Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εγκρίνεται το ν/σ για το ασφαλιστικό

5 Μάρτιου 2008 Σχόλια
  • Tο «πράσινο φως» στην προώθηση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό και την κατάθεσή του την Πέμπτη στη Βουλή, αναμένεται να δώσει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή. Η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά θα παρουσιάσει τα 158 άρθρα του, όπου θα αναλύονται όλες οι αλλαγές, εν μέσω διαβήματος διαμαρτυρίας από συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Εγκρίνεται το ν/σ για το ασφαλιστικό

Tο «πράσινο φως» στην προώθηση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό και την κατάθεσή του την Πέμπτη στη Βουλή, αναμένεται να δώσει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή. Η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά θα παρουσιάσει τα 158 άρθρα του, όπου θα αναλύονται όλες οι αλλαγές, εν μέσω διαβήματος διαμαρτυρίας από συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Με σκληρές αντιδράσεις διαρκείας προειδοποιούν οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, απορρίπτοντας τις μεταρρυθμίσεις.

Χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) παρέθεσε στοιχεία ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα θίξει όλους τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι αυτό που απαιτείται είναι η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και όχι η ενοποίηση των ελλειμματικών Ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιμένει στη δημιουργία 12 -13 Ταμείων, δηλαδή 5 έως 6 κύριας ασφάλισης (με ξεχωριστό Ταμείο Τύπου), 5 έως 6 επικουρικής, ένας φορέας Υγείας και ένας οργανισμός πρόνοιας - εφάπαξ.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα απόκτησης δικαιώματος συνταξιοδότησης στις μητέρες ανήλικων τέκνων με τη συμπλήρωση του 50ού έτους, ενώ η σύνταξη θα χορηγείται 5 χρόνια αργότερα, δηλαδή στα 55 έτη. Στο πλαίσιο αυτό θα αυξηθεί ο χρόνος άδειας στις μητέρες ή στους πατέρες για την ανατροφή τέκνου στους 12 μήνες μετά τη γέννηση.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα ισχύει από το 2013, θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

– Αύξηση του ποσοστού μείωσης των πρόωρων συντάξεων από το 4,4% στο 8% ετησίως.

– Μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων στο 20%.

– Δυνατότητα εξόδου στη σύνταξη με 35 έτη εργασίας και συμπληρωμένο το 60ό έτος της ηλικίας (αντί του 58ου που ισχύει σήμερα).

– Δημιουργία Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών. Οι πόροι του θα προέρχονται κατά 10% από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, 4% από τον ΦΠΑ και 10% από τους κοινωνικούς πόρους των Ταμείων.

– Καθιέρωση προσαύξησης 3,3% ετησίως στη σύνταξη όσων επιλέγουν οικειοθελώς να παραμείνουν στην εργασία τους μετά το 65ο έτος και μέχρι το 68ο έτος.

– Καθιέρωση φοροαπαλλαγής 6.000 ευρώ ετησίως για εισφορές οι οποίες οδηγούνται σε επαγγελματικά - ιδιωτικά Ταμεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, το 2008, με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις, το ασφαλιστικό σύστημα θα χάσει 2,2 δισ. ευρώ από τη μη ανταπόκριση του κράτους στις υποχρεώσεις του, 6 δισ. ευρώ περίπου από την εισφοροδιαφυγή, 2,5 δισ. ευρώ από τη σπατάλη που παρατηρείται στους κλάδους υγείας των Ταμείων και 700 περίπου εκατ. ευρώ από τη μη αποτελεσματική αξιοποίηση της περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα μόνο το 2008 θα χάσει από αυτούς τους παράγοντες 11,4 δισ. ευρώ.

Συνεδρίαση ΓΣΕΕ

Επιβεβαιώθηκε χθες η απόφαση για 24ωρη γενική απεργία την ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, κατά τη σύσκεψη της ΓΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών στελεχών της Αττικής. Μάλιστα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση και την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι δεν θα εκπλαγεί με αυτό που θα ανακοινωθεί, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα τα βγάλει πέρα με την κοινωνία.

Ιδιωτικός και δημόσιος τομέα κατά της μεταρρύθμισης

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται σχεδόν όλοι οι κλάδοι εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Ειδικότερα, στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Δημαρχείου και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Αύριο απεργούν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στο υπουργείο Απασχόλησης καθώς και σε όλους τους εποπτευόμενους οργανισμούς του εν λόγω υπουργείου. Οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση 11.00 αύριο το πρωί, στην πλατεία Κοραή.

Παράλληλα από την Παρασκευή έως και την Τετάρτη 12 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στους δήμους προχωρούν σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις με ορατό τον κίνδυνο της συσσώρευσης απορριμμάτων στους δρόμους.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει πικετοφορίες για αύριο σε όλους τους δήμους της Αττικής και στις 13 του μηνός συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή οι μηχανικοί του Δημοσίου προχώρησαν στην κατάρτιση προγράμματος κινητοποιήσεων, το οποίο περιλαμβάνει απεργίες και αποχή από τα καθήκοντά τους, για ολόκληρο τον Μάρτιο, ενώ σε απεργιακή ετοιμότητα βρίσκονται οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι δικηγόροι, οι δημοσιογράφοι, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί που αναμένεται να λάβουν αποφάσεις τις επόμενες μέρες.

Δίωρη πανελλαδική στάση εργασίας σε όλες τις τράπεζες από τις 13.15 μέχρι το τέλος του ωραρίου εργασίας (15.15 – συναλλαγές έως 12.30 μ.μ.) αποφάσισε για σήμερα η εκτελεστική γραμματεία της ΟΤΟΕ στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της, που έγινε με αφορμή τον αγώνα των εργαζόμενων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ η απόφαση αυτή είναι η άμεση αντίδραση του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων απέναντι στη συνεχιζόμενη αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και ταυτόχρονα αποτελεί το ξεκίνημα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που θα αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, που θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη 6/3/2008, εντάσσοντας τον αγώνα και το περιεχόμενο της αγωνιστικής κινητοποίησης των εργαζομένων της Τραπέζης της Ελλάδος στο σύνολο των θεμάτων που απασχολούν όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες.

Πηγή Εxpress


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης