Αποτελέσματα live αναζήτησης

Παρατείνεται για ένα χρόνο η υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ

25 Φεβρουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Περιθώριο έως το τέλος του 2009 έχει η Ελλάδα για την απορρόφηση δημόσιας δαπάνης 2,4 δισ. ευρώ του ΓΆ ΚΠΣ, καθώς έλαβε από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή παράταση ενός χρόνου για την ολοκλήρωση δύο επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Παρατείνεται για ένα χρόνο η υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ

Περιθώριο έως το τέλος του 2009 έχει η Ελλάδα για την απορρόφηση δημόσιας δαπάνης 2,4 δισ. ευρώ του ΓΆ ΚΠΣ, καθώς έλαβε από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή παράταση ενός χρόνου για την ολοκλήρωση δύο επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Eπιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την παράταση των επιχειρησιακών προγραμμάτων «Οδικοί άξονες, λιμάνια, αστική ανάπτυξη» και «Σιδηρόδρομος, αεροδρόμια, αστικές μεταφορές» έως το τέλος του 2009. Σημειώνεται ότι προ μηνών δόθηκε παράταση και για τα περιφερειακά προγράμματα Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στις περιοχές.

Αυτό σημαίνει ότι πόροι ύψους 1,6 δισ. ευρώ για τα οδικά έργα, 800 εκατ. ευρώ για τα σιδηροδρομικά και 812 εκατ. ευρώ για τα τέσσερα ΠΕΠ μπορούν να απορροφηθούν έως το τέλος του 2009, αντί του τέλους του 2008 που ισχύει για τα υπόλοιπα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ. Δηλαδή, το συνολικό ύψος των πληρωμών που μπορούν να γίνουν έως το τέλος του επόμενου χρόνου φθάνει τα 3,2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το βάρος της απορρόφησης να περιορίζεται εφέτος σε επίπεδα κάτω από 5 δισ. ευρώ

Εκδήλωση για ΕΣΠΑ

Την ιδιαίτερη ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιλογές των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ μετέφερε προς τον υπουργό Oικονομίας και Oικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη η κοινοτική επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Danuta Humbner κατά τη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Γ΄ ΚΠΣ και των στόχων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013. Από την πλευρά του ο υπουργός τόνισε ότι με το ΕΣΠΑ η χώρα μας θα έχει στη διάθεσή της για να αξιοποιήσει 39,4 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς –δημόσιους και ιδιωτικούς– πόρους. Με αυτούς τους πόρους έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Να καταστήσουμε την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και πιο δυναμική. Να επιτύχουμε ουσιαστική σύγκλιση της Περιφέρειας.

Μεταξύ των άλλων, τόνισε, με τα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον χώρο της μεταποίησης και του εμπορίου ενισχύονται 50.000 επιχειρήσεις και τίθεται ως στόχος η δημιουργία 20.000 νέων θέσεων εργασίας. Αναβαθμίζονται 95.000 τουριστικές κλίνες, με στόχο να ανέβουν κατηγορία οι τουριστικές μονάδες της χώρας. Επιχορηγούνται 700 επιχειρήσεις για τη δημιουργία τμημάτων Eρευνας και Ανάπτυξης, ώστε να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες ή να προσαρμόσουν προηγμένες τεχνολογίες στην παραγωγική τους διαδικασία. Τίθεται ως στόχος το 60% των βασικών υπηρεσιών του Δημοσίου που διατίθενται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να παρέχονται ηλεκτρονικά. Ο κ. Αλογοσκούφης κάνοντας αναφορά στο ΓΆ ΚΠΣ σημείωσε ότι: τον Μάρτιο του 2004, μετά από 50 μήνες υλοποίησης, η απορρόφηση των πόρων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης δεν ξεπερνούσε το 23%. Σήμερα, έχει απορροφηθεί πάνω από το 76% των πόρων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Με αυτές τις προσπάθειες η Ελλάδα αποκτά σύγχρονες υποδομές, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της, τονώνει την επιχειρηματικότητα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για μια νέα γενιά προγραμμάτων –τόνισε η επίτροπος αναφερόμενη στο ΕΣΠΑ– η υλοποίηση των οποίων θα ενισχύσουν σημαντικά την Ελλαδα στους τομείς νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, θα αποτελέσουν κίνητρα για νέες επενδύσεις καθώς και εισαγωγή των ΜμΕ στην παγκόσμια αγορά μέσω της ενστέρνισης των νέων τεχνολογιών.

Επίσης θα επιτρέψει στις Περιφέρειες μέσω της απόκτησης δεξιοτήτων από τους εργαζομένους και τους υπαλλήλους να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην παγκόσμια αγορά.

Πηγή ExpressΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης