Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γ. Αλογοσκούφης: 'Στόχος η φοροδιαφυγή'

28 Φεβρουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Η ελληνική οικονομία έχει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική λόγω των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Ζάππειο, που διοργάνωσε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.
Γ. Αλογοσκούφης: Στόχος η φοροδιαφυγή

Η ελληνική οικονομία έχει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική λόγω των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Ζάππειο, που διοργάνωσε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Παράλληλα ο υπουργός και παράλληλα τόνισε ότι κεντρικός στόχος της πολιτικής του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ανέφερε ότι ξεκινά άμεσα επικοινωνιακό πρόγραμμα με στόχο την καταπολέμησή της καθώς, όπως είπε, η ελληνική κοινή γνώμη αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή με μεγάλη επιείκεια.

Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα, όπως είναι ο εισαγόμενος πληθωρισμός, ο οποίος δεν πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, ενώ υπάρχει και η πρόκληση της ανταγωνιστικότητας. Πολλά πρέπει να γίνουν, είπε ο υπουργός, και τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ότι αναλήφθηκαν μετά τις εκλογές νέες πρωτοβουλίες, όπως είναι η δεύτερη φάση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Στόχοι παραμένουν η ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημοσίου ελλείμματος και η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ενώ μεταξύ των προτεραιοτήτων παραμένει η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Αναφερόμενος στο έτος 2008, είπε ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί λόγω των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται με συνέπεια και αποφασιστικότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα σημειωθεί επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος, είπε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζει ισχυρό δυναμισμό και ότι ο ρυθμός προβλέπεται για το 2008 στο 4%. Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής επενδυτή στον ΟΤΕ, είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Όποιος θέλει να κατέχει το 20% και πάνω, πρέπει να τηρεί ορισμένα εxέγγυα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είνα ανοικτή να εξετάσει το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί από κάποιο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη βιασύνη διότι ο ΟΤΕ μπορεί να συνεχίσει μόνος του τις επενδύσεις, τη προώθηση της ευρυζωνικότητας κλπ.

Ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επιλογή της Ελλάδας είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη όλης της περιοχής. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, κινείται με γνώμονα την ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ευνοεί τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής που θέλουν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αναφερόμενος στα θέματα της εισοδηματικής πολιτικής, είπε ότι εντός των επομένων εβδομάδων θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις στα όρια της αντοχής της ελληνικής οικονομίας και επανέλαβε ότι εξετάζεται η ενσωμάτωση επιδομάτων στο βασικό μισθό.

Για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι είμαστε σε μια νέα φάση που αφορά τις επιχειρήσεις διαχείρισης υποδομών και διαχείρισης δικτύων. Επίσης ανέφερε ότι προετοιμάζεται η πρακτική που θα ακολουθηθεί για τα αεροδρόμια το 2008, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι χρονιά περισσότερο προετοιμασίας παρά ολοκλήρωσης των αποκρατικοποιήσεων.

Για το ασφαλιστικό, απαντώντας σε ερώτηση αν ισχύουν τα τρία όχι του πρωθυπουργού, είπε ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της που ανακοινώνει δημόσια.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε την κατάργηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από φόρο υπεραξίας. Το πως ακριβώς θα γίνει αυτό, είναι κάτι το οποίο θα μελετήσει το υπουργείο Οικονομικών πριν να υπάρξουν οι αλλαγές, διευκρίνησε.

Για τη φοροδιαφυγή

Για τη φοροδιαφυγή είπε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η νοοτροπία και πρόσθεσε ότι η ελληνική κοινή γνώμη αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή με μεγάλη επιείκεια, γι αυτό αρχίζει άμεσα επικοινωνιακό πρόγραμμα με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, η αντιμέτωπιση της φοροδιαφυγής είναι μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες της κυβέρνησης και με το νέο νόμο που έχει ψηφιστεί και το νέο σύστημα διακίνησης πετρελαίου που καθιερώθηκε, η φοροδιαφυγή θα περιοριστεί.

Παράλληλα, είπε ότι όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών λειτουργούν με διαφάνεια και οι οδηγίες που έχουν δοθεί, είναι να είναι οι ελεγκτές αυστηροί, αλλά να μη γίνεται κατάχρηση εξουσίας.

Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθεί κάθε πληροφορία για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Διευκρίνησε ότι θα αξιοποιηθούν πληροφορίες και από το εξωτερικό, σε συνεργασία με άλλα κράτη, αναφερόμενος στην λίστα με μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες που έχουν στα χέρια τους οι γερμανικές Αρχές. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι θα ζητηθούν προς αξιοποίηση τα στοιχεία αυτά.

Τέλος, αναφερόμενος σε θέματα σχετικά με την ενέργεια και τη συνεργασία που είχε χθες με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, είπε ότι για τα θέματα ενεργειακής πολιτικής πρέπει να σταθμίζονται μια σειρά παράγοντες, όπως είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η επάρκεια, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, θα εξεταστούν οι όποιες επενδύσεις.

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης