Αποτελέσματα live αναζήτησης

Έλεγχοι σε επιχειρήσεις για τον ΦΠΑ

22 Φεβρουάριου 2008 Σχόλια
  • Στοχευμένους ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ ξεκινάει από τον επόμενο μήνα η Υπηρεσία Ειδικού Ελέγχου (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Έλεγχοι σε επιχειρήσεις για τον ΦΠΑ

Στοχευμένους ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ ξεκινάει από τον επόμενο μήνα η Υπηρεσία Ειδικού Ελέγχου (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο έλεγχος των μεγάλων επιχειρήσεων αποσκοπεί στον εντοπισμό της μεγάλης φοροδιαφυγής και αποφασίσθηκε κυρίως μετά την υψηλή παραβατικότητα – κοντά στο 40% που έδειξαν οι έλεγχοι που έγιναν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρους μέχρι 300.000 ευρώ.

Οι ελεγκτές του υπουργείου οικονομικών θα επικεντρωθούν αρχικά σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε όσες κατά το παρελθόν παρουσίασαν τάσεις φοροδιαφυγής ή υψηλά κέρδη ή ζημίες.

Ο έλεγχος των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που είναι υπόχρεοι στον ΦΠΑ θα γίνεται ύστερα από την αξιολόγηση ορισμένων κριτηρίων.

Τα κριτήρια αυτά είναι:

• Το ποσοστό απόδοσης του ΦΠΑ σε σχέση με τις δηλωθείσες εκροές της επιχείρησης. Το εν λόγω ποσοστό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,5%.

• Η συχνή εμφάνιση πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις.

• Η πρόσφατη μετατροπή του υπολοίπου ΦΠΑ από πιστωτικό σε χρεωστικό.

Με τα κριτήρια αυτά, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, ουσιαστικά αναζητείται:

1. Μη έκδοση φορολογικών στοιχείων από τις επιχειρήσεις.

2. Ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων.

3. Μη καταχώρηση της αξίας των στοιχείων του ΚΒΣ στα βιβλία.

4. Ανακριβής καταχώρηση της αξίας των στοιχείων.

5. Μη ορθή μεταφορά των δεδομένων των βιβλίων και στοιχείων στις οικείες δηλώσεις ΦΠΑ.

Στο σχέδιο δίνεται εντολή να ελεγχθούν επίσης οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν περισσότερους του ενός συντελεστές ΦΠΑ, διότι έχει αποδειχθεί ότι αποδίδουν ΦΠΑ με χαμηλό συντελεστή για φορολογητέα έσοδα που υπάγονται σε υψηλότερο συντελεστή.

Το σχέδιο δράσης της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη με τον ειδικό γραμματέα της Υπηρεσίας Σπύρο Κλαδά, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να δώσει εντολές και στις εκεί ελεγκτικές υπηρεσίες. Στο ειδικό σχέδιο, που προβλέπει συνολικά 12.000 στοχευμένους ελέχγους για το τρέχον έτος, επισημαίνονται και καταγράφονται οι συνήθεις τρόποι με τους οποίους «χτυπά» η φοροδιαφυγή στον τομέα του ΦΠΑ.

Παράλληλα περιγράφονται οι ειδικές οδηγίες που πρέπει να έχουν υπόψη τους τα ελεγκτικά όργανα, οι ελεγκτικές διαδικασίες για λεπτομερή έλεγχο των βιβλίων και στοιχείων καθώς και οι ελεγκτικές ενέργειες για τη διαπίστωση της υποβολής των δηλώσεων και απόδοσης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι στο στόχαστρο της ΥΠΕΕ έχουν μπει και οι επιχειρήσεις που διενεργούν απογραφές κατά τις ημέρες αυτές. Σύμφωνα με τις εντολές που έχουν λάβει, οι ελεγκτές θα στοχεύσουν στις ανώνυμες βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου και με μεγάλο κύκλο εργασιών λιανικού εμπορίου.

Η επιλογή των ελεγχόμενων θα γίνει με βάση τις πληροφορίες που έχουν ήδη οι ελεγκτικές υπηρεσίες από τα μηχανογραφικά συστήματα Αρτεμις, ΟΠΣ ΥΠΕΕ, Taxis κ.λπ. Ειδικά δε για επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, αν ο τζίρος τους είναι άνω των 300.000 ευρώ τότε θα διενεργείται και ποσοτική επαλήθευση τουλάχιστον ενός προϊόντος.

Πηγή express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης