Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Επιταχυντή Σωματιδίων

4 Μάρτιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα του σύμπαντος ελπίζουν να βρουν οι επιστήμονες από τη λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Σωματιδίων
Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Επιταχυντή Σωματιδίων
 Απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα του σύμπαντος ελπίζουν να βρουν οι επιστήμονες από τη λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Σωματιδίων

Ένας τροχός βάρους εκατό τόνων, το τελευταίο κομμάτι του πιο φιλόδοξου επιστημονικού εγχειρήματος που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του σύμπαντος, τοποθετήθηκε με επιτυχία στην υπόγεια σπηλιά του Μεγάλου Επιταχυντή Σωματιδίων.

Πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο κομμάτι του ανιχνευτή σωματιδίων ATLAS, το μεγαλύτερο από τα τέσσερα αντίστοιχα επιστημονικά όργανα που αποτελεί μέρος του ισχυρότερου επιταχυντή σωματιδίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), ο οποίος θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2008.

Ο τροχός ευθυγραμμίστηκε σε απόσταση χιλιοστού από τους άλλους ανιχνευτές στο CERN. Ο ATLAS θα εξετάσει την ύπαρξη σωματιδίων που ονομάζονται μουόνια, που θα παραχθούν από τη σύγκρουση σωματιδίων στο Μεγάλο Επιταχυντή Σωματιδίων (LHC). Ο LHC θα προσομοιώσει τις συνθήκες που επικρατούσαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, γεγονός που σηματοδότησε τη γέννηση του Σύμπαντος, με τη σύγκρουση δύο ακτινών σωματιδίων που θα ταξιδεύουν κοντά στην ταχύτητα του φωτός.

 
 
«Καθώς τα σωματίδια περνούν το μαγνητικό πεδίο που σχηματίζεται από υπεραγώγιμους μαγνήτες, ο ανιχνευτής θα έχει τη δυνατότητα να τα εντοπίζει στο πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του CERN. Τα πειράματα στον LHC θα επιτρέψουν στους φυσικούς επιστήμονες να πραγματοποιήσουν μεγάλα άλματα στο ταξίδι που ξεκίνησε ο Ισαάκ Νεύτωνας με το νόμο της βαρύτητας.

Η επιστήμη δεν έχει μπορέσει να εξηγήσει ερωτήσεις που συναντώνται στο σύμπαν, όπως το γιατί τα σωματίδια αποκτούν μάζα. Τα πειράματα θα βοηθήσουν επίσης τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη σκοτεινή ύλη και γιατί υπάρχει περισσότερη ύλη από αντί-ύλη. «Σύντομα τα πρώτα πρωτόνια θα συγκρουστούν και τα μυστήρια του σύμπαντος θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται», αναφέρει το CERN.

Όταν ο LHC τεθεί σε λειτουργία, θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο για να «παράγει» επιστήμη, ενώ τα μεγαλύτερα επιτεύγματα αναμένεται να συντελεστούν σε είκοσι περίπου χρόνια. Προτού όμως την έναρξη λειτουργίας του LHC, περίπου 38.000 τόνοι εξοπλισμού και μηχανημάτων θα πρέπει να ψυχθούν στη θερμοκρασία των -271 βαθμών Κελσίου προκειμένου να βρεθούν οι μαγνήτες σε υπεραγώγιμη κατάσταση. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση πολλών τόνων υγρής αμμωνίας και ηλίου. Η θερμοκρασία αυτή είναι στην ουσία χαμηλότερη από αυτές που επικρατούν στο διάστημα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης