Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ηλεκτρονικά τιμολόγια για την μείωση της φοροδιαφυγής

30 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Η μείωση της φοροδιαφυγής, ο περιορισμός των προμηθειών που πληρώνει ο καταναλωτής για την εκτέλεση απλών τραπεζικών συναλλαγών και η εξοικονόμηση κόστους για το Δημόσιο είναι ορισμένα από τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή του ενιαίου χώρου πληρωμών σε ευρώ.
Ηλεκτρονικά τιμολόγια

Η μείωση της φοροδιαφυγής, ο περιορισμός των προμηθειών που πληρώνει ο καταναλωτής για την εκτέλεση απλών τραπεζικών συναλλαγών και η εξοικονόμηση κόστους για το Δημόσιο είναι ορισμένα από τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή του ενιαίου χώρου πληρωμών σε ευρώ.

Ουσιαστικά, το SEPA (Single Euro Payments Area) εισάγει την ηλεκτρονική πληρωμή (τιμολόγια κ.ά.), την εφαρμογή του οποίου υιοθέτησαν αυτοβούλως -εν συνεχεία θα υπάρξουν οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες- οι ευρωπαϊκές τράπεζες και ενώσεις τραπεζών, διευκολύνει τις συναλλαγές των απλών καταναλωτών (π.χ. εμβάσματα, μεταφορά χρημάτων κ.ά.), την καλύτερη παρακολούθηση των εργασιών του Δημοσίου, τις συναλλαγές των εμπόρων και των επιχειρήσεων. Η παρουσίαση του SEPA πραγματοποιήθηκε χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστο Γκόρτσο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΔΙΑΣ, Νίκο Αλεξόπουλο, υπό την εποπτεία του υποδιοικητή της ΤτΕ Παναγιώτη Θωμόπουλου.

Τα οφέλη για το Δημόσιο
Στις αρχές του Ιανουαρίου συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών Ειδική Επιτροπή, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της εταιρείας ΔΙΑΣ, αντικείμενο της οποίας θα είναι η εφαρμογή του SEPA στις υπηρεσίες του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ. «Η πληρωμή όλων των εργασιών του σχετίζονται με το Δημόσιο μέσω ηλεκτρονικών τιμολογίων θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση της φοροδιαφυγής, καθώς θα είναι ευκολότερη η διασταύρωση στοιχείων. Για παράδειγμα, η Σουηδία εξοικονόμησε 2 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, από την εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων», τόνισε ο κ. Θωμόπουλος δίνοντας το στίγμα των αλλαγών που επιφέρει ο Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε ευρώ.

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τα οφέλη για το Δημόσιο έφερε ως παράδειγμα τις πληρωμές που γίνονται στα νοσοκομεία της χώρας λέγοντας ότι η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων θα δίνει τη δυνατότητα στο εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή, τις πραγματικές -χωρίς υπερβολές- ανάγκες του νοσοκομείου σε φαρμακευτικό υλικό.

Με βάση μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η εξοικονόμηση κόστους σε βάθος τριετίας -σε επίπεδο Ε.Ε.- από τις πληρωμές με ηλεκτρονικά τιμολόγια εκτιμάται στην περιοχή των 160 δισ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα
Για την μεταφορά χρημάτων και εν γένει πιστώσεων η εφαρμογή του SEPA πραγματοποιείται από χθες. Σε ό,τι αφορά τις άμεσες χρεώσεις η σχετική κοινοτική οδηγία θα είναι έτοιμη τον Νοέμβριο του 2009 και τέλος η μετατροπή των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών σε νέες με ενσωματωμένη την τεχνολογία SEPA η πλήρης ενσωμάτωση θα ολοκληρωθεί σταδιακά, σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, έως το τέλος του 2010.

Με την ευκαιρία της επίσημης «πρεμιέρας» του SEPA, οι κ.κ. Charlie McCreevy (Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες), Gertrude Tumpel-Gugerell (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ) και Gerard Hartsink (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών) διοργάνωσαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες σχετική εκδήλωση με διακεκριμένους προσκεκλημένους από την αγορά πληρωμών της Ε.Ε.

Tι αλλάζει με το SEPA στις συναλλαγές

Π. Θωμόπουλος: «Η πληρωμή όλων των εργασιών του σχετίζονται με το Δημόσιο μέσω ηλεκτρονικών τιμολογίων θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση της φοροδιαφυγής, καθώς θα είναι ευκολότερη η διασταύρωση στοιχείων. Για παράδειγμα, η Σουηδία εξοικονόμησε 2 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, από την εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων».

* Καταναλωτές: Με ένα τραπεζικό λογαριασμό θα μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια (εμβάσματα, εντολές, πληρωμές κ.ά.) σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, με τα ίδια έξοδα που απαιτούνται για συναλλαγές εντός Ελλάδας.
* Εμποροι: Συναλλαγές με μία τράπεζα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
* Επιχειρήσεις: Μείωση του κόστους των συναλλαγών τους.
* Δημόσιο: Σταδιακή μείωση της φοροδιαφυγής και εξοικονόμηση πόρων.
* Για παράδειγμα η Σουηδία εξοικονόμησε
* 2 δισ. ευρώ σε ένα έτος.
* Εξοικονόμηση: Μελέτη της ΕΚΤ εκτιμά ότι η εξοικονόμηση του κόστους σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ξεπεράσει τα 160 δισ. ευρώ.
* ΔΙΑΣ: Το 2007 μέσω του ΔΙΑΣ ( 1,22¤ 2,52%) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 80 δισ. ευρώ. Με το SEPA αναμένεται εκτόξευση των συναλλαγών.

Τράπεζες

* Οι τράπεζες εξέφρασαν αρχικά αντιρρήσεις ως προς την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων, καθώς η κίνηση αυτή καταρχάς αυξάνει το κόστος στις επενδύσεις που πρέπει να κάνουν και ταυτόχρονα μειώνει το «χαράτσι» των απλών συναλλαγών του γκισέ.
* Ο SEPA θα επιτρέψει στις τράπεζες να αποδεχθούν πληρωμές με κάρτες ακόμα και όταν η τράπεζα βρίσκεται σε άλλη χώρα από τη χώρα εγκατάστασης του εμπόρου

Κερδίζουν οι καταναλωτές, χάνουν οι τράπεζες

Με τη τήρηση ενός τραπεζικού λογαριασμού στην Ελλάδα ο καταναλωτής θα μπορεί να πληρώνει (εμβάσματα κ.ά.) με άμεση χρέωση σε οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης με την ίδια ευκολία και το ίδιο κόστος όπως και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, θα μπορεί να πληρώνει το ενοίκιο του παιδιού του που σπουδάζει στο εξωτερικό, τα έξοδα του εξοχικού που διατηρεί εκτός Ελλάδος, τους λογαριασμούς ρεύματος και τηλεφώνου, καθώς και άλλες υπηρεσίες που του παρέχονται από επιχειρήσεις εντός της Ε.Ε. διατηρώντας ένα και μόνο λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

Το κόστος των συναλλαγών αυτών θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το τι πληρώνει σήμερα για να στείλει ένα έμβασμα, μία τραπεζική εντολή κ.ά. Η σχετική Κοινοτική Οδηγία

θα θεσμοθετηθεί τον Νοέμβριο του 2009, ωστόσο οι ευρωπαϊκές τράπεζες προχωρούν ήδη σε εφαρμογή του SEPA. Από χθες στην Ελλάδα εφαρμόζεται το SEPA για τη μεταφορά κεφαλαίων.

Σήμερα ένας έμπορος για την αποδοχή πληρωμών με κάρτα πρέπει να συνάπτει συμφωνία με μία ή και περισσότερες τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο SEPA θα επιτρέψει στις τράπεζες να αποδεχθούν πληρωμές με κάρτες ακόμα και όταν η τράπεζα βρίσκεται σε άλλη χώρα από τη χώρα εγκατάστασης του εμπόρου.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες εξέφρασαν αρχικά ορισμένες αντιρρήσεις ως προς την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων, καθώς η κίνηση αυτή καταρχάς αυξάνει το κόστος στις επενδύσεις που πρέπει να κάνουν και ταυτόχρονα μειώνει το «χαράτσι» των απλών συναλλαγών του γκισέ.

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη που θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις ο SEPA βοηθά στη διαχείριση των εργασιών τους και στην αποτελεσματική διαχείριση των διαθεσίμων τους, αφού όλες οι τραπεζικές συναλλαγές θα γίνονται από έναν τραπεζικό λογαριασμό.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης