Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΥΠΟΙΚ:Παγώνουν για έξι μήνες οι αυξήσεις στις αντικειμενικές

8 Φεβρουάριου 2008
  • Για το φθινόπωρο μετατίθεται η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Η ρευστότητα των πολιτικών εξελίξεων και η κρίση στην κτηματαγορά φρενάρουν την τρίτη δόση των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών στα εντός σχεδίου ακίνητα που το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σχεδίαζε να επιβάλει τον Μάρτιο. Αντίθετα, με τα εντός σχεδίου, την 1η Μαρτίου θα ανακοινωθεί η δεύτερη δόση αυξήσεων στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι νέες «αντικειμενικές αξίες γης» θα είναι αυξημένες σημαντικά μόνο στις περιοχές του Λεκανοπεδίου και ηπιότερες στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
ΥΠΟΙΚ:Παγώνουν για έξι μήνες οι αυξήσεις στις αντικειμενικές


Για το φθινόπωρο μετατίθεται η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Η ρευστότητα των πολιτικών εξελίξεων και η κρίση στην κτηματαγορά φρενάρουν την τρίτη δόση των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών στα εντός σχεδίου ακίνητα που το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σχεδίαζε να επιβάλει τον Μάρτιο. Αντίθετα, με τα εντός σχεδίου, την 1η Μαρτίου θα ανακοινωθεί η δεύτερη δόση αυξήσεων στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι νέες «αντικειμενικές αξίες γης» θα είναι αυξημένες σημαντικά μόνο στις περιοχές του Λεκανοπεδίου και ηπιότερες στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Νέες τιμές
Ειδικότερα, οι νέες τιμές αφετηρίας ανά τετραγωνικό μέτρο γης εκτός σχεδίου -οι λεγόμενες Αρχικές Βασικές Αξίες (ΑΒΑ) και Ειδικές Βασικές Αξίες (ΕΒΑ)- θα είναι αυξημένες κατά 80%-100% στον Νομό Αττικής και κατά 20% σε μέσα επίπεδα στην υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση τις πυρόπληκτες περιοχές των Νομών Αρκαδίας, Αχαϊας, Ευβοίας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μαγνησίας και Μεσσηνίας που δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέχρι και 100% θα επιβληθούν στα εκτός σχεδίου πόλης αγροτεμάχια που βρίσκονται σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όπου τα τελευταία χρόνια οι αγοραίες τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της κατασκευής σημαντικών συγκοινωνιακών υποδομών, όπως η Αττική Οδός και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα οι αρμόδιες υπηρεσίες θα υποβάλουν το αργότερο έως τις 15 Φεβρουαρίου στον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα τους πίνακες με τις νέες αυξημένες «αντικειμενικές αξίες γης», ώστε μετά τις ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις και διορθώσεις να ετοιμαστεί η σχετική απόφαση και να ισχύσουν από την 1η Μαρτίου. Αμέσως μετά τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών τιμών γης για τις εκτός σχεδίου πόλης εδαφικές εκτάσεις, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης σε 5 περιοχές της χώρας, στις οποίες εξακολουθεί να ισχύει το σύστημα των συγκριτικών στοιχείων, δηλαδή του προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων με βάση στοιχεία για πωλήσεις γειτονικών ακινήτων, ενώ στην ουσία η αξία προσδιορίζεται αυθαίρετα από τις κατά τόπους εφορίες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μετά το Πάσχα προβλέπεται να αποκτήσουν και τα ακίνητα αυτά, για πρώτη φορά, τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση τις οποίες θα προσδιορίζονται στο εξής οι φορολογητέες αξίες για τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων, καθώς και για την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ).

Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα έσοδα από  τη φορολογία ακινήτων το 2008
Έσοδα ύψους άνω των 1 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσια έναντι του 2007 όταν συγκεντρώθηκαν 465 εκατ. ευρώ, προβλέπεται πως θα αντλήσει φέτος το ελληνικό δημόσιο από τη φορολογία των ακινήτων.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Βορείου Ελλάδος (ΕΦΟΒΕ), κ. Ι. Τύρης, από το βήμα εκδήλωσης του ΤΕΕ/ΤΚΜ, για τη φορολογία ακινήτων, προσθέτοντας ότι παρά την ψήφιση σειράς νομοθετημάτων «η πολυνομία συνεχίζει να βαραίνει τα ακίνητα, με συνολικά 30 φόρους να βρίσκονται σε ισχύ». Ο ίδιος προέβλεψε επίσης πως στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτό γιατί «το υπουργείο Οικονομικών, πιθανότατα, θα θέσει ως κατώτατη αντικειμενική αξία τα 1.000 ευρώ, ανά τετραγωνικό».

Αναφερόμενος στην προβλεπόμενη, για το 2008, αύξηση εσόδων από τη φορολογία των ακινήτων, ο πρόεδρος της ΕΦΟΒΕ, υποστήριξε ότι θα προέλθει κυρίως από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων ( ΕΤΑΚ).

Εξοχικά
Ο ομιλητής ανέφερε ενδεικτικά πως περίπου 2 εκατ. Έλληνες, ιδιοκτήτες εξοχικής κατοικίας και άλλων κτισμάτων σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων, θα κληθούν να πληρώσουν ΕΤΑΚ.

Εξήγησε δε, ότι με τον ν. 3634/2008, ευνοημένοι είναι μόνο οι μεγαλοϊδιοκτήτες, οι οποίοι απαλλάσσονται από το ΦΜΑΠ, καθώς και οι offshore εταιρείες, αφού καταργείται ο ειδικός φόρος 3% επί των ακινήτων τους. Περαιτέρω ο κ. Τύρης, τόνισε ότι οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, αρχής γενομένης από το 2006, με την επιβολή του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές, «θα έχουν σαν αποτέλεσμα να αντληθεί, κατά τη διάρκεια του 2008, περίπου το 1/6 των εσόδων που είχε το δημόσιο στην 20ετία 1988- 2007, όταν τα συνολικά έσοδα από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας διαμορφώθηκαν σε 6,43 δισ. ευρώ».

Πηγή ΗμερησίαΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης