Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πέφτει το δολάριο, πέφτει...

28 Φεβρουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Σε ακόμα ένα ιστορικό χαμηλό υποχώρησε το δολάριο έναντι του ευρώ καθώς ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Ben S. Bernanke κατά την τακτική εξαμηνιαία κατάθεση του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Γερουσίας έδωσε "σινιάλο" ότι επίκειται νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.
Πέφτει το δολάριο, πέφτει...
 

Σε ακόμα ένα ιστορικό χαμηλό υποχώρησε το δολάριο έναντι του ευρώ καθώς ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Ben S. Bernanke κατά την τακτική εξαμηνιαία κατάθεση του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Γερουσίας έδωσε "σινιάλο" ότι επίκειται νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.

Το δολάριο υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 1,5144 δολάρια / ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αργά χθες το βράδυ, η ισοτιμία δολαρίου / ευρώ είχε διαμορφωθεί στα 1,4974 δολάρια / ευρώ.

"Η Νομισματική Επιτροπή θα εξετάσει με μεγάλη προσοχή τις εισερχόμενες πληροφορίες αναφορικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και θα παρέμβει εγκαίρως προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και να παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις έναντι των καθοδικών κινδύνων", δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων στο επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της οικονομίας ξεπερνούν σε σημασία τις πληθωριστικές ανησυχίες. Τόνισε επίσης ότι οι πιστωτικές αγορές δεν έχουν ξεπεράσει τις αναταράξεις, ενώ σημείωσε ότι τα προβλήματα στην αμερικανική στεγαστική αγορά αναμένεται να πλήξουν την ανάπτυξη.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι εντάθηκαν τον Ιανουάριο, ενώ επισήμανε ότι τα τελευταία σημάδια για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας υποδεικνύουν βραδείς ρυθμούς ανάπτυξης.


Ο δείκτης δολαρίου, που αντανακλά τις κινήσεις του αμερικανικού δολαρίου έναντι έξι βασικών νομισμάτων, υποχωρεί στις 74,238 μονάδες από 74,712 μονάδες αργά το βράδυ της Τρίτης, ενώ νωρίτερα υποχώρησε έως τις 74.070 μονάδες που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.

Η βρετανική λίρα ενισχύεται στα 1,9833 δολ. από 1,9869 δολ. αργά το βράδυ της Τρίτη. Έναντι του γεν, το δολάριο υποχωρεί στα 106,39 γεν από 107,21 γεν αργά το βράδυ της Τρίτης.

Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύεται περίπου 0,6% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 0,9391 δολ., ενώ νωρίτερα αναρριχήθηκε σε υψηλά 24 ετών στα 0,9427 δολ.

Στην διολίσθηση του δολαρίου συμβάλουν και τα απογοητευτικά μάκρο που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία οδεύσει σε ύφεση.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιανουάριο υποχώρησαν σε χαμηλό 12ετίας, εμφανίζοντας κάμψη για τρίτο διαδοχικό μήνα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν 2,8% στις 588.000. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 1995. Υπενθυμίζεται πως οι πωλήσεις νέων κατοικιών είχαν υποχωρήσει το Δεκέμβριο κατά 4% στις 605.000. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για πρώση 0,7% στις 600.000. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις νέων κατοικιών εμφάνισαν πτώση 33,9%.

Επιπλέον οι παραγγελίες στα διαρκή αγαθά υποχώρησαν τον Ιανουάριο 5,3% στα 212,80 δισ. δολάρια. Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά, ήτοι τα αγαθά με διάρκεια ζωής τουλάχιστον τριών ετών, είχαν αυξηθεί κατά 4,4% το Δεκέμβριο, με το υπουργείο Εμπορίου να αναθεωρεί καθοδικά την αρχική εκτίμηση (για άνοδο 5%) του προηγούμενο μήνα. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων ανέμεναν μικρότερη πτώση της τάξης του 4%.

Η πτώση στα αποθέματα αργού οδήγησε σε κάμψη την τιμή του αργού


Απώλειες κατέγραψε την Τετάρτη η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού για να υποχωρήσει κάτω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε αναρριχηθεί έως τα 102,08 δολ. ανά βαρέλι καταγράφωντας νέο ρεκόρ, καθώς τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν νέα άνοδο των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, κατά την εβδομάδα που έληξε την 22η Φεβρουαρίου.

Η τιμή του αργού παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε 1,24 δολ. ή 1,2% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 99,64 δολ. ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας της χώρας, τα αποθέματα αργού εμφάνισαν άνοδο κατά 3,2 εκατ. βαρέλια στα 308,5 εκατ. βαρέλια, με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση στο Dow Jones Newswires να κάνουν λόγο για άνοδο κατά 2,4 εκατ. βαρέλια. Την περασμένη εβδομάδα, τα εν λόγω αποθέματα είχαν σημειώσει άνοδο κατά 4,2 εκατ. βαρέλια.

Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 2,3 εκατ. βαρέλια με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για άνοδο κατά 400.000 βαρέλια. Την προηγούμενη εβδομάδα, τα συγκεκριμένα αποθέματα είχαν ενισχυθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα αποθέματα πετρελαίου, δηλαδή τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης και ντήζελ, υποχώρησαν 2,5 εκατ. βαρέλια, με την αρχική πρόβλεψη να κάνει λόγο για κάμψη κατά 1,8 εκατ. βαρέλια. Την προηγούμενη εβδομάδα, είχε παρουσιασθεί πτώση 4,5 εκατ. βαρέλια.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποθεμάτων, η τιμή του αργού τύπου light, sweet γύρισε σε "αρνητικό έδαφος", εμφανίζοντας απώλειες κατά υποχώρησε κατά 0,38 δολάρια στα 100,5 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή, υποχωρεί και το αργό τύπου brent στα 99,15 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στη μέρα, η τιμή του αργού βρέθηκε να κερδίζει έως 1,2% στα 102,08 δολάρια το βαρέλι, στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών συναλλαγών του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Χθες το συμβόλαιο έκλεισε στα 100,88 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή CapitalΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης