Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αναγγελία θυέλλης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

8 Φεβρουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Πυκνώνουν τα γκρίζα σύννεφα της ύφεσης πάνω από την αμερικανική οικονομία και όλα δείχνουν ότι η κρίση που ξεκίνησε από τα subprimes δάνεια στις ΗΠΑ περνά και στην Ευρώπη, καθορίζοντας τις βασικότερες οικονομικές παραμέτρους με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Αναγγελία θυέλλης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τι προβλέπουν οι ειδικοί για τιμές πετρελαίου, επιτόκια, ακρίβεια, ανάπτυξη

 Πυκνώνουν τα γκρίζα σύννεφα της ύφεσης πάνω από την αμερικανική οικονομία και όλα δείχνουν ότι η κρίση που ξεκίνησε από τα subprimes δάνεια στις ΗΠΑ περνά και στην Ευρώπη, καθορίζοντας τις βασικότερες οικονομικές παραμέτρους με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Διεθνείς αναλυτές, στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου του «Εconomist» που διοργανώθηκε χθες στην Αθήνα, προέβλεψαν ότι η ύφεση έχει ήδη χτυπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, η κρίση θα περάσει και στην ευρωπαϊκή οικονομία και οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, όπως και οι τιμές των τροφίμων και των πρώτων υλών διεθνώς. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ το οποίο προκαλεί εφιάλτες σε δανειολήπτες, καταναλωτές αλλά και επιχειρηματίες. Ελπίδα για την παγκόσμια οικονομία είναι οι αναδυόμενες αγορές οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσουν αντίβαρο στην κρίση.

Προβλέψεις οικονομολόγων
Ως προς τη διαμόρφωση των βασικών παραμέτρων της οικονομίας, οι προβλέψεις των κορυφαίων οικονομολόγων όπως διατυπώθηκαν χθες είναι οι ακόλουθες:
● Οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα (90 δολάρια το βαρέλι), όχι όμως χαμηλότερα από τα 70 με 80 δολάρια το βαρέλι, λόγω του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να μειώσει την παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι καταναλωτές και επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να ζήσουν με ακριβό πετρέλαιο και βενζίνη για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη.
● Το δολάριο αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω έναντι του ευρώ, όχι όμως και έναντι του ιαπωνικού γιεν ή του κινεζικού γουάν. Η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών προϊόντων- αλλά και των ελληνικών, διευρύνοντας παράλληλα το ήδη υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Ωστόσο, κερδισμένοι βγαίνουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές καθώς θα εξακολουθούν να αγοράζουν φθηνά τα αμερικανικά προϊόντα.
● Τα αμερικανικά επιτόκια αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, φτάνοντας ακόμα και το 2% και θα διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του δολαρίου, ευνοεί όσους δανειστούν σε αμερικανικό νόμισμα.
● Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια του ευρώ, όχι όμως άμεσα και σε μικρότερο βαθμό απ΄ ό,τι αναμένεται.
● Η αύξηση των πρώτων υλών έχει προκαλέσει μόνιμο σοκ στις τιμές των αγαθών. Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές (στα επίπεδα αυτά), ο πληθωρισμός θα μειωθεί και λόγω της γενικότερης οικονομικής ύφεσης. Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι μισθοί δεν θα αυξηθούν αρκετά, οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά τα είδη πρώτης ανάγκης.
● Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία θα μειωθεί σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2008, για να ανακάμψει αργότερα.

Εκτιμήσεις
Όπως ανέφερε χθες ο κ. Εric Chaney, γενικός διευθυντής και επικεφαλής οικονομολόγος της Μorgan Stanley για την Ευρώπη, η αμερικανική οικονομία έχει ύφεση ενώ η χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία είναι κοινή τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, θα περάσει και στην πραγματική οικονομία, άγνωστο όμως σε ποιο βαθμό. Και προσέθεσε ότι αν και η οικονομική επιβράδυνση θα χτυπήσει εξίσου και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται πιο ανθεκτική στην αντιμετώπισή της, καθώς δεν αντιμετωπίζει στο σύνολό της πρόβλημα φούσκας των ακινήτων όπως συνέβαινε στις ΗΠΑ.
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο κορυφαίος Ευρωπαίος τραπεζίτης και πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ινστιτούτου (προδρόμου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) κ. Αlexandre Lamfalussy: «Η παγκόσμια οικονομία θα βγει από την κρίση, όχι όμως γρήγορα και όχι αναίμακτα».
Πάντως, οι διεθνείς αναλυτές είναι περισσότερο αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία καθώς από τη μία οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες στη διεθνή κρίση- όπως συμβαίνει με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους- και από την άλλη η κλειστή φύση της εγχώριας οικονομίας, με την ανάπτυξη να τροφοδοτείται κυρίως από εσωτερική ζήτηση, λειτουργεί ως ανάχωμα στις διεθνείς πιέσεις.

Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης