Τα νοσοκομεία… αιμοδοτούνται από τους προμηθευτές τους
Οικονομικές Ειδήσεις
4 Φεβρουάριος 2008
Ξεπέρασαν τα 3,1 δισ. ευρώ τα χρέη των νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες εταιρίες και το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι πλέον ασφυκτικό τόσο για το σύστημα δημόσιας περίθαλψης, όσο και τις συνδεδεμένες με αυτό εταιρίες του ιδιωτικού τομέα.
Taxheaven.gr
Τα νοσοκομεία… αιμοδοτούνται από τους προμηθευτές τους
Ξεπέρασαν τα 3,1 δισ. ευρώ τα χρέη των νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες εταιρίες και το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι πλέον ασφυκτικό τόσο για το σύστημα δημόσιας περίθαλψης, όσο και τις συνδεδεμένες με αυτό εταιρίες του ιδιωτικού τομέα.
Τρία χρόνια μετά την τελευταία ρύθμιση, τα χρέη «πνίγουν» την αγορά και το σύστημα, ενώ δεν διαφαίνεται θετική προοπτική καθώς οι οφειλές «τρέχουν» με ρυθμό αύξησης που ξεπερνά το 70%.
Μοναδική ελπίδα για το μέλλον το νέο σύστημα προμηθειών, το οποίο αναμένεται να βάλει «φρένο» στα χρέη των νοσοκομείων, αλλά κυρίως θα συμβάλει στην εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, οκτώ μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Το πρόβλημα για τις εταιρίες προμήθειας των νοσοκομείων με αναλώσιμα ιατρικά είδη αλλά και πανάκριβο εξοπλισμό είναι πολύπλευρο. Οι εταιρίες αυτές, που ξεπερνούν τις 250, ουσιαστικά χρηματοδοτούν τη λειτουργία του συστήματος, επωμιζόμενες μάλιστα σειρά άλλων βαρών. Εκτός του ότι παραμένουν απλήρωτες για τρία και πλέον χρόνια, υποχρεούνται να καταβάλλουν κανονικά ΦΠΑ επί των τιμολογίων που προσκομίζουν στα νοσοκομεία, να φορολογούνται για υποτιθέμενα κέρδη στο τέλος της κάθε χρονιάς και βεβαίως να επιβαρύνονται με το κόστος του χρήματος για το όποιο διάστημα της οφειλής. Επιπροσθέτως, και σύμφωνα με τις πρακτικές του παρελθόντος, όταν κληθούν να εισπράξουν με κάποιο τρόπο (ομόλογα κ.λπ.) τους ζητείται και μία επιπλέον έκπτωση της συμφωνηθείσας τιμής.
Eτσι, τα νέα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες εταιρίες ανέρχονται ήδη σε 3.150.928.174,94 ευρώ. Οι οφειλές αυτές αφορούν την προμήθεια υγειονομικού υλικού, φαρμάκων, ορθοπεδικού υλικού, χημικών αντιδραστηρίων κ.ά. Τα περισσότερα χρέη εμφανίζει η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής με περίπου 1 δισ. ευρώ και ακολουθεί η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νησιών, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας με περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ. Στον αντίποδα βρίσκονται τα χρέη των νοσοκομείων στην Κρήτη, με μόλις 218 εκατομμύρια ευρώ.
Σχολιάζοντας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης τόνισε ότι «τρία χρόνια μετά την τελευταία ρύθμιση των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων (1-1-2005), τα νέα χρέη του ΕΣΥ έχουν “εκτοξευτεί” στα 3,15 δισ. ευρώ, από τα 2,2 δισ. που ήταν τη περίοδο 2001-2004, με περιστατικά εξωσυμβατικών προμηθειών και παράνομων αναθέσεων δίχως διαγωνισμούς να καταγράφονται καθημερινά». Το πρόβλημα γνωρίζει πολύ καλά το υπουργείο Υγείας, αλλά οι χειρισμοί που μπορεί να κάνει απαιτούν χρόνο, που μάλλον δεν υπάρχει.
Στο πλαίσιο αυτό, αυστηρές οδηγίες στις διοικήσεις των νοσοκομείων για τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων αλλά και την υποχρεωτική έκδοση ισολογισμών, έδωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος. Κατά τη συνάντησή του με τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι κάθε «διαγωνιστική διαδικασία για προμήθειες θα πρέπει να γνωστοποιείται και να εγκρίνεται από την Επιτροπή Προμηθειών».
Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης όλων των διαδικασιών της απογραφής για κάθε νοσοκομείο, λέγοντας ότι «πρέπει έως το τέλος κάθε μήνα να έχουμε εικόνα από όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε σχέση με τα αποθέματά τους, τις συμβάσεις που εκτελούν ή έχουν αναλάβει να εκτελέσουν, τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα χρέη και του τρόπου με τον οποίο αυτά έχουν δημιουργηθεί». Επιπρόσθετα, ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε εντολές για σύνταξη ισολογισμών και προανήγγειλε ελέγχους στις προμήθειες των νοσοκομείων.
Πηγή Express