Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η αγορά αναβάλλει την αύξηση των αντικειμενικών

3 Μάρτιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται προτού λάβουν την οποιαδήποτε απόφαση να ζητήσουν τη γνώμη όχι μόνο των εφοριακών αλλά και παραγόντων από τον κλάδο των μεσιτών καθώς και τραπεζιτών
Η αγορά αναβάλλει την αύξηση των αντικειμενικών

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται προτού λάβουν την οποιαδήποτε απόφαση να ζητήσουν τη γνώμη όχι μόνο των εφοριακών αλλά και παραγόντων από τον κλάδο των μεσιτών καθώς και τραπεζιτών

«Η πορεία της κτηματαγοράς και τα επιτόκια των τραπεζών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον χρόνο αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων». Αυτό δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά το πότε θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα αναπροσαρμοστούν οι τιμές ζώνης στα εντός σχεδίου ακίνητα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, καμία μεταβολή δεν αναμένεται να επέλθει στις αντικειμενικές αξίες προτού περάσει το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και αυτό διότι αυτή τη στιγμή η αγορά ακινήτων, και ειδικότερα ο κλάδος της κατοικίας, κινείται αρκετά υποτονικά. «Αν δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, κανένας δεν πρόκειται να προχωρήσει τη διαδικασία αύξησης των τιμών ζώνης για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα στην τελευταία τριετία και να "καθηλώσει" ακόμη περισσότερο την κτηματαγορά» αναφέρει με νόημα ο ίδιος.

Τα μηνύματα που φθάνουν στην Καραγεώργη Σερβίας από την αγορά δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά όσον αφορά τον αριθμό των μεταβιβάσεων. Μάλιστα, ενώ περίμεναν στο υπουργείο Οικονομικών η ζήτηση να αυξηθεί μετά τη θέσπιση των φορολογικών μέτρων και συγκεκριμένα την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης για αγορά πρώτης κατοικίας ως 200 τετραγωνικά μέτρα ανεξαρτήτως αξίας και οικογενειακής κατάστασης, κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει συμβεί. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στις τράπεζες, οι οποίες βλέπουν τον ρυθμό αύξησης χορήγησης δανείων να υπολείπεται σημαντικά έναντι των προηγούμενων ετών και τη ζήτηση να αφορά κυρίως ακίνητα εμβαδού από 80 ως 100 τετραγωνικά μέτρα.

Ερωτηθείς πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης για το πότε θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στον αρχικό σχεδιασμό». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει μέσα στο 2008 στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των τιμών ζώνης την τελευταία τριετία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ακόμη την ακριβή ημερομηνία αναπροσαρμογής τους.

Πιο ξεκάθαρα φαίνεται να είναι τα πράγματα για το τι μέλλει γενέσθαι στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια, καθώς οι σχετικοί πίνακες είναι έτοιμοι και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας περιμένει το πράσινο φως από τον πολιτικό του προϊστάμενο προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα. Σήμερα οι τιμές πώλησης των συγκεκριμένων ακινήτων υπολείπονται σημαντικά αυτών που έχει ορίσει η Εφορία. Ετσι, το ποσοστό αύξησης των νέων Αρχικών Βασικών Αξιών (ΑΒΑ) γης σε σύγκριση με τις υφιστάμενες αναμένεται να ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 100%.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών, προτού λάβουν οποιαδήποτε απόφαση για το ποσοστό αύξησης των τιμών ζώνης στα εντός σχεδίου ακίνητα, αναμένεται να ζητήσουν τη γνώμη όχι μόνο των εφοριακών που καταρτίζουν τους σχετικούς πίνακες τιμών, αλλά και παραγόντων από τον κλάδο των μεσιτών καθώς και τραπεζιτών. Το ποσοστό αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την εικόνα που θα επικρατεί στην κτηματαγορά την περίοδο όπου θα αποφασιστεί να ισχύσουν οι νέες τιμές, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει η πορεία των επιτοκίων του ευρώ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αν μειωθούν τα επιτόκια του ευρώ και η αγορά σημειώσει ανάκαμψη, είναι πολύ πιθανόν λίγες ημέρες μετά να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό περίπου 25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα σημάνει αυτόματα κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των τιμών της Εφορίας και των πραγματικών, και κατ επέκταση εμφάνιση αδήλωτων εισοδημάτων. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να είναι ακόμη πιο έντονο στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων που δεν αποτελούν για τον νέο ιδιοκτήτη πρώτη κατοικία.

Στην Καραγεώργη Σερβίας επιθυμούν να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και για έναν ακόμη λόγο: να μην υπάρξει πρόβλημα στην ορθή εφαρμογή του ΦΠΑ στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών. Αν οι αντικειμενικές τιμές υπολείπονται σημαντικά των αγοραίων, τότε κινδυνεύει το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέφει στους εργολάβους-κατασκευαστές περισσότερα χρήματα από όσα θα εισπράττει ως ΦΠΑ.

Πηγή Το Βήμα
Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης