Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αλαλούμ με τον φόρο κατοχής ακινήτων

5 Φεβρουάριου 2008 Σχόλια
Αλαλούμ με τον φόρο κατοχής ακινήτων
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Χάος επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τον φόρο κατοχής ακινήτων. Το υπουργείο εξακολουθεί να βρίσκεται στην αναζήτηση των τιμών των ακινήτων με τις οποίες θα υπολογιστεί ο φόρος, καθώς οι αντικειμενικές τιμές δεν μπορούν να εφαρμοστούν ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι ο πονοκέφαλος για τις τιμές που θα ισχύσουν για τα οικόπεδα. Επίσης, μεγάλη μερίδα φορολογουμένων που είχε υποβάλει λανθασμένες δηλώσεις Ε9 τα προηγούμενα χρόνια τελεί υπό πλήρη σύγχυση σχετικά με τις διορθώσεις που πρέπει να κάνει με την υποβολή νέων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.
Αλαλούμ με τον φόρο κατοχής ακινήτων

Ψάχνουν ακόμα τις τιμές με τις οποίες θα υπολογιστεί ο φόρος

 Χάος επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τον φόρο κατοχής ακινήτων. Το υπουργείο εξακολουθεί να βρίσκεται στην αναζήτηση των τιμών των ακινήτων με τις οποίες θα υπολογιστεί ο φόρος, καθώς οι αντικειμενικές τιμές δεν μπορούν να εφαρμοστούν ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι ο πονοκέφαλος για τις τιμές που θα ισχύσουν για τα οικόπεδα.
Επίσης, μεγάλη μερίδα φορολογουμένων που είχε υποβάλει λανθασμένες δηλώσεις Ε9 τα προηγούμενα χρόνια τελεί υπό πλήρη σύγχυση σχετικά με τις διορθώσεις που πρέπει να κάνει με την υποβολή νέων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

Λάθος σχεδιασμός
Το χάος με τις τιμές με τις οποίες θα εφαρμοστεί ο φόρος κατοχής ακινήτων έγκειται στο γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να υπολογίσει αντικειμενικές τιμές λόγω του λανθασμένου σχεδιασμού που έγινε πριν από τρία χρόνια στο έντυπο Ε9. Ειδικότερα, για τον υπολογισμό της αντικειμενικής τιμής κάθε ακινήτου λαμβάνονται υπόψη δεκάδες χαρακτηριστικά του. Για παράδειγμα λαμβάνεται υπόψη ακόμη και αν το διαμέρισμα έχει κεντρική θέρμανση ή η πολυκατοικία στην οποία βρίσκεται το διαμέρισμα διαθέτει ασανσέρ.
Ωστόσο, στο Ε9 έχουν αναγραφεί περιορισμένα στοιχεία αναφορικά με τα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου, όπως είναι η επιφάνεια, η παλαιότητα και ο όροφος. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς αντί για τις αντικειμενικές αναζητούν μια ειδική φόρμουλα υπολογισμού τιμών για τον φόρο κατοχής που αν και δεν θα υπολογίζει ακριβώς αντικειμενική τιμή για κάθε ακίνητο, θα υπολογίζει τουλάχιστον κάποια τιμή που θα την προσεγγίζει.

Τιμές οικοπέδων
Αλαλούμ επικρατεί και με τις τιμές των οικοπέδων. Για τον υπολογισμό της αντικειμενικής τιμής απαιτούνται δεκάδες παράμετροι και συντελεστές, όπως είναι ο συντελεστής εμπορικότητας, η απόσταση από την παραλία και η απόσταση από εθνικό δρόμο. Και σε αυτήν την περίπτωση τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναζητούν τρόπο προκειμένου να υπολογίσουν τις τιμές των οικοπέδων καθώς στο Ε9 έχουν αναγραφεί ελάχιστα στοιχεία από τα χαρακτηριστικά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τον καθορισμό του τρόπου υπολογισμού των τιμών των ακινήτων και των οικοπέδων για τον φόρο κατοχής θα υπογραφούν εντός του επόμενου διμήνου. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου θα προβλέπουν έναν ειδικό μαθηματικό τύπο υπολογισμού των τιμών που συστατικά του θα είναι τουλάχιστον η επιφάνεια του κτίσματος και του οικοπέδου και η παλαιότητα κάθε κατοικίας ή καταστήματος.
Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να προκληθεί σύγχυση στους φορολογουμένους καθώς άλλη είναι η αντικειμενική τιμή των ακινήτων τους και άλλη τιμή θα δουν στο εκκαθαριστικό της Εφορίας για τον φόρο κατοχής ακινήτων. Έτσι, πολλοί θα επισκεφθούν την Εφορία με αντιρρήσεις σχετικά με την αξία των ακινήτων τους αλλά και τον φόρο κατοχής ακινήτων που θα τους έχει βεβαιωθεί.

Πηγή Τα Νέα


help


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης