Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μηνύσεις από ΟΑΕΕ για εισφοροδιαφυγή

3 Μάρτιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σε υποβολή 80.000 μηνύσεων κατά ασφαλισμένων που δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους προχωρεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Στόχος είναι ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής, η οποία το 2007 έφτασε το 1 δισ. ευρώ. Η απώλεια τους πρώτους οκτώ μήνες του 2008 για τον Οργανισμό εκτιμάται σε επιπλέον 190 εκατ. ευρώ.
Μηνύσεις από ΟΑΕΕ για εισφοροδιαφυγή

Σε υποβολή 80.000 μηνύσεων κατά ασφαλισμένων που δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους προχωρεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Στόχος είναι ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής, η οποία το 2007 έφτασε το 1 δισ. ευρώ. Η απώλεια τους πρώτους οκτώ μήνες του 2008 για τον Οργανισμό εκτιμάται σε επιπλέον 190 εκατ. ευρώ.

Σε επιστολή του προς την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά, ο διοικητής του ΟΑΕΕ Κωνσταντίνος Κόντος ζητεί άλλη μία φορά την άμεση λήψη μέτρων καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής και τον περιορισμό των φαρμακευτικών δαπανών. Τέτοια μέτρα είναι η σύσταση μικτών επιτροπών στα ασφαλιστικά ταμεία, που θα απαρτίζουν ελεγκτές εξειδικευμένοι με αρμοδιότητες πλήρους ελέγχου από υπαλλήλους διοικητικούς και γιατρούς.

Ο κ. Κόντος αναφέρει ότι έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί μηχανογραφική εφαρμογή υποβολής μηνύσεων που καλύπτει τους οφειλέτες ασφαλισμένους των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ. Το 2007 υποβλήθηκαν 18.170 Πράξεις Επιβολής Εισφορών και Πρόσθετων Τελών (ΠΕΕΠΤ). Εντός εξαμήνου αναμένεται να ξεπεράσουν τις 65.000, ενώ τους πρώτους οκτώ μήνες του 2008 οι εισφοροδιαφεύγοντες θα είναι περισσότεροι από 80.000. Η απώλεια του Οργανισμού για τους παραπάνω μήνες είναι 190 εκατ. ευρώ.

Ακόμη στην επιστολή ο διοικητής του ΟΑΕΕ ζητεί την πρόσληψη του προβλεπόμενου διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού για την εφαρμογή τακτικών ελέγχων και καλύτερων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Σημειώνεται ότι από το 1985 δεν έχει προσληφθεί προσωπικό, ενώ εκκρεμούν αιτήσεις του οργανισμού, αφού από 3.804 οργανικές θέσεις υπαλλήλων που προβλέπονται υπηρετούν μόνο 2.600, από τους οποίους 80 έχουν μετατεθεί αλλού.

Στον ΟΑΕΕ δεν υπάρχει επαρκής στελέχωση της Νομικής Υπηρεσίας με δικηγόρους, που κατΆ επανάληψη έχει ζητηθεί από το υπουργείο χωρίς ανταπόκριση. Σήμερα υπάρχουν 15 κενές οργανικές θέσεις, οι πέντε που σήμερα υπηρετούν συνταξιοδοτούνται 3 και μένουν 2 για τον δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό.

Τέλος, στον Οργανισμό δεν υπάρχει ο απαιτούμενος ο αριθμός ελεγκτών ιατρών σε κλινικές και εργαστήρια με αποτέλεσμα η απώλεια από πάσης φύσεως οικονομικές ατασθαλίες σε φαρμακευτικές δαπάνες να φτάνει το 15%, περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Από τους θεσμοθετημένους 182 ελεγκτές ιατρούς με ετήσια σύμβαση έργου, υπηρετούν 139 και όχι με πλήρες ωράριο, αλλά μόνο με 4ωρη απασχόληση, χωρίς δυνατότητα ελέγχου των δαπανών υγείας και τη σύσταση υγειονομικών επιτροπών για την απονομή και τον έλεγχο των συντάξεων ανικανότητας στους ασφαλισμένους.
 
Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης