Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κίνητρα για ίδρυση επαγγελματικών Ταμείων

12 Φεβρουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Kίνητρα για την ανάπτυξη και καθιέρωση του θεσμού των επαγγελματικών Tαμείων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν ρυθμίσεις σχετικά με την εθελοντική δημιουργία επαγγελματικών Tαμείων από κλάδους εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία θα χορηγούν σύνταξη, εφάπαξ και παροχές υγείας.
Κίνητρα για ίδρυση επαγγελματικών Ταμείων

Kίνητρα για την ανάπτυξη και καθιέρωση του θεσμού των επαγγελματικών Tαμείων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν ρυθμίσεις σχετικά με την εθελοντική δημιουργία επαγγελματικών Tαμείων από κλάδους εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία θα χορηγούν σύνταξη, εφάπαξ και παροχές υγείας.

Με αυτό τον τρόπο κάθε ασφαλισμένος θα έχει ανάλογα με τις εισφορές που θα πληρώνει το δικό του αποθεματικό για να του καταβάλλονται στη συνέχεια η σύνταξη, το ποσό του εφάπαξ και παροχές υγείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λέγεται ότι ένα από τα κίνητρα για τη δημιουργία επαγγελματικών Tαμείων θα είναι για ποσό μέχρι 6.000 ευρώ (καταβολή των εισφορών), ετησίως, θα εκπίπτει από τη φορολογία. Συνδικαλιστικοί φορείς υπογραμμίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο εισάγει ουσιαστικά την ιδιωτική ασφάλιση στην κοινωνική, ανοίγοντας «παράθυρο» και στις εταιρίες ιδιωτικών συμφερόντων.

Στο μεταξύ, χθες η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά συνάντησε το δ.σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και τους διαβεβαίωσε ότι «δεν θα χαθεί κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα». Η υπουργός είπε ξανά ότι «ουδείς εργαζόμενος στα ασφαλιστικά Tαμεία θα χάσει την εργασία του. Η εξέλιξη της μισθολογικής τους κατάστασης όπως και η υπαλληλική τους εξέλιξη, μαζί με όλα τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, δεν θίγονται. Δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή». Ωστόσο εμμένει στο θέμα των ενοποιήσεων, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση για τις ενοποιήσεις των Ταμείων στοχεύει σε ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Tαμεία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Γιώργος Κουτρουμάνης κατέθεσε στην υπουργό υπόμνημα με τις σοβαρές επιφυλάξεις της ομοσπονδίας για τις ενοποιήσεις με τον τρόπο που προωθούνται και ταυτόχρονα της εξήγησε ότι αυτές οι αλλαγές που αφορούν όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων εκτός του ότι θα είναι επώδυνες αλλαγές για τους εργαζομένους, ουσιαστικά θα είναι αναποτελεσματικές γιατί δεν λύνουν τα προβλήματα των ασφαλιστικών Tαμείων.

Σημείωσε δε ότι τα προβλήματα για να αντιμετωπισθούν χρειάζεται να επιλυθούν τα πραγματικά προβλήματα, οι αιτίες που τα δημιουργούν, και σαν τέτοιες αιτίες αναφέρθηκαν η μεγάλη εισφοροδιαφυγή, οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και βεβαίως η χαμηλή χρηματοδότηση από την πλευρά του Δημοσίου. Πάντως, κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, η υπουργός ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε τα σενάρια που δημοσιεύονται.

ΤΕΕ: Θα ακυρώσουμε τον νόμο για το ασφαλιστικό

Ενέργειες που θα έχουν ως στόχο την ακύρωση του νόμου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση που «η κυβέρνηση επιμείνει στην τεκμηριωμένα απαράδεκτη ενοποίηση των ασφαλιστικών Tαμείων» έχει αποφασίσει να στηρίξει το ΤΕΕ. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το Τεχνικό Επιμελητήριο σημειώνει πως οι μηχανικοί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, καλώντας τους μάλιστα να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική απεργία αύριο Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, το ΤΕΕ αποφάσισε να συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου και εν σώματι να μεταβεί έξω από τη Βουλή, όπου από κοινού με όλους τους άλλους μηχανικούς θα διαδηλώσει κατά τη διάρκεια της εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτησης μεταξύ πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, πως κατά τη συνεδρίαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, τονίστηκε από όλες τις πλευρές ότι «πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η επίλυση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζει το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας, αλλά αποκλειστικά και μόνο η υφαρπαγή των αποθεματικών και των άλλων περιουσιακών στοιχείων του ΤΣΜΕΔΕ».

«Με άλλα λόγια, να μεταβάλει ένα υγιές οικονομικά Tαμείο σε προβληματικό», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΤΕΕ και σημειώνει πως «γιΆ αυτό ακριβώς τον λόγο η κυβέρνηση δεν αποτολμά έναν ουσιαστικό διάλογο, αλλά επιχειρεί να εμφανίσει τις επαφές του τέως και της νυν υπουργού Απασχόλησης με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων ως διάλογο».

Πηγή   ΕΞΠΡΕΣ  



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης