Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αυξάνονται τα ειδικά όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση

15 Φεβρουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Aύξηση στα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και όχι στα γενικά θα περιλαμβάνει η επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπως επισήμανε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ξεκαθαρίζοντας για πρώτη φορά, επίσημα, το ομιχλώδες τοπίο των επικείμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό.
Αυξάνονται τα ειδικά όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση
 

Aύξηση στα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και όχι στα γενικά θα περιλαμβάνει η επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπως επισήμανε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ξεκαθαρίζοντας για πρώτη φορά, επίσημα, το ομιχλώδες τοπίο των επικείμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό.
Ειδικότερα, χθες, η κ. Πετραλιά κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του Economist διευκρίνισε ότι εξετάζονται τα ειδικά και όχι τα γενικά όρια συνταξιοδότησης, με έμφαση στον εξορθολογισμό της σχέσης εργασιακού και συνταξιοδοτικού χρόνου και στη συμφιλίωση του οικογενειακού και του εργασιακού βίου μέσα από μέτρα προστασίας της μητρότητας, την περίοδο κατά την οποία η εργαζόμενη γυναίκα χρειάζεται πραγματικά αυτή την υποστήριξη.

Η κ. Πετραλιά μίλησε για «μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με στόχο τη διαμόρφωση μιας υγιούς βάσης, που θα θωρακίσει τις παροχές των σημερινών και των αυριανών ασφαλισμένων». Απαρίθμησε ως βασικούς άξονες της κυβερνητικής πρότασης τη διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωση του συστήματος, τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις θεσμικές παρεμβάσεις, καθώς επίσης και τα θεσμικά μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των ασφαλιστικών οργανισμών. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τώρα, διότι, όπως είπε, αν καθυστερήσουμε κι άλλο, τόσο πιο επώδυνες θα ήταν οι αλλαγές στο μέλλον και πιο μικρή η δυνατότητα σταδιακής εφαρμογής κάποιων μέτρων.

«Το χάσμα δεν καλύπτεται με μικρές αποσπασματικές κινήσεις» δήλωσε, τονίζοντας ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση γίνεται πράξη με ανανεωμένη την εντολή των πολιτών».

Υπέρ της λήψης αποφάσεων με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος τάχθηκαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Νίκος Αναλυτής, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο διοικητής του ΙΚΑ Γεώργιος Μέργος.

Συγκεκριμένα:

Νίκος Γκαργκάνας: Για φως στην άκρη του τούνελ, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σύντομα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μίλησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, εμφανίζοντας ζοφερό το μέλλον της χώρας σε αντίθετη περίπτωση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις για την Ελλάδα της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε., που παρουσίασε ο κ. Γκαργκάνας, με δεδομένη την πρόοδο της υγειονομικής περίθαλψης, ως το 2050, ο πληθυσμός της χώρας σε άτομα άνω των 65 χρόνων αναμένεται να αυξηθεί κατά 60%, ενώ λόγω του χαμηλού δείκτη γονιμότητας η μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας θα φτάσει το 20%.

Νίκος Αναλυτής: Περιορισμό του αριθμού των ασφαλιστικών ταμείων, αναδιάταξη των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και αποθάρρυνση της πρόωρης συνταξιοδότησης πρόταξε ως απαντήσεις στις αδυναμίες του ασφαλιστικού συστήματος ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Νίκος Αναλυτής, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Ο κ. Αναλυτής χαρακτήρισε το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα «πολυδαίδαλο και κατακερματισμένο», εκτιμώντας ότι με αυτή τη μορφή οδηγεί στην πολυδιάσπαση και τη σπατάλη των πόρων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πηγές του προβλήματος το δημογραφικό ζήτημα και την εισφοροδιαφυγή και εξέφρασε την άποψη ότι οι ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να αντιμετωπιστούν συνθετικά ως βασικό αναπτυξιακό θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Αναλυτή, το σημερινό κόστος των συντάξεων ανέρχεται στο 12,5% του ΑΕΠ. Σε 30 χρόνια θα αγγίξει το 24%, πρόσθεσε.

Κωνσταντίνος Μίχαλος: «Αυτή τη φορά τουλάχιστον δεν θα πρέπει να συμβιβαστούμε με αποσπασματικές και επιδερμικές λύσεις, ούτε με μέτρα που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες αντί για τα αίτια του προβλήματος», υπογράμμισε χθες στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Oπως τόνισε θέση του ΕΒΕΑ είναι ότι τα σημεία όπου πάσχει το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι πρωτίστως θέματα αρχής, θέματα δομικά και λιγότερο δημογραφικά ή αριθμητικά. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι για ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η απάντηση δεν είναι η μείωση των συντάξεων, ούτε η αύξηση των ορίων ηλικίας. «Είναι κυρίως η δομική του εξυγίανση, με βάση κοινά αποδεκτές αρχές, οι οποίες θα συμφωνηθούν από τώρα και θα εφαρμοστούν καθολικά σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε.

Γεώργιος Μέργος: Την ανάγκη προσαρμογής του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στις μεταβολές των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων, επεσήμανε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Γεώργιος Μέργος. «Το σύστημα δεν μπορεί να είναι ούτε στατικό, ούτε δογματικό και πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τη μεγάλη τεχνολογική αλλαγή, τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση και τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της κοινωνικής ασφάλισης», επεσήμανε ο κ. Μέργος, προσθέτοντας ότι «η μεταρρύθμιση στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει πάρα πολύ».

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου

Οι εργαζόμενοι που ασφαλίστηκαν μετά το 1978 και οι εργαζόμενες μητέρες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες αναμένεται να θιγούν από την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Εξάλλου, η δήλωση της κ. Πετραλιά για τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης επιβεβαιώνουν οι εργαζόμενες μητέρες θα είναι η πρώτη ομάδα ασφαλισμένων που θα θιγούν. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

- Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 60ό έτος για τους ασφαλισμένους με 35ετή προϋπηρεσία. Σήμερα το απαιτούμενο όριο είναι το 58ο έτος. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η κατά δύο έτη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης θα γίνει σταδιακά με εξάμηνα, κατά το πρότυπο του Νόμου Σιούφα και θα ισχύσει για τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτούνται από το 2013 και μετά. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι στο συρτάρι υπάρχει και εναλλακτική διάταξη που προβλέπει ενεργοποίηση της αύξησης ανά έτος από το 2010. Η συνταξιοδότηση με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας –σε όσα Ταμεία ισχύει ήδη– δεν αλλάζει. Αλλά για τη διαδοχική ασφάλιση θα απαιτείται 40ετία.

- Αναγνώριση πλασματικού χρόνου για τις εργαζόμενες μητέρες, έως και 6 έτη (με πιθανότερο το σενάριο 5 έτη) για 3 παιδιά, καθιέρωση επιδοτούμενων (από τον ΟΑΕΔ) αδειών με αποδοχές και θεσμοθέτηση ετήσιας άδειας μετ΄ αποδοχών για έναν χρόνο στις γυναίκες αμέσως μετά τη γέννα.

- Εφαρμογή αναλογικής σύνταξης που ίσχυε μέχρι 31/12/2007 για όσους έχουν 3.500 ένσημα και έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Γ. Κουτρουμάνη από τις αλλαγές θα θιγούν:

- περίπου 200.000 εργαζόμενες μητέρες

- 150.000 άνδρες από το 1978 και μετά.

Ακόμη ο κ. Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι 300.000 εργαζόμενοι που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με πρόωρη συνταξιοδότηση θα μπορέσουν να το κάνουν λόγω της μείωσης 8% που θα προβλέπει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Οι παραπάνω θα θιγούν και επικουρικά μαζί με άλλους 250.000 εργαζόμενους.
Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης