιόν για το καθεστώς που διέπει επενδύσεις Κρατικών Επενδυτικών Κεφαλαίων στην Ε.Ε. Οι υπουργοί Οικονομικών έκριναν μη ικανοποιητική την εισήγηση, που μιλάει απλώς για μεγαλύτερη «εθελούσια» διαφάνεια στη δράση των ΚΕΚ. Γι αυτό αποφασίστηκε η σύνταξη νέου κειμένου, στο οποίο, μάλιστα, θα υπάρχει αναφορά και σε άλλα κεφάλαια, που αναπτύσσουν συμπεριφορές ανάλογες με τα ΚΕΚ. Το κείμενο θα συνταχθεί με βάση γραπτή εισήγηση της σλοβένικης προεδρίας και θα χρησιμοποιηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Εκεί αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.


Ανδόρα
Δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος, πωλήσεων, κεφαλαιακών κερδών ή κληρονομιάς. Οι δασμοί επί των εισαγωγών είναι μεταξύ 2% και 5%. Δεν μοιράζεται στοιχεία με τις ξένες φορολογικές αρχές.

Νησιά της Μάγχης
Επιβάλλουν φορολογία εισοδήματος με συντελεστή 20% και δεν επιβάλλουν φόρο κληρονομιάς ή κεφαλαιακών κερδών. Οι μη κάτοικοι μπορούν να διαπραγματευτούν σχετικά με το μερίδιο του εισοδήματός τους που θα φορολογηθεί.

Νησί του Μαν
Μηδενικός φορολογικός συντελεστής στα εταιρικά κέρδη. Υπάρχει όριο 100.000 λιρών στο εισόδημα που φορολογείται. Δεν υπάρχει φόρος κληρονομιάς ή κεφαλαιακών κερδών.

Λιχτενστάϊν
Ο μέγιστος φορολογικός συντελεστής επί των εταιρικών κερδών είναι 18%. Ο συντελεστής για τη φορολογία εισοδήματος είναι 1,2%. Δεν μοιράζεται στοιχεία με τις ξένες φορολογικές αρχές.

Μονακό
Οσοι έχουν τα χρήματα να αποκτήσουν το καθεστώς του κατοίκου δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος ή κεφαλαιακών κερδών και χαίρουν πλήρους μυστικότητας για τα προσωπικά δεδομένα τους.

Ελβετία
Οι αλλοδαποί κάτοικοι συνήθως διαπραγματεύονται με τις τοπικές αρχές το τμήμα του εισοδήματός τους που φορολογείται.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης